01 серпня 2016

Мінекології видало ліцензію для «Еко-Нова» на підставі сфальсифікованих даних


У липні уряд затвердив нові ліцензійні умови для утилізаторів небезпечних відходів. Для того, аби підприємство мало змогу займатися такою діяльністю, необхідно відповідати вимогам лицензійних умов.

При чому достатньо відповідати цим вимогам лише документально, “на папері” - жодних реальних передліцензійних перевірок здійснювати у міністерстві не будуть. Експерти вже зауважили, що така ситуація призведе до практики минулих років, коли ліцензію на утилізацію небезпечних відходів отримували усі підряд охочі підприємства і лише незначна їх частина виконувала взяті на себе зобов’язання.

Усі інші такі підприємства заробляли значні кошти, а небезпечні відходи замість утилізації в кращому випадку зберігали в орендованих ангарах, у гіршому - звозили на стихійні сміттєзвалища, звідки небезпечні речовини потрапляли у грунт, повітря та воду, провокуючи захворювання та отруєння серед населення.

Єдиний реєстр судових рішень наглядно демонструє, як Мінекології видавало ці ліцензії. Так, підприємство ТзОВ «Еко-Нова» отримало ліцензію відомства на утилізацію небезпечних відходів на підставі сфальсифікованих даних і попри заперечення з боку місцевих жителів. Про це йдеться в ухвалі Баранівського районного суду.

Службові особи ТзОВ "Еко-Нова" протягом 2013-2014 років з метою отримання дозвільних документів та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами склали завідомо неправдиві документи про наявність згоди органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, відсутність зауважень громадськості, наявність передбачених законодавством умов (виробничих площ та устаткування, в т.ч. санітарно-захисної зони 500 м) та надали їх контролюючим органам, в т.ч. Міністерству екології та природних ресурсів України. На підставі завідомо недостовірних відомостей Міністерство екології та природних ресурсів України переоформило та видало 31.07.2014 року ліцензію №288631 на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію).

ТзОВ "Еко-Нова“ за відсутності передбачених законодавством дозвільних документів здійснило реконструкцію орендованого приміщення котельні бувшого льонозаводу та запустило лінію з утилізації пестицидів 1-3 класу небезпеки, чим створило загрозу для життя та здоров’я працівників підприємства та жителів міста”, - йдеться в ухвалі суду.

«Еко-Нова» мала намір здійснювати термічне знищення відходів, тобто вести один вид діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Однак, незважаючи на відсутність дозвільних документів, необхідного обладнання та протест громади, Мінекології розширило перелік діяльності, яке може проводити підприємство.

Згідно заяви про наміри товариства з обмеженою відповідальністю „ЕКО НОВА“ від 20-21 лютого 2014 року, підписаній замовником — виконавчим директором ТзОВ "ЕКО НОВА“ ОСОБА_2, та проектувальником — директором ТзОВ "Юрком-Сервіс“ ОСОБА_3, погодженій Баранівським міським головою ОСОБА_4, заяві про наміри опублікованій у Баранівській міськрайонній газеті "Слово Полісся“ (№15 від 26.02.2014р), заяві про екологічні наслідки планової діяльності ТзОВ "ЕКО НОВА“ від 02.04.2014 року та в оголошенні для мешканців району, оприлюдненому в цьому ж періодичному виданні (№ 59 від 13.08.2014р.), ТзОВ "ЕКО НОВА“ заявило, що планує здійснювати господарську діяльність з термічного знищення відходів та отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, тобто на один вид діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Це підтверджено пунктами 2 і 5 заявки на державну екологічну експертизу, поданої ТзОВ "ЕКО НОВА“ 31.07.2014 р.

Міністерство екології та природних ресурсів України 31.07.2014 р. (тобто в день подачі заявки на державну екологічну експертизу) видає ТзОВ "ЕКО НОВА“ ліцензію АЕ №288632 від 31.07.2014 р. №240, згідно з якою розширило перелік відходів, на поводження з якими цьому товариству була видана попередня ліцензія АЕ №287084 від 03.12.2013 р. №496. Зокрема, ліцензія АЕ №288632 від 31.07.2014 р. розширює з 9 до 15 перелік видів діяльності, які може проводити дане товариство у сфері поводження з небезпечними відходами”, - зазначено в ухвалі суду.

При цьому на загальних зборах (громадських слуханнях) жителів міста Баранівки, на сесіях Баранівської міської та Баранівської районної рад, де розглядалися заяви про наміри та заяви про екологічні наслідки планової діяльності ТзОВ «Еко-Нова» були прийняті такі рішення:
  • заборонити розміщення утилізаційного комплексу та будь-якого іншого підприємства з утилізації шкідливих відходів на території Баранівської міськради;
  • не надавати погодження на отримання ТзОВ «Еко-Нова» дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
  • заборонити діяльність ТзОВ «Еко-Нова» із знищення небезпечних відходів та викидів забруднюючих речовин на території міста Баранівка.
Усупереч цьому та в порушення вимог чинного законодавства, яким регламентується порядок отримання погоджень заяв про наміри та про екологічні наслідки діяльності міський голова Баранівка одноосібно (без відповідного рішення міської ради чи її виконавчого органу) погодив зазначені вище заяви, а керівники товариства ТзОВ «Еко-Нова», не погодивши з Баранівською райдержадміністрацією (як органом державної влади) наміри щодо діяльності товариства у сфері поводження з небезпечними відходами та приховуючи негативні результати громадського обговорення цих заяв, подали на розгляд Міністерства екології та природних ресурсів документи для отримання відповідної ліцензії, у яких не вказали про наявність заперечень громадськості міста та району щодо таких видів діяльності.

На переконання експертів, влада України “грається” з небезпечними відходами. Так, державна програма поводження з небезпечними відходами досі знаходиться лише на етапі розробки, оскільки уряд у 2014 році своїм рішенням призупинив роботу у цьому напрямку через брак коштів. Тим часом, у столиці виявлено стихійні склади з отруйними речовинами, зокрема хімікатами та ртуттю. На Черкащині виявлено звалище відходів з м’ясокомбінату, яке може спровокувати масові інфекції в регіоні. На Львівщині воду отруюють нафтові ставки, які вже 30 років не можуть утилізувати. На Прикарпатті масово хворіють діти через отруйні відходи державного спиртзаводу.

Загалом, за оцінками експертів, сфера поводження з небезпечними відходами в Україні державою не контролюється та є джерелом наживи для недобросовісних підприємців. При цьому, постраждалою стороною завжди є населення.

За словами голови підкомітету Верховної Ради з питань державної політики у сфері поводження з відходами, народного депутата Сергія Тригубенка, при затвердженні урядом нових ліцензійних умов, низка вимог Євросоюзу до України щодо поводження з небезпечними відходами були проігноровані.

Сьогодні, якщо виходити з того, що затвердив КМУ, то орган ліцензування, тобто Мінекології, не матиме юридичних підстав перевірити, чи дійсно підприємство, яке подається на ліцензію, має для роботи з відходами всю необхідну матеріально-технічну базу. Ми знову топчемося на місці, бо процедура ліцензування наразі залишається суто формальною. Виходить, що достовірність даних, які про себе будуть подавати суб’єкти господарювання для отримання ліцензії, ніхто не перевірятиме. Ліцензії будуть видавати просто “наосліп”, - пояснив він.

На переконання політика, для вирішення цієї проблеми необхідно запровадити перевірку фактичної наявності матеріально-технічної бази підприємств, які мають намір отримати ліцензію на утилізацію небезпечних відходів.

Якщо цього не зробити, ми отримаємо ситуацію, коли нові ліцензійні умови сприятимуть пануванню на ринку недобросовісних та охочих до наживи підприємців. Мінекології, як і раніше, залишиться без важелів впливу.

Користуючись безкарністю, ліцензіати, які не мають необхідної матеріально-технічної бази для поводження з небезпечними відходами, і надалі відправлятимуть надзвичайно небезпечні хімічні речовини на сміттєзвалища та у посадки, а сплачені бізнесом гроші - собі в кишеню.

Але ж треба розуміти, що потрапляння токсичних речовин не на утилізацію, а, наприклад, на звалище призведе до забруднення ґрунтів, підземних вод, рослинності, водоймищ. І, як наслідок, - до отруєння навколишнього середовища та організму людини. Особливість цієї сфери така, що наслідки можуть відчуватись не лише сучасниками, а й майбутніми поколіннями. На жаль, цього не розуміють, або роблять вигляд, що не розуміють деякі мої колеги, які так і не підтримали закон про запровадження на законодавчому рівні контролю у сфері поводження з небезпечними відходами”, - додав С.Тригубенко.

Нардеп також зазначив, що недобросовісні підприємства-утилізатори, яким вигідно бути неконтрольованими з боку держави, отримують шалені прибутки, а, відповідно, мають і потужне лобі.

Це лобі сьогодні робить все, аби не витрачатися на утилізацію небезпечних відходів, а лише робити вигляд, що вони там щось утилізують. Це лобі я відчув і на собі також. За весь час, поки я домагаюсь встановлення відповідного до європейського, цивілізованого підходу у цій сфері, чого тільки я не прочитав про себе у ЗМІ, які спеціалізуються на розповсюдженні начебто компроматів”, - резюмував С.Тригубенко.

Ірина Макаренко, інформаційне агенство УНН

32 коментарі:

  1. Анонім02.08.16, 09:43

    Баранівським міським головою ОСОБА_4, ))) усім і так відомо хто то є... а так розпинався, що нічого не підписував...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім03.08.16, 08:57

      Тут немає чому дивуватися. Наш мер завжди говорить на публіку тільки те, що публіка хоче чути від нього, а на ділі провертає брудні оборудки, за які бере чималі грошики. Ось і від Еконової перепала немала копієчка. Але для жителів Баранівки він знову скаже, що білий і пухнастий і начебто нічого не підписував. Той, хто йому ще досі вірить, або недалекий, або ж визбирує крихти з мерської кухні!

      Видалити
    2. Анонім03.08.16, 11:07

      Це ж потрібно мати талант читати тільки уривками, упускаючи суть! Дуже схоже на маленького курба-това)) Читайте уважно - “Службові особи ТзОВ "Еко-Нова" протягом 2013-2014 років з метою отримання дозвільних документів та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами склали завідомо неправдиві документи про наявність згоди органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, відсутність зауважень громадськості, наявність передбачених законодавством умов (виробничих площ та устаткування, в т.ч. санітарно-захисної зони 500 м) та надали їх контролюючим органам, в т.ч. Міністерству екології та природних ресурсів України."

      Видалити
    3. Анонім03.08.16, 11:37

      Я, наприклад, не хочу розбиратися хто насправді винен- мер, РДА чи Мінекології. У мене єдине питання до всіх- чому РДА, міська та районна ради, жителі і всі решта виступили проти, а Еко Нова досі знаходиться тут і працює, як ні в чому не бувало? Ще й заявляє про це на всю Україну. Якщо посилання сайту на самого себе дозволено, то хоча б ось: https://baranivka.blogspot.com/2015/05/blog-post_92.html

      Видалити
    4. Аноніму 03.08.16, 11:07
      Щодо анонімних коментарів.
      По-перше, навідміну від Вас я не маю звички залишати коментарі анонімно і звинувачувати інших.
      По-друге, щодо матеріалів по ТОВ "Еко Нова" - моя позиція співпадає з позицією громади. Дане підприємтво не повинно функціонувати на території нашого міста.
      Готовий до діалогу будь з ким хто не соромиться свого прізвища.

      Видалити
    5. поки що так04.08.16, 00:18

      ... а твоя мама і тато агітували проти ТОВ Еко-нова, і дуже завзято, у вас щось помінялося ??????

      Видалити
    6. Анонім04.08.16, 11:24

      агітували Курбатови не проти ЕКОНОВА, а за Вільчинського (який потім їх кинув)...

      Видалити
  2. Ну, що ж треба робити висновки судячи з усього Вельчинський не покладає надій стати мером Баранівки.

    І єдиний шанс в нього це знову і знову підіймати питання про «Еко Нову».

    Краще б Вельчинський розповів коли в Баранівському районі знову запрацюють підприємства.

    Чи коли відновиться Баранівський фарфор.

    А про цю «Еко Нову» вже і читати набридло.

    Читаю, «ТзОВ "Еко-Нова“ за відсутності передбачених законодавством дозвільних документів здійснило реконструкцію орендованого приміщення котельні бувшого льонозаводу»

    Оце так негідники взяли та провели реконструкцію «котельні бувшого льонозаводу», так треба радіти, що у Баранівці, хоть хтось щось робить.

    А ці хоч щось відновили і одразу злочин, Хе, хе.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім03.08.16, 12:01

      Ваше намагання знайти у тексті бодай щось позитивне на користь Еко Нова просто смішне. По-вашому, якщо я на території, наприклад, бувшого фафорового заводу проведу реконстукцію приміщень і буду там спалювати різну отруту зі всієї України, ви теж про мене напишете "Радійте, у Баранівці хоть хтось щось робить"? Ви дуже схожі на хом'ячка, який прибіг всім розказати про чудову Еко Нову.

      Видалити
    2. Дякую, що назвали мене хом’яком, але це навіть не образливо бо не смішно. Бо вже набридло читати про цю Еко Нову.

      Ось мій батько працював на фарфоровому заводі, чому про це ніхто не пише?

      Коли останнє на сайті Баранівка взагалі загадували про фарфоровий завод?

      Чому про картону фабрику яка вбиває наш Случ ніхто не пише?

      А про цю Еконову пишуть частіше ніж про Надежду Савченко.

      Тому я і кажу що одразу видно, чиєсь шкурне питання за цим всім.

      Бо якби там було щось негаразд я впевнена що його давно вже закрили. Набридло.

      А за хомячка дякую – вони спритні і милі, і крутять і крутять своє колесо…

      Видалити
    3. Анонім03.08.16, 14:56

      Так ото ж бо і воно, що ви, як справжній хом'ячок, знову і знову крутите свою тему про "хорошу" Еко нову. Ось це дійсно шкурний інтерес. Не намагайтеся ввести всіх в оману. Якраз про картонну фабрику і забруднення Случі я тут бачив матеріалів більше, ніж про Еко нову разів у два. І особисте прохання - пишіть будь ласка у рядок. Від того, що ви виділяєте через абзац кожне своє речення, геніальнішим воно не стає.

      Видалити
    4. Анонім03.08.16, 15:50

      Анечко, якщо твій батько працював на фарфоровому заводі, то він мав акції цього підприємства. Саме такі як твій батько робітники-власники акцій і продали їх дяді з Києва, який довів завод до ручки. Власниками ж заводу на той час були всі його робітники і керівники, і тільки вони так розпорядилися ним. Так що не треба нікого винуватити. За гроші, виручені від акцій, ти Анечко і вивчилася. А те, що ти тут так рвеш одне місце за Еконову, то мені дивно це чути. На громадських слуханнях люди сказали все: такого підприємства в місті не повинно бути. А люди - це сила!

      Видалити
    5. Анонім03.08.16, 22:00

      коли вже ви люди навчитеся читати вдумливо...

      - посилання на рішення суду !!! Про надання доступу до інформації в рамках кримінального провадження, а не про визнання вини. а вся ця писанина до слова УХВАЛИВ це прокурорська маячня, яка за рік кримінального провадження так і не перетворилася на доказову базу
      - я вважаю, що якби хоч один пункт з вищенаведеного прокуратурою мав місце - з них живих не злізли б...

      Видалити
  3. Анонім04.08.16, 08:33

    шановний пане курбатов ми так розуміемо що син аліджана курбатова. відкрий інтернет і поцікався довбишським заводом і екологіею і побачиш що це єдине в районі підприемство яке було оштрафоване на міліон гривень за екологію. ми далеко і не знаємо еко новоі а знаемо лише те що твій батько кінчив наш славний завод так що краще не висовуйся.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Володимир04.08.16, 11:36

      Вам же сказали, що з анонімами діалогу не буде. Це по-перше. А по-друге, до чого тут він? Якщо у вас є що сказати його батькові, то йому і кажіть. А щодо заводу, то де ж ви шановний були, коли його "кінчали"? Виходить, або ви зараз брешете, або тоді тихенько з вікна спостерігали і мовчали як риба. Але тепер, коли заводу все одно немає, то вже чи перше чи друге все одно не важливо.

      Видалити
    2. Доброго дня. Мене дуже дивує коли люди, які ніколи не були в Довбиші висловлюються щодо заводу. Так ось, приїдьте та подивіться чи підприємство працює. Між іншим працює, останнє в Україні. Та й розпитаєте разом за екологію...

      Видалити
    3. А яке відношення має Курбатов до теперішнього Довбишського заводу?

      Видалити
    4. Андрій05.08.16, 09:20

      Пане Вікторе, Мене теж дуже дивує коли люди, які ніколи на підприємстві висловлюються щодо заводу, тим паче, на скільки мені відомо, вас туди запрошували, а ви злякалися...

      Видалити
    5. Анонім05.08.16, 10:39

      якщо з екологією все гаразд, то за що ж вам екоінспекція виписала штраф на мільйон ????

      Видалити
  4. Анонім04.08.16, 16:25

    Чого напали на хлопця, який просто висловив свою думку щодо Еконової? Он Душків "недоросль" говорить тільки по-москальськи, але до цього юного сепаратиста чомусь ні в кого немає питань... Навіть у патрійотів з УКРОПу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім04.08.16, 16:46

      Батьки, сини, свати, брати... Люди, ви вже геть подуріли чи що? До чого тут всі вони? І яка в біса різниця хто на якій мові розмовляє?! Та розмовляйте хоч італійською, але будьте людьми! Чуєте мене, скотиняки?!

      Видалити
  5. Анонім04.08.16, 18:06

    Сам ти скотиняка! А щодо мови, то навіть скотина "говорить" так, як представники її виду. А тут... виросло й вивчилося в Баранівці, а українською принципово не розмовляє. Хоча й російська ця - не російська, а такий собі суржик! Але ж думає, що володіє "великим и могучим". Перевертні гірше за будь-яку скотиняку!

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім04.08.16, 23:32

    Видно дуже Курбатови стоять поперек горла душковим сраколизам. От і розповсюджують тут всякі неправдиві пасквілі.

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім05.08.16, 07:56

    завод працює бо викупив його осіпчук а попередники кончили його під нуль

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім05.08.16, 20:11

      я так думаю, що якби завод кінчили під нуль, як ви написали, то його ніхто не купляв би... чи я помиляюсь? чи чогось не розумію? душко, немає до чого придертись то не пиши...

      Видалити
  8. Анонім05.08.16, 13:56

    Завод працює, бо його директором є Курбатов, і саме він вивів це підприємство з кризи. І там немає такої плинності кадрів, як наприклад в Авісі, бо там люди працюють задля розвитку підприємства і під вмілим керівництвом. А в Авісі крім основної роботи працівники повинні ще й обслуговувати сімю мера: помити вікна, прибрати двір і таке інше. Причому їм допомагають у цьому прибиральниця мерії та окремі працівники міського благоустрою. А ця сімейка адамсів живе за рахунок чужої праці, чиїхось сліз і мозолів! Не знаю, коли вони вже наїдяться???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім05.08.16, 14:21

      Значить Душко живе як справжній європеєць. Бо у Європі наймати людей для миття вікон чи прибирання двору - це нормально. Інша справа, якщо він їм за це не платить. Тоді навпаки, значить що він живе як справжній панич. А тим людям тоді треба сказати, що кріпосне право відмінили ще у 1861 році.

      Видалити
    2. Анонім05.08.16, 15:13

      А хіба в нас у Баранівці є фірми, які надають послуги по миттю вікон, як у Європі? Звичайно, ця сімейка нещадно експлуатує працівників Авісу та мерії. Та й машина мерії обслуговує всю сімейку. До речі, за кошти громади...

      Видалити
    3. Анонім05.08.16, 20:22

      Не обов'язково фірми. У Європі можна посто найняти людину за 5-10 євро на годину, яка буде мити вікна, фрбувати стіни чи стригти лужайку. І це є нормально що у Європі що у Баранівці. А якщо вони йому все це роблять безкоштовно, бо підлеглі по роботі, то це дійсно огидно. Але де цьому докази? Може він їм платить, а ви ото побачили через забор і тепер тут плітки розводите.

      Видалити
    4. Анонім06.08.16, 22:32

      Що ви причепилися з тою Європою? Там за все всі платять з власної кишені. А тут мер оплачує послуги, зроблені для своєї родини його ж підлеглими, з бюджету міста. Платить у вигляді премій або матеріальної допомоги. Хіба це правильно? А докази? Поцікавтеся преміальними прибиральниці мерії чи міського стадіону. Цифри все скажуть самі за себе!

      Видалити
    5. Анонім08.08.16, 08:00

      А нашому меру до лампочки що про нього пишуть. Він знову до Польщі зібрався за наші з Вами кошти. Їде на вихідні там погульбенить із своєю свитою тай приїде і буде себе в груди бити який він патріот.

      Видалити
    6. Анонім08.08.16, 22:14

      вже погульбенив, повернувся наш космос...

      Видалити