09 червня 2017

На міжобласній комісії вирішували, як запобігти забрудненню річок Случ та Хомора


9 червня у місті Полонне Хмельницької області відбулося спільне засідання Хмельницької та Житомирської регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Мета проведення засідання - вирішення питань проведення заходів, спрямованих на запобігання забруднення річок Хомора і Случ.

Засідання провели голова Житомирської облдержадміністраці Ігор Гундич та голова Хмельницької ОДА Олександр Корнійчук. Також у засіданні взяли участь заступник міністра Мінрегіонбуду Едуард Кругляк, заступник міністра Мінприроди Віктор Вакараш, перший заступник голови ДС УНС Олег Мельчуцький, заступник голови Держводагенства Павло Гвозденко та в.о. голови Держекоінспекції Ігор Яковлєв, керівники обласних екологічних інспекції Житомирщини та Хмельниччини, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громадські активісти.

«Ситуація із забрудненням річок Случ і Хомора мала вирішитися ще у минулому році. Був підписаний спільний протокол між Житомирською ОДА та директором Понінківської картонно-паперової фабрики, але сьогодні ніхто не може навіть сказати, що з тих зобов’язань виконано, а що ні. Температура повітря підвищилася і знову загинули риба і раки. Ситуація тепер на контролі у Геннадія Зубка. Сьогодні маємо напрацювати шляхи вирішення з конкретними термінами та відповідальними особами, щоб знову через рік не збиратися з цього ж приводу», – сказав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

Всі пропозиції та зауваження, які були озвучені під час засідання, мають внести до протокольного рішення, яке сформують та підпишуть до 13 червня.

Попередньо прийняли рішення про те, що Понінківська селищна рада має забезпечити розробку проектно-кошторисної документації з розчищення русла річки Хомора, а профінансувати відновлення річки має Понінківська картонно-паперова фабрика. Також мають бути реконструйовані міські очисні споруди у місті Полонне, а Держекоінспекція здійснить перевірку підприємств, які здійснюють скиди в річку Хомора вище русла.

За словами голови Житомирської ОДА Ігора Гундича, за тим, як виконуватиметься розроблений протокол, слідкуватиме не тільки влада, але й громадськість та журналісти. На його думку, це дасть можливість сподіватися, що проблемне питання для екології Житомирщини та Хмельниччини вдасться вирішити комплексно та оперативно.






Також учасники засідання оглянули очисні споруди Понінківської картонно-паперової фабрики. За словами голови Держекоініспекції Ігора Яковлева наразі їх стан не відповідає вимогам експлуатації, і загроза аварійних скидів у воду залишається досить високою.

«Держекоінспекція продовжуватиме здійснювати кризовий моніторинг стану річки. На річці Хомора працюють 18 постів, на яких здійснюється відбір води. Разом із Держекоінспекцією контролюватимуть ситуацію і громадські екоіспектори та місцеві активісти. Мінприроди триматиме з ними постійний зв'язок», - сказав Ігор Яковлев.






Нагадаємо, 7 червня у Києві громадські активісти з Житомирської, Рівненської та Хмельницької областей вийшли під стіни Кабміну з вимогою вжити невідкладних заходів щодо врегулювання екологічної катастрофи на річках Случ і Хомора.

6 коментарів:

  1. Петро Володимирович12.06.17, 10:44

    Подивився я вiдео. Звiсно, ставлення хмельницької сторони обурює. Але найбiльше вразив виступ нашого предстаника Юлiї. Холеричнi рухи, плаваючi думки, та ще й махання рукою пiсля прiзвища Гройсман iтд.
    Шановна владо, посилаючи таких представникiв на подiбнi зiбрання , ви показуєте своє обличчя, а загалом i усiєї громади! Ну виходитьу неї рибу збирати та з дiточками гратися, то хай грається! Але ж не на такi зiбрання i не з подiбними промовами?!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім12.06.17, 15:01

      Невже ви справді вважаєте, що зарані підібраних людей з підготовленими промовами хтось буде слухати? Молодець! Каже те, що думає. І правильно робить.

      Видалити
    2. Петро Володимирович12.06.17, 16:31

      Так, я вважаю, що до виступу на такому рiвнi треба готуватися. А не говорити все , що в голову взбреде. Бо ти представляєш громаду. Тому так позоритись не треба.

      Видалити
    3. Анонім13.06.17, 07:27

      Золоті слова говорить Петро Володимирович про юлю! Адже махати руками і невміло говорити??? Це жах!

      Видалити
  2. Віктор12.06.17, 15:10

    Якщо очисні в Полонному і Понінці зроблять- вже буде добре. Якби ще фабрику заставили хімію свою гасити якимись реагентами. Очисні споруди самі по собі стоки промислового виробництва так просто не очистять.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім12.06.17, 15:20

    Позор и мыслям и словам хотя на фоне ее Душко умно выглядит Что и надо было доказать Бомба этот безграмотный активист юлешка

    ВідповістиВидалити