07 червня 2018

Учасники АТО вимагають у влади вирішити питання пільгового проїзду у транспорті


5 червня у Баранівці відбулася зустріч представників місцевої влади, перевізників та учасників АТО Баранівського району щодо пільгового проїзду учасників бойових дій у громадському транспорті.

Розпочав зустріч керівник відокремленого підрозділу «Обласна спілка учасників та ветеранів АТО «Схід» в м. Баранівка та Баранівському районі» Віталій Сігнаєвський. Він ознайомив присутніх з нещодавно прийнятою постановою Кабміну про пільгові перевезення пасажирів та повідомив про те, що 1 червня у Житомирі відбулося зібрання, на якому вирішили, що об’єднані громади зараз мають чималі власні бюджети, а тому повинні відшкодувати перевізникам вартість проїзду пільговиків.

На його думку, у цьому і полягає основна проблема, оскільки перевізники не можуть їздити собі в збиток, а в органів місцевого самоврядування не вистачає грошей.

"Звертаюся до перевізників. Не ми повинні вирішувати ці проблеми, а ви між собою: перевізники та органи місцевого самоврядування", - сказав Віталій Сігнаєвський.

Відповідно до 3 пункту постанови, обласні та київська державні адміністрації повинні були у двомісячний строк з дня набрання чинності цієї постанови затвердити розмір щомісячної готівкової виплати у 2018 році. Нещодавно прийшло розпорядження голови Житомирської ОДА, яким була затверджена сума - 90 гривень в місяць на одного учасника бойових дій.

"Постанови приймаються, але ніяким фінансування вони не підтверджуються. І поки держава не надаватиме субвенцій, нічого не буде вирішено", - сказав селищний голова Кам’яного Броду Володимир Костінський.

Депутат обласної ради Наталія Кокітко підтвердила наявність даного розпорядження голови ОДА. Проте наголосила на тому, що якби питання стосувалося лише атовців, проблеми б не було. Але під постанову, згадану вище, підпадають не лише учасники бойових дій, але й інші пільгові категорії. За її словами, для Баранівської ОТГ сума загальних відшкодувань становитиме близько 270 тисяч гривень. Це близько 3 мільйонів гривень на рік.

За словами учасників зібрання, держава скинула все на місцеві рівні і тепер оптимальним варіантом є об’єднатися та вирішити це питання безпосередньо з областю та державою: або вимагати, щоб держава компенсувала перевізниками витрати, або ж вимагати скасування Постанови Кабміну №197. Звісно, останній варіант неприйнятний для пільговиків. Але проблема того, що перевізники працюватимуть у збиток, теж не зникає.

Тому наприкінці зустрічі вирішили: перевізники пропонуватимуть оптимальну суму коштів за перевезення окремих пільгових категорій громадян, яку громада повинна компенсувати. Громада ж у свою чергу вирішуватиме, чи буде вона в змозі відшкодувати цю суму.

Детальніше це питання розглядатимуть на сесії міської ради, яке відбудеться 21 червня.





1 коментар:

  1. Анонім16.08.18, 23:15

    я просто плачу і нe плачу , нe платити повинні ті хто отримав рeальні травми в ато , а нe гeморой .

    ВідповістиВидалити