16 червня 2017

У Житомирі обговорили питання фінансування медичних закладів Баранівського району


15 червня у Житомирській обласній раді відбулася нарада, під час якої розглядалося питання надання медичної допомоги населенню та фінансування медичних закладів Баранівського району.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської обласної ради.

На нараді, під головуванням першого заступника голови обласної ради Сергія Крамаренка, йшлося про передачу на баланс Баранівської міської об'єднаної територіальної громади двох медичних закладів первинної та вторинної ланки медичної галузі. Зокрема, районна рада прийняла рішення передати з 1 липня цього року Баранівській міській ОТГ комунальне підприємство «Баранівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Водночас в місті Баранівка знаходиться ще один медичний заклад, який відноситься до вторинної ланки - Баранівська центральна районна лікарня, яка у подальшому має стати багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування першого рівня. А оскільки Баранівська ОТГ займає 80% території району і є найбільшою громадою, тому доцільно було б, щоб обидва заклади перебували в цій громаді, яка до того ж готова взяти їх на баланс.

Однак постає питання надання медичної допомоги жителям району, у тому числі двох громад - Довбиської селищної ОТГ та Дубрівської сільської ОТГ. Оскільки між громадами не врегульовано відносини у сфері надання медичної допомоги, тому виникає проблема фінансування закладів і надання медичних послуг населенню.

Думками з цього питання обмінялися представники департаменту фінансів та управління охорони здоров’я облдержадміністрації, керівники громад і району.

Голови двох ОТГ зазначили, що планують створити у громадах власні центри первинної медико-санітарної допомоги, однак через відсутність необхідного фінансування та кваліфікованих спеціалістів пацієнти будуть змушені звертатися до районної лікарні.

У свою чергу перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко зазначив, що суть децентралізації у тому, щоб громади безпосередньо на місцях вирішували власні проблеми і задля цього надається відповідний державний фінансовий ресурс.

«В Києві не можуть знати і не зможуть побачити, які проблеми є в районах і як їх правильно вирішувати. Громадам передано повноваження самостійно приймати рішення, що будуть на їхню користь. І якщо виникає спільна проблема, яка торкається кількох громад, то й вирішувати її потрібно разом», - наголосив Сергій Крамаренко.

Перший заступник голови Житомирської обласної ради вніс пропозицію, щоб громади домовилися та уклали між собою відповідні меморандуми про забезпечення надання медичної допомоги, і, відповідно, про спільне фінансування закладів.



фото прес-служби облради

7 коментарів:

  1. Анонім17.06.17, 19:40

    Давно б так. Це рішення було очевидним в склавшійся ситуації. тому, що районна рада не витягує ЦРБ, а всі жителі ОТГ всеодно нею користуються, але...

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21.06.17, 12:49

    А як бути жителям других ОТГ, Першотравенська й Камброду??? {censoread} вже раз "кинув" Довбиш на бабки, коли підписав меморандум про спільне утримання Довбиського стаціонарного відділення, а потім сказав, що це йому ні до чого. Він ще й досі не спромігся навіть прийняти на свій баланс амбулаторії й ФАПи на своїй території, бо постійно чогось не вистачало: то структури, то грошей, то клепки... А тепер чомусь захотів лікарню. Але повинен вирішувати не тільки {censoread}, а й депутати районної ради та інших громад. А {censoread} тільки спить і бачить, коли Баранівку приєднають до Новограда, а з лікарні буде богодільня. Бо в цьому році ще не дав ні копійки з бюджету міста навіть на ліки для пільговиків, які живуть у Баранівській громаді. Так що не треба придумувати паровоз, треба зберегти, що є. А лікарня буде збережена за умови, що вона залишиться в районі, а не перейде до рук Космоса й команди.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім22.06.17, 20:54

      А звідки в районі гроші на утримання ЦРБ? А що жиелі ОТГ користуватись послугами лікарні не збираються?

      Видалити
    2. Анонім23.06.17, 09:23

      Жителі всіх ОТГ є жителями Баранівського району і всі вони завжди користувалися й будуть користуватися послугами лікарні. Але в районі не одна, а три ОТГ. І до повноважень ОТГ не входить надавати послуги для іншої ОТГ. Мерія так само, як і районна рада, збирається залучати кошти інших громад на фінансування лікарні. Але разом з тим мерія не буде відповідати, чи одержить житель іншої громади кваліфіковану медичну допомогу. Зате ці повноваження має районна рада. Думаю, іншим громадам однаково, кому давати співфінансування: району чи місту. Щоправда, для них неоднаково, якщо все майно лікарні перейде в міську ОТГ. Ці приміщення будував весь район, і несправеддливо віддавати всі приміщення тільки в мерію! Тим більше, що мер дерибанить міську власність повним ходом. З такими темпами в міській ОТГ скоро не буде комунальних приміщень, а скрізь буде тільки власність любих друзів мера.

      Видалити
  3. Анонім21.06.17, 12:56

    Видать Баранівська ОТГ як завжди трохи прибрехала про свою територію. Бо займає ця громада не 80%, а не більше 60% території Баранівського району (десь до 600км2 з 1000км2). Та й по населенню ніяк не вийде 80%, бо 26000чол. з 40000чол. - це 65%. І брехня, що місто готове взяти на свій баланс ці заклади, бо районна рада ще в березні прийняла рішення передати ЦПМСД на баланс мерії, але до цього часу ті так і не спромоглися його прийняти. У результаті Дубрівська ОТГ вже створила свій ЦПМСД, тепер над цим подумують у Довбиші, Першотравенську й Камяному Броді. Але ж лікарню не розірвеш на чотири частини! Тим більше, що у звязку з реформою лікарню буде фінансувати пізніше Госпітальний округ, а до Госпітальної ради місто дало чомусь таких кандидатів, що закачайсь: Кокітко й завФАПом! Ці дві {censored} завалять нашу медицину!!!

    ВідповістиВидалити
  4. Сергій Крамаренко!
    Там треба щоб був Ковальський а не ці {censored}.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім21.06.17, 16:25

      Твій Ковальський як депутат міської ради не зробив нічого, щоб мерія брала участь у співфінансуванні медичних закладів. Ні одного депутатського запиту чи звернення від нього не надійшло в мерію про утримання медицини. У нього з мером свій договорняк.

      Видалити