14 липня 2016

У Баранівському районі з початку року зареєстровано 3 випадки сказу серед тварин, – СЕС


У Житомирській області з початку 2016 року було зареєстровано 24 випадки сказу серед тварин, із них 3 - у Баранівському районі. У 2015 році у районі було зареєстровано 4 випадки сказу.

Про це повідомляє прес-служба Державної санітарно-епідеміологічної служби Житомирської області.

«Станом на 1 липня 2016 року число неблагополучних пунктів щодо сказу серед тварин в Житомирській області складало 26 проти 32 у 2015 році. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг в Ємільчинському районі - 5 випадків, Баранівському - 3 випадки, Радомишльському, Попільнянському, Любарському, Народицькому районах та м. Бердичів по 2 випадки. По 1 випадку зареєстровано в Андрушівському, Коростенському, Романівському, Овруцькому, Олевському, та Ружинському районах. (Загалом 24 випадків сказу). Захворіло: собак - 8, котів - 8, лисиць - 8, куниць - 1, єнотовидних собак - 1. Викликає тривогу зростання числа хворих на сказ тварин, наближених до людини - собак і котів, яких захворіло 16. Отже збудник захворювання поширюється і фактично є потенційна загроза враження домашніх тварин в обійсті людини, колективних господарствах, а відтак несе небезпеку інфікування їх власників та людей причетних як до догляду за тваринами так громадян при можливому контакті з ними», - йдеться у повідомленні.

За інформацією фахівців, у 2015 році у 54 населених пунктах 18-ти районів області зареєстровано 60 випадків сказу серед тварин: Новоград-Волинському – 10, Малинському – 8, Чуднівському – 6, Радомишльському – 5, Баранівському та Коростенському по 4, Андрушівському, Бердичівському, Любарському по 3, Ємільчинському, Коростишівському, Олевському, Попільнянському, Червоноармійському по 2 випадки, Народицькому, Овруцькому, Романівському, Ружинському по 1 випадку.

Захворювання тварин розподілилось таким чином:

- серед диких тварин: вовки -1, лисиці – 22, дикий кабан – 1, єнотовидні собаки – 6, лось – 1.
- серед домашніх тварин: собаки – 11, коти – 13, велика рогата худоба – 5.

«Найчастіше людина заражається при укусі хворою твариною, однак при попаданні слини скаженої тварини на подряпини чи слизові оболонки очей, роту, носу також виникає зараження людини. Можливе зараження при зніманні шкури з хворих на сказ тварин. Зі слиною вірус проникає в рану. Розмноження та накопичення вірусу відбувається головним чином у спинному та головному мозку. Слід пам’ятати, що у слині тварини вірус сказу з’являється за 8-10 днів до розвитку ознак захворювання і виділяється з нею до загибелі тварини. Отже і здорова на вигляд тварина може бути небезпечною», – зазначають у СЕС.

Нагадаємо, у січні 2016 року у Баранівці хвора на сказ собака покусала чоловіка.

Немає коментарів:

Дописати коментар