08 серпня 2019

У Баранівці знаходиться єдиний в Україні вокзал, який ніколи «не бачив» потягів


У Баранівці на території районної лікарні розташована одноповерхова довга будівля. Цю споруду звели майже 100 років тому як приміщення залізничного вокзалу. До якого, однак, ніколи не прибували потяги.

Про цю унікальність будівлі навіть місцеві жителі не знають. А в курсі - лише ентузіасти-краєзнавці. «Варто лишень подивитися на будинок - і одразу кидаються в очі характерні вокзальні обриси, - показує Ігор Бєляков, працівник лікарні, який багато років досліджує її історію. - Цю споруду звели у 1927 році зовсім не для лікарні, бо вона тоді знаходилася в іншій частині містечка, біля контори колгоспу».

Саме в ті роки обговорювалася ідея сполучити Баранівку залізницею з Новоградом-Волинським, що знаходиться за 30 кілометрів на північ. Готуючись до прокладання колії, в Баранівці спорудили типову будівлю залізничного вокзалу - на околиці, де в’їзд з боку Новограда-Волинського. Але потім з цим проектом щось не склалося, його відхилили - тож залізничні рейки до Баранівки так і не провели. А вокзальна будівля - лишилася.

«В 1960-х роках поруч звели корпуси районної лікарні. Тоді ж цю будівлю передали медикам», - пояснює Ігор Бєляков. Тепер тут лікують нервові хвороби. А поодинокі обізнані туристи залюбки фотографуються біля єдиного в Україні вокзалу, який ніколи «не бачив» потягів.

За матеріалами газети "Житомирщина"

Немає коментарів:

Дописати коментар