29 вересня 2018

У Баранівському районі хворих психінтернату незаконно тримають за ґратами


Новоград-Волинська місцева прокуратура виявила у Довбиському психоневрологічному інтернаті факти незаконного позбавлення волі підопічних та розпочала кримінальне провадження.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

"Новоград-Волинською місцевою прокуратурою проведено перевірку додержання вимог законодавства щодо захисту прав і свобод громадян у психоневрологічних інтернатах, установах соціального захисту та інших місцях тривалого перебування (лікування) людей та виявлено порушення в одному з психоневрологічних інтернатах Житомирщини.

Зокрема, установлено, що у порушення вимог ст. ст. 29, 33 Конституції України, ст. ст. 4, 25 Закону України «Про психіатричну допомогу», 16 осіб, підопічних комунальної установи – психоневрологічного інтернату, перебувають в корпусі, де загратовані не лише вікна, а й на дверях встановлені металеві грати із замками, що обмежує та унеможливлює їх вільне пересування у приміщенні (виділено редакцією).

Таким чином, хворі фактично перебувають у нелюдських умовах, незаконно позбавлені волі та самостійного залишення цього корпусу. Відомості про виявлені факти Новоград-Волинською місцевою прокуратурою 19.09.2018 внесено до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі декількох осіб). Досудове розслідування проводить місцевий відділ поліції, процесуальне керівництво здійснює місцева прокуратура", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє Житомир.info з посиланням на Житомирську обласну раду, в області функціонує 8 психоневрологічних інтернатів, а саме: Володарсько-Волинський, Довбиський, Любарський, Новоборівський для перебування чоловіків, та Пугачівський, Березівський, Радомишльський та Ходорківський для жінок із психоневрологічними захворюваннями.

Оскільки справою займається Новоград-Волинська місцева прокуратура, якій підпорядковані Баранівський, Романівський, Ємільчинський, Новоград-Волинський, Пулинський райони та м. Новоград-Волинський стає зрозуміло, що мова йде про Довбиський психоневрологічний інтернат Баранівського району: інших психінтернатів у цих районах немає.

Як зазначено на офіційному сайті Добвиської селищної ради, психоневрологічний інтернат розрахований на 350 чоловіків з психоневрологічними захворюваннями, які потребують стороннього догляду і мають першу та другу групу інвалідності і старші 18 років.

Хворі проживають у 8 корпусах і забезпечені цілодобовим медичним обслуговуванням, чотириразовим харчуванням, комунально-побутовим обслуговуванням, організацією працетерапії, культурно-масовою та оздоровчо-спортивною роботою.

Довбиський психоневрологічний інтернат має своє підсобне господарство, в якому утримується велика рогата худоба, свині та коні. Інтернат має 51 га землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар