14 липня 2016

Неочищені стоки з миропільської фабрики можуть потрапити в річку Случ


У селищі Миропіль Романівського району місцеву паперову фабрику відключили від електропостачання. Не працюють очисні споруди, у які потрапляли стоки з фабрики та частини будинків.

Про це повідомляє сайт Житомир.info з посиланням на депутата Миропільської селищної ради Володимира Лесько.

«У нас в Мирополі є велике підприємство – паперова фабрика, яке російською мовою називається градообразующим. З фабрикою є проблеми вже близько двох років. Є господарюючі суб’єкти, один із яких зробив фабрику банкрутом, а другий на хвилі патріотизму її «захопив». Законно чи незаконно, не знаю, але фабрика працює, тепер вона називається «Миропольський папір», люди офіційно влаштовані. Саме підприємство офіційно зареєструватися не може, воно не володіє засобами виробництва, але відносно виконує свої соціальні зобов’язання перед селищем і утримує очисні споруди, хоча з 2014 року жодної копійки грошей на це не отримало», - розповідає депутат.

З його слів, населення Мирополя становить близько 5 тисяч осіб, кошти за водовідведення платять близько 2 тисяч людей.

«Ситуація заплутана і непроста. Очисні споруди споживають дуже багато електроенергії. Десь місяць тому з’являється представник ліквідатора, є таке підприємство «Харківський картон», і воно вже не вперше застосовує цю схему на нашій фабриці. Якимось чином ця людина діє на голову «Житомиробленерго», і це підприємство 7 липня відключає фабрику від електропостачання», - викладає свою версію подій Володимир Лесько.

З його слів, перше відключення фабрики очисних споруд не стосувалося. 9 липня були знеструмлені й очисні споруди, і над селищем нависло екологічне лихо, адже стоки тепер можуть потрапляти у розташовану поряд річку Случ, з якої п’ють воду міста Баранівка та Новоград-Волинський.

«Ми поїхали до хлопців на фабриці – вони кажуть, нас відключили, що ми можемо зробити? Дзвонимо у РЕМ, нам відповідають: дали команду відключити. І плювати, що це соціальне підприємство, що зараз вода піде, бо ємності не безмежні. А далі річка Случ – до неї залишається 50 метрів, 100 метрів до житлових будинків. Ясно, що стоїть сморід, люди кричать, що при німцях такого не було, фабрика побудована у 1825 році, працює 140 чоловік. У нас є 2 колектори, які йдуть на очисні споруди. Один йде через фабрику, а другий – напряму з військової частини. Це 285 квартир і близько тисячі жителів. Після відключення електроенергії частині жителів відключили водопостачання, щоб уникнути зайвих стоків. З тих пір воду дають по 2 години в день», - розповідає депутат.

Зі слів Леська, у Мирополі забезпечення питною водою – велика проблема. У минулому році була засуха, криниці повсихали і не понабирались досі.

«Ми виділили зовсім не маленькі кошти, щоб бурити свердловини і класти водопровід. Люди, яким тепер відключають воду – це переважно пенсіонери, які отримали квартири, коли їх ще будувала паперова фабрика, у 70-і роки. Вони елементарно не мають відер і ємностей, щоб носити воду. Стоки із каналізаційної насосної станції починають переливатися в Случ. Своїми силами у селищі потроху відкачують їх за допомогою асенізатора. Це навіть не екологічне лихо, це екологічний жах», - нарікає Володимир Лесько.

З його слів, минулого тижня депутати Миропільської селищної ради направили листи-звернення на ім’я губернатора області, у департамент екології, екологічну інспекцію, ГУ НАцполіції та ДСНС.

«У ПАТ «Житомиробленерго» депутати не зверталися. Закон забороняє органам місцевого самоврядування втручатися в господарську діяльність підприємства будь-якої форми власності. Це ж можна трактувати, як ми просимо включити електроенергію на фабрику, яка в якійсь мірі незаконно працює. Чи, може, законно працює, я в цьому не розбираюсь», - говорить народний обранець.

Зі слів депутата, деякі радикально налаштовані жителі селища вже готові перекривати трасу і навіть підрахували, що це можна зробити 15 липня, під час Хресного ходу, який рухатиметься через Миропіль. Однак поки люди сподіваються на мирне врегулювання ситуації.

«Спор господарюючих суб’єктів перекинувся на людей. Таке враження, що очисні споруди відключили спеціально, щоб збурювати населення», - обрурюється чоловік.

Зі слів Миропільського селищного голови Валерія Гиндича, станом на 13 липня і фабрика, і очисні споруди залишаються відключеними від енергопостачання.

«Очисні споруди не працюють, відповідно, стоки частково не приймаються. На 14 годину  голова РДА їде до губернатора, вчора я був в облдержадміністрації з цього питання. Намагаємось вирішити ситуацію. Сьогодні і вчора асенізаторна машина трохи відкачувала ці стоки, щоб не було переливу в річку», - розповів по телефону Валерій Гиндич.

Інформацію з приводу відключення у ПАТ «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго» станом на 13 липня отримати не вдалося: помічник голови правління, прес-секретар компанії Людмила Камерон повідомила, що коментар з приводу Миропільської паперової фабрики може надати лише голова правління Олексій Шекета, і тільки з четверга, 14 липня.

Нагадаємо, у червні 2016 року голова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській фабриці Хмельницької області, звідки через несправність очисних споруд неочищені стоки потрапляли в річки Хомора та Случ.

1 коментар:

  1. Анонім15.07.16, 08:11

    А куди йдуть стоки із Зоряного, Царського, всіх вулиць, що біля Душнівки? Хіба не в Случ? Там центральною каналізацією користуються одиниці, а сотні спускають її в канаву чи в Душнівку! Чому мерія мовчить про це? Чому миропільські депутати не мовчать, а наші - як води в рот набрали? Заремба, невже і ти продався?

    ВідповістиВидалити