20 жовтня 2017

У Баранівському районі з початку року зареєстрували 3 випадки сказу серед тварин


З початку року в Житомирській області виявили 29 випадків сказу серед тварин, із них 3 - у Баранівському районі. У порівняннні з аналогічним періодом минулого року даний показник у районі знизився вдвічі.

Про це повідомляє сайт обласного лабораторного центру МОЗ України.

"У поточному році епізоотична ситуація зі сказу задовільна. Станом на 1 жовтня 2017 року в Житомирській області зареєстровано 29 випадків сказу серед тварин у 29 населених пунктах 13 адміністративних районів. В минулому році на цей час їх було 44.

Найбільш інтенсивно епізоотичний процес протікав в Нов.-Волинському районі - 6 випадків, Попільнянському - 4 вип., Житомирському, Чуднівському - по 3 вип., Андрушівському, Баранівському, Коростенському, Ружинському - по 2 вип., Бердичівському, Малинському, Радомишльському, Романівському, Пулинському - по 1 вип.. Захворіло 14 лисиць, 12 котів (в т.ч. 8 домашніх), 
1 собака, 1 єнотовидна собака, 1 корова", - йдеться у повідомленні.

Основним носієм збудника в довкіллі продовжує бути лисиця – 14 випадків, їх питома вага складає 48 відсотків від загальної кількості захворілих тварин. Зростає роль домашніх тварин (собаки, коти) та сільськогосподарських тварин, як джерела інфекції.

"В останні роки в області за медичною допомогою з приводу укусів звертається понад 1,5 тисяч людей, третині призначається лікування", - зазначено у повідомленні.

Значна кількість випадків сказу серед тварин, порушення правил їх утримання та зростання числа звернень населення по медичну допомогу з приводу покусів безпритульними тваринами - є реальною загрозою реєстрації випадків сказу і серед населення.

Нагадаємо, за аналогічний період 2016 року у районі було зареєстровано 7 випадків сказу.

Немає коментарів:

Дописати коментар