25 липня 2017

За 6 місяців Баранівська міськрада отримала 61,1 тис. грн податку на нерухоме майно


За 6 місяців існування Баранівської громади міськрада отримала 61,1 тис. грн податку на нерухоме майно. У загальній структурі доходів громади планова сума річних його призначень складає 176,4 тис. грн.

Про це повідомляє прес-служба Баранівської міської ради.

У порівняння з 2016 роком планова сума зросла на 82,1 тис. грн (до об’єднання у громаду у міській раді планувати цей податок у сумі 94,3 тис. грн та фактично отримали у сумі 18,4 тис. грн). Значення невиконання за 2016 рік сягнуло 75,9 тис. грн.

"Структурно податок складається з чотирьох напрямків. Юридичні та фізичні особи платять його як за житлову так за нежитлову нерухомість. Наразі неможливо адмініструвати податок «на відмінно» оскільки відсутня  нормативна база, що вмотивує громадян офіційно зареєструвати власну нерухомість. У недосконалій податковій системі функціонують сумлінні власники. А несумлінні в ній навіть не значаться, відтак, податкове зобов’язання у них не виникає. Сумлінний власник (той, що має належним чином оформлений  пакет документів щодо права власності)  такий вид податку гарно сплачує. Суб’єкт податкового права з числа тих , хто з невідомих причин  проживаючи у власних об’єктах житлової нерухомості та маючи  чимало прибудов нежитлової нерухомості, досі не оформив свою власність, - не платить до бюджету нічого", - інформує прес-служба.

Стосовно ставок такого податку, то вони згідно рішення восьмої сесії Баранівської міської ради 7-го скликання від 22 липня 2017 року № 276 складають:
  • 0,3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. бази оподаткування в частині житлової нерухомості;
  • 0,2 % розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. бази оподаткування в частині нежитлової нерухомості.
"При цьому розрахунковою величиною для встановлення ставки є не мінімальна заробітна плата в сумі 3,2 тис. грн, а прожитковий мінімум - 1,6 тис. грн. Окрім того, Податковим кодексом встановлено пільгову площу, що складає для квартир (незалежно від кількості) 60 кв. м., для будинків - 120, кв. м.", - зазначає прес-служба.

Інфографіка структури надходжень податку на нерухоме майно за 6 місяців 2017 року:


"Як видно з графіки, юридичні особи, маючи більшу кількість узаконеного майна (що обумовлено їх бажанням мати задокументовану власність) платять податок належним чином (99 % від загального обсягу). Сума податку, перерахованого до місцевого бюджету фізичними особами складає усього лише 1% - це об’єктивно показує ганебний стан справ як з реєстрацією права власності так і з загальним рівнем адміністрування податку. Адже зрозуміло, що при чисельності громади близько 25 тис. жителів, сплата податку на нерухоме майно за півріччя в сумі 400 грн - це ганьба. А може справа у невірному формуванні бази податку на державному рівні? Мусимо зробити невтішний висновок: факт існування пільги на нерухомість в частині сплати за неї фізичними особами - унеможливлює наповнення місцевих бюджетів таким видом податку", - резюмує прес-служба.

6 коментарів:

  1. Анонім25.07.17, 19:14

    Цікаві висновки... Ви пропонуєте платити податок на майно, яке і так належить мені? А що ви доклала до цього майна? Може вам ще за повітря платити податок? Вирахувати скільки кубів я вдихаю в день і помножити на кількість днів у місяці. Чого ні?

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.07.17, 16:43

    Було вже колись таке що на кожне дерево чи то кущ податок треба було платити, і що з того вийшло ?

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім26.07.17, 17:48

    Не платить нічого? Щоб побудувати щось потрібні матеріали. При покупці матеріалу покупець сплачує податок. Щоб було за що купити потрібно мати гроші. Щоб мати гроші людина ,проте з її заробітної плати також сплачується податок.

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім28.07.17, 10:44

    Якщо порахувати податок за нежитлову нерухомість (господарські будівлі - сараї, піднавіси та інше)з мін.зарплати то виходить 6,40 грн., а якщо з прожиткового мінімуму то 3,20 грн. - це суттєва різниця. Чому у рішенні міської ради не прописано правильно? У селах (наша Баранівка теж село, хоч і зветься містом)біля кожної хати набудовано тих піднавісів та сараїв, які розсиплються від вітру, по 100-150 кв.м, а це 320-480 грн.(640-960 якщо з мінімалки). Майже одну пенсію повинна віддати бабуся, яка побудувала те "майно" 40 років тому, коли була молодою, а зараз... Можливо, доцільно внести зміни до цього рішення?

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім23.08.17, 15:40

    Поясніть, будь-ласка, яким нормативним документом регламентовано визначення ставки оподаткування виходячи з прожиткового мінімуму? ст. 266.5.1 ПКУ встановлює ставку як відсоток від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного (податкового) року. Згідно рішення сесії також: "0,3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м. бази оподаткування в частині житлової нерухомості", тобто 0,3%*3200,00"?

    ВідповістиВидалити