22 грудня 2016

Хворим із серцево-судинними захворюваннями держава відшкодовуватиме вартість ліків


За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу провокують у світі більше половини всіх випадків смерті, а також третину причин інвалідності та щороку забирають до 17,5 мільйонів людських життів.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністраціїї.

Важливим заходом у попередженні розвитку і скороченні ускладнень та смертності від серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань вважається їх своєчасна діагностика та ефективне лікування, що поліпшує якість, збільшує тривалість життя та передбачає довготривалий, а в частині випадків і протягом всього життя  прийом лікарських засобів.

За словами заступника міністра охорони здоров'я Романа Ілика, понад 90% ліків на сьогодні українці купують за свої власні гроші, а велика частина населення з економічних міркувань не може купити ліки через те, що просто не вистачає на це грошей. Виходячи з цього, ми бачимо вирішення цієї проблеми так, як це роблять в усіх цивілізованих країнах. Держава має гарантувати якийсь певний обсяг лікарських препаратів, які людина отримує безоплатно.

З цією метою прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року №863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів», де вказується, що з 1 квітня 2017 року запроваджується  відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання. Рецепти на лікарські засоби виписуються за місцем надання медичної допомоги особам, що страждають на серцево-судинні захворювання, на рецептурних бланках форми № 1 із зазначенням міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, дозування та форми випуску.

Постановою затверджено перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню:

Міжнародна непатентована назва
Лікарська форма
Серцево-судинні захворювання
Аміодарон (Amiodarone)
таблетки
Амлодипін (Amlodipine)
—“—
Атенолол (Atenolol)
—“—
Верапаміл (Verapamil)
—“—
Гідрохлортіазид (Hydrochlorothiazide)
—“—
Спіронолактон (Spironolactone)
—“—
Фуросемід (Furosemide)
—“—
Дигоксин (Digoxin)
розчин оральний
Дигоксин (Digoxin)
таблетки
Еналаприл (Enalapril)
—“—
Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate)
таблетки сублінгвальні
Карведілол (Carvedilol)
таблетки
Клопідогрель (Clopidogrel)
—“—
Метопролол (Metoprolol)
—“—
Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate)
таблетки сублінгвальні
Симвастатин (Simvastatin)
таблетки
Бісопролол (Bisoprolol)
—“—

Довідково

В Україні кількість дорослих, які мають хвороби системи кровообігу перевищила 22 млн осіб, тобто більше 35% усього населення. Найбільш поширена артеріальна гіпертензія –  майже 11 млн. Зареєстровано 7,8 млн випадків ішемічної хвороби серця, 42 371 хворий на інфаркт міокарда і 96 319 хворі на  мозкові інсульти. Щорічно вмирає від хронічних форм ІХС більше 300 тис.  пацієнтів, від інфаркту міокарда близько 10 тис. пацієнтів.

За даними обласного позаштатного кардіолога управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Володимира Галагана, у нашій області зареєстровано більше 726 тисяч хворих на серцево-судинну патологію, в т.ч. 354 тисячі  осіб з гіпертонічною хворобою, 230 тисяч хворих з ішемічною хворобою серця. 

Немає коментарів:

Дописати коментар