14 липня 2016

В отруєнні річок у Баранівському районі винна місцева влада - голова Держекоінспекції


В отруєнні річок Случ і Хомора Баранівського району винні місцеві органи влади, оскільки вони не встановлюють норм охорони навколишнього середовища для підприємств.

Про це повідомляє сайт УНІАН з посиланням на голову Державної екологічної інспекції України Андрія Заїку.

"В отруєнні річок пестицидами, скиданнями промислових і комунальних підприємств, що призвело до масової загибелі риби цього року в північних і центральних областях України, винні місцеві органи влади, оскільки вони не встановлюють норм охорони навколишнього середовища для підприємств", - йдеться у повідомленні.

«Проблема, з якою ми зіткнулися сьогодні, – це в першу чергу вина місцевих органів влади, тому що вони на своїх територіях, незалежно від того, сільські чи міські ради, роблять те, що їм подобається. Чому не встановлюються межі природоохоронних смуг? Тому що там, де немає правил, нікого не можна покарати», – сказав на прес-конференції Андрій Заїка.

Він підкреслив, що відповідно до законодавства, місцева влада повинна встановлювати межі водоохоронних смуг, на яких не можна розміщувати виробництво і які не можна обробляти. Ігнорування цих правил призвело до того, що до річок потрапляють забруднюючі речовини. За словами Заїки, особливо гостро ця проблема стоїть у Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Сумській, Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях.

Нагадаємо, на початку травня 2016 року у Баранівському районі після нетривалої стабілізації екологічної ситуації знову були забруднені річки Случ та Хомора. Вода в них потемніла й набула неприємного різкого запаху. Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Житомирській області оголосило надзвичайну ситуацію природного характеру об'єктового рівня, пов'язану з масовою загибеллю водних біоресурсів: риби, молюсків, водної рослинності та інших водних організмів. Відповідні служби проводили знезараження та заходи з недопущення поширення забруднення на інші території.

За версією Житомирської облдержадміністрації, ситуація із забрудненням річок склалася внаслідок несанкціонованого скидання відходів виробництва Понінківським картонно-паперовим комбінатом (м. Понінка, Хмельницька обл.) у річку Хомора, яка є притокою річки Случ, а також внаслідок неналежної роботи очисних споруд у місті Полонне.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак запропонував встановити для Понінківського картонно-паперового комбінату лічильники викидів, що потрапляють у басейн річки Случ, та оприлюднити дані про обсяги таких викидів на сайті Мінекології.

Крім того, Семерак визнав неефективною нинішню систему контролю за дотриманням природоохоронного законодавства й повідомив, що для зміни ситуації розпочато реформування Державної екологічної інспекції.

25 коментарів:

  1. Анонім14.07.16, 20:16

    Хто б сумнівався, що потрох вийде сухим із води...скотиняка ненажерлива...

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім14.07.16, 22:25

    Скотиняка ненажерлива в мерії і така ж сама в Понінці спеціально не встановила межі водоохоронної зони Случі/Хомори. Через те й не можна тепер встановити факт порушення. Жодна з цих рад не відвела водоохоронної зони і не заборонила розміщувати в ній підприємства. Ці ж самі скотиняки будуть годувати нас кашами на день міста замість того, щоб за ці гроші очистити річку. Дійсно скотиняки!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім15.07.16, 09:31

      дозволи ,ліцензії,видає міністерство, перевірку проводить за дотримання умов які прописанні в дозволі та ліцензії,якість скиду теж міністерство,а зі слів міністра вина громада.Деж правда.Вони будуть бабло зарбляти а ми будемо в лайні жити

      Видалити
    2. Анонім15.07.16, 10:28

      Скотиняки мерські,пора чистити річку Случ, а не ви каші готуєте на чугунних пательнях! стидно пане мер!!

      Видалити
    3. Анонім16.07.16, 10:08

      Дебіли... подивіться коли побудована Понінківська паперова фабрика...включи мізки, якщо вони в тебе є і подумай хто і коли мав встановлювати природоохоронні смуги...плебеї...

      Видалити
    4. Анонім16.07.16, 11:09

      Дебіл, не важливо коли вона побудована, а важливо, що ви ніхрена не робите плебеї.

      Видалити
    5. Анонім16.07.16, 20:37

      а ти мабуть зробив багато...піди на берег пляшки з під горіляччя після себе прибери лайно...

      Видалити
  3. Анонім15.07.16, 07:50

    не публікуйте цього дурбелика

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім15.07.16, 09:19

    Все це говорить про недолугість нової системи влади, така демократія нас заведе до повного безладу.
    Всі ці виборні посади - повне гавно. Якщо людину і вибрали це не значить що вона вміє керувати, тим більше в теперішній час.
    Зараз же ніяких вимог до кандидатів на виборну посаду не має, а потрібно щоб були наявність відповідної освіти, стажу роботи у певній сфері, а саме головне щоб пройшов перевірку на детекторі брехні

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім15.07.16, 14:06

    при чому тут мерія до цієі проблеми тим більше до другоі області. тепер вірю людям які кажуть що взагалі на цей сайт не заходять бо дописувачі в основному не сповна розуму

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім15.07.16, 16:35

      Хоч не розказуй ці басні, бо сам на дурня стаєш схожий.

      Видалити
    2. Володимир16.07.16, 14:11

      "Анонім15.07.16, 16:35
      Хоч не розказуй ці басні, бо сам на дурня стаєш схожий." - Це із точністю 100% підтверджує попередній комент - дописувачі цього сайту ву своїй більшості IQ мають близьким до нуля. Їм дай чи Душка, чи Вельчинського обгадити- і від цього отримують кайф.

      Видалити
    3. Анонім16.07.16, 15:06

      Не про те мова. Нормальні люди просто не зважають на такі коментарі. Тільки такі "високоінтелектуали" як ти починають на них реагувати, відповідати і цим провокувати ці срачі у коментарях. От і зараз, замість того, щоб думку свою висловити з приводу теми новини, ти починаєш розказувати хто сюди заходить і який у кого рівень IQ. Подумай над цим. Дуже смішно і одночасно сумно, що ми навіть після Майдану маємо на весь район лише один сайт, де можна написати коментар, висловити свою думку, поспілкуватись в решті решт. Інша справа, що дехто використовує цю можливість у своїх брудних намірах, але це треба розуміти і на це не зважати. Тут вже хтось говорив про собак і караван, так от, нехай собаки собі гавкають, головне, щоб караван ішов далі.

      Видалити
  6. Анонім15.07.16, 16:58

    Не забувайте, що саме мер посприяв, щоб Еконова отримала ліцензію, так само такий же голова в Понінці не заперечив, щоб була фабрика. Екологічне лихо сталося, тепер треба було б швидко ліквідовувати наслідки. Але в мера мрія - не чиста Случ, а пательня із смаженою картоплею з часником! Далі геокосмічних конференцій справа в місті не пішла. А мали б спочатку відвести місце, куди звозити забруднений мул, і хоча б почати роботи з очищення річки. Клоунада та й годі!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Покажи персональний приклад- бери лопату і гайда на очистку річки.

      Видалити
    2. Анонім16.07.16, 16:01

      А нащо тоді ми утримуємо весь апарат мерії? Ми ж їх і вибрали для того, щод вони вирішували проблеми громади!!! Причому вони це роблять не безплатно. У минулому році в мерії були найвищі зарплати в районі! За що??? Невже тільки за те, щоб вони тільки говорили про проблеми, але зовсім не вирішували їх? Щороку на день міста витрачають по сотні тисяч гривень! Хіба не краще за ці гроші почистити річку??? Це ж гроші громади, Владе, а не мера чи мерії! І вони мають витрачатися раціонально!!!

      Видалити
  7. Анонім17.07.16, 07:14

    от і настав час подумати! незагорами вибори ! ми всі хочемо гарно жити!та незабаром ми самі обератимемо голову громади!де є першочергове питання по річці СЛУЧ !!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім18.07.16, 00:55

    як гидотно це все читати!!!
    піду проблююсь.
    іншого способу окрім як вилляти помиї на голову конкуренту у штатних писунів не має.
    рекомендую прибічникам душка ігнорувати цю "шлоє-ень",не вступати з ними в полеміку і не кидати "гі-но" на вентилятор.
    а то смердить на всю БАРАНІВКУ!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім18.07.16, 09:24

      То тебе мабуть тошнить від коньяка місцевого розливу, який ти випив на кухні в мерії. Рекомендую вирвати,а то справді смердить на всю Баранівку.

      Видалити
    2. Анонім18.07.16, 12:47

      Ні. Це воно так незграбно стрілки перевести намагається на інших. Всім відомо, що найбільше тут розводять сморід саме прибічники душка.

      Видалити
    3. Анонім18.07.16, 20:59

      Шановні дописувачі, давайте без образ! Ми обираємо людей , які не пропонують нам реальної програми дій на 4 роки. На мою думку , місцева влада має бути відкритою до спілкування і організовувати публічні обговорення нагальних питань.

      Видалити
  9. Анонім18.07.16, 20:54

    Шановні дописувачі, давайте без образ. А щодо влади, то на мою думку ті кого ми обираємо, мають мати чіткий план роботи принаймі на 4 роки. Скажіть хто з вибраних озвучував реальнтй план роботим???? А ми, маємо навчитись відрізняти зерно від полови, якщо ми громада!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім19.07.16, 08:49

    А що, по-вашому посадовець, якого вибрали, не повинен відповідати перед громадою за свої дії чи бездіяльність? Мер обовязково повинен звітувати перед громадою! Тільки перед реальною громадою, а не перед купкою працівників комунальних установ та організацій, які одержують зарплату з бюджету міста!

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім21.07.16, 12:41

    І чого було такий срач розводити? Ніде не написано, що винна Баранівська міська рада чи РДА. Мова йде про місцеву владу, на території якої розміщені конкретні підприємства-забруднювачі.

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім22.07.16, 08:57

    Землі на території міста відводить міська рада. Правда там намагаються урвати чим більше собі та сімейству. А відвести водоохоронну зону біля Случі чи Душнівки чомусь не бажають. А нащо? Краще брати хабарі з кожного, хто має намір побудуватися біля річки чи загарбати частину пляжу! Он відвели землю під човнову станцію, а завтра відведуть ще комусь під приватний пляж. Якщо так хазяйнувати, то через пару років до Случі можна буде підходити тільки за окрему плату!

    ВідповістиВидалити