28 липня 2017

Трикотажна фабрика у Хмельницькій області забруднює річку Случ


Трикотажна фабрика «Аслан-Текстиль», яка розташована на території Хмельниччини забруднює річку Случ. Мешканці вимагають реакції влади, а Держекоінспекція звітує, що виписала 136 грн штрафу.

Про це йдеться у сюжеті програми «Остання Інстанція» телеканалу ZIK.

У селищі Базалія Теофіпольського району Хмельницької області місцева фабрика «Аслан-Текстиль» забруднює річку Случ. Мешканці селища пояснюють це тим, що на підприємстві не працюють очисні споруди. Вплинути на керівництво фабрики вони не можуть.

«Тут в нас є Чорнобиль. Можна сказати, три ставки ­– це три Чорнобилі, бо це відстійники», – скаржиться журналістам місцевий мешканець Віктор Закшевський.

«Куди звертатися, що робити? Ми не знаємо і з острахом чекаємо, що буде далі!», «Якщо в нас  Чорнобиль, то порадьте, що нам робити?», - обурюються мешканки селища.

Трикотажна фабрика «Аслан-Текстиль» відкрилася у селищі Базалія минулого року. Тоді мешканці селища зраділи: сподівалися на нові робочі місця. Їх вони і отримали, однак вже через декілька місяців почали помічати, що, попри обіцянки керівництва фабрики повністю очищати стічну воду, зі ставками і річкою відбувається “щось не те”.

Приїхавши до очисних споруд, журналісти відчули різкий гнилий запах і побачили густу воду помаранчевого кольору. Неподалік біля ставка і пасовищ селяни бідкаються: «Наші корови п’ють у тому ставку воду, куди стікає вся та гидота. Ми доїмо сім корів, ми здаємо в державу молоко, і ми з того живемо, ми з того вчимо дітей. Люди налякані і стривожені, адже частина ходить на фабрику, а частина – живе з тих корів».

Поміж тим, згідно з даними Державного Геокадастру і інших відкритих джерел, ПП «Аслан-Текстиль» взяла ділянку у Хмельницької ОДА – тільки під розміщення будівель і приміщень. В офіційних документах немає ані слова про фабрику чи виробничі потужності.

Зі своїми запитаннями журналісти намагалися звернулися безпосередньо до керівництва підприємства. Однак поспілкуватися з кимось із керівництва їм не вдалося. Начальник охорони каже, що нікого, навіть секретарки Юлії, немає на місці. З секретаркою журналістам вдалося поговорити лише по телефону, але й ця розмова не дала результату.

«Коли хтось буде – не можу вам таку інформацію надати, бо я не знаю. Директор не попереджає, коли приїжджає», – сказала секретарка Юлія.

Коли ж журналісти звернулися за коментарями до представників місцевої влади, то чиновники різних рівнів почали перекидати відповідальність одне на одного.

Селищний голова Євгеній Білоус визнає проблему, але каже, що фабрика розташована за межами Базалії, тому дозволи на відкриття підприємство отримувало від керівництва району. В Теофіпольській райдержадміністрації тим часом вказують на ОДА. Мовляв, район не може впливати на «Аслан-Текстиль», бо воно розташоване на приватній території.

В Хмельницькій облдержадміністрації журналістам коментарів так і не дали. Навіть попри те, що прес-служба призначила їм час для інтерв’ю з головою облдержадміністрації Олександром Корнійчуком. У домовлений час його просто не виявилося на місці.

Однак з журналістами поспілкувався представник Держекоінспекції Олег Іщук. Він підтвердив, що промислові води фабрики «Аслан-Текстиль» після очистки скидають у річку Случ. При цьому Держекоінспекція встановила, що за хімічним складом ця вода виходить за припустимі норми забруднення. Відтак директора фабрики Рамазана Шишмана притягнули до відповідальності. Відповідно до закону, він сплатив штраф – 136 гривень.

Поміж тим, мешканці селища Базалія власними зусиллями здали воду на експертизу до столичного Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А. В. Думанського НАН України. Результат цієї експертизи ще гірший, ніж дослідження Держекоінспекції.

З чим пов’язана розбіжність результатів? Мешканці селища Базалія пояснюють це тим, що керівництво фабрики знало про перевірку і почало вливати у водойму чисту воду.

За словами колишнього працівника фабрики «Аслан-Текстиль» Андрія Герасим’юка, при будівництві не було ні планування, ні належної роботи спеціалістів.

Вирили котлован завбільшки з футбольне поле, пробурили там, засипали то щебенем, поклали ніби там дренажні труби – так, для відводу очей. Комісія прийшла: фільтр є? Є. Люк є? Є. Все! А там – ані входу, ані виходу”, – розповів Андрій Герасим’юк.

Поміж тим, проблема з селища Базалія може перетворитися на глобальну. Стічні води від фабрики потрапляють у річку Случ, яка є притокою Горині. Остання входить до басейну Прип’яті, яка впадає в Київське водосховище. А це вже – каскад річки Дніпро.


Нагадаємо, 21 липня знову відбувся несанкціонований скид нечистот у річку Хомора.

7 коментарів:

  1. Анонім29.07.17, 15:57

    Справжній Чорнобиль буде в Баранівці, коли запрацює Еконова. Але вже зараз її керівництво затуляє людям роти благодійними памперсами.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім30.07.17, 00:12

      Зазвичай памперсами інше місце затуляють. Але у нас є люди з такими ротами, що іноді здається це і є те саме місце.

      Видалити
    2. Анонім30.07.17, 23:10

      не сідайте в автобус , а то раптом в аварію потрапите !!!! краще пішки ходити...
      А памперс краще вдягни - раптом наступного разу від згадки про ЕКО НОВУ обісрешся :)

      Видалити
  2. Анонім30.07.17, 16:31

    Ачому так категорично!Пыдтримую аноныма 15:57 це саме квыточки ягыдки будуть з годом!!!!!!Тому тут треба визначитись хто куди буде прикладати памперси??????

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім30.07.17, 19:55

    За що ж ти, падло, так не любиш Україну!?

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім01.08.17, 15:38

    А хто буде одягати памперси коровам які напилися води з річки біля Баранівських очисних споруд і на даний час поносить вся кіровська череда?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім01.08.17, 18:54

      Треба було дивитися за коровами. Чи ви не знали, що купатися, ловити рибу, напувати худобу з річки заборонено!?

      Видалити