28 листопада 2018

У Баранівській РДА розповіли, хто має платити за повірку та ремонт лічильників


Повірку та ремонт лічильників на газ, воду, електроенергію повинні проводити за свій рахунок надавачі комунальних послуг, які мають письмово повідомити споживача про терміни проведення робіт.

Про це повідомляє прес-служба Баранівської райдержадміністрації.

"Повірку та ремонт лічильників на газ, воду, електроенергію повинні проводити за свій рахунок не споживачі, а надавачі комунальних послуг. Вони безпосередньо відповідають за своєчасність повірки, стежать за термінами проведення, мають письмово повідомити споживача про терміни проведення повірки", - йдеться у повідомленні.

Відповідно до частини 4 статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», який набрав чинності з 1 січня 2016 року періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання, якщо інше не встановлено договором, укладеним відповідно до законів, що регулюють відносини у сферах електроенергетики та газопостачання.

Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у т.ч. монтаж, демонтаж і транспортування) встановлений постановою Кабміну від 8 липня 2015 року № 474.

Даною Постановою визначено, що суб’єкти господарювання, що надають послуги з електро- і газопостачання  (далі виконавець) не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки або протягом трьох робочих днів з дня отримання відомостей про необхідність його ремонту інформують про це споживача шляхом надсилання повідомлення за відповідною формою рекомендованим листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.

У свою ж чергу споживач повинен  забезпечити у зазначений в повідомленні строк доступ представника виконавця до засобу вимірювальної техніки.

Демонтаж засобу вимірювальної техніки проводиться представником виконавця виключно у присутності споживача та оформляється відповідним актом. На час проведення повірки або ремонту виконавець зобов’язаний встановити тимчасовий засіб вимірювальної техніки.

Зокрема, після демонтажу засобу вимірювальної техніки виконавець повинен забезпечити його транспортування для проведення повірки або ремонту, після проведення якого у строк, зазначений в акті про демонтаж, забезпечує його транспортування для монтажу.

1 коментар: