01 червня 2017

У річці Хомора показник хімічного споживання кисню перевищений майже у 50 разів


За результатами лабораторних досліджень проб води, відібраних 26 травня у річці Хомора за 500 метрів нижче місця скиду нечистот, показник хімічного споживання кисню перевищений у 48,4 рази.

Про це місто Баранівка повідомили в управлінні Держпродспоживслужби в Баранівському районі.

"Житомирською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини, Баранівським відділенням Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України», лабораторією Житомирської екологічної інспекції протягом року неодноразово проводились дослідження води з річок Хомора та Случ, живої та мертвої риби з даних водойм", - йдеться у повідомленні.

Риба досліджувалась регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини на наявність пестицидів та токсичних елементів, а саме: свинцю, арсену, ртуті, міді та цинку, вміст яких не перевищував норм, хоча залишки даних хімічних елементів мали місце (здебільшого в 2-4 рази нижче нормативних показників). Даний факт ніяк не свідчить про те, що у воді відсутні інші токсичні елементи і сполуки, яких існує мільйони.

Лише після того, як відповідні органи встановлять конкретні речовини, які використовуються у виробництві, у першу чергу ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», можна буде цілеспрямовано визначати їх наявність та концентрацію у річках. А лабораторій, які могли б дослідити всі токсичні елементи та сполуки, у державі немає.

"Опосередковано, про факт забруднення річки Хомора саме ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» можна стверджувати на основі результатів санітарно-хімічних та бактеріологічних досліджень, які проводились зі зразків води, відібраної 26 травня вище та нижче місця скиду господарсько-побутових та промислових стічних вод від зазначеного підприємства, на очисні споруди якого також потрапляють стоки селища Понінка, загальною кількістю близько 1000 м3 за добу", - наголошують в управлінні.

Вище місця скиду у річці Хомора лише показник хімічного споживання кисню дещо перевищує нормативи (у 2,3 рази), тоді як 500 м нижче місця скиду показник хімічного споживання кисню вже перевищений у 48,4 рази, з’явився показник зважених речовин, збільшений у 44,2 рази, відчувається затхлий запах каналізаційних стоків, інтенсивність якого перевищена у 5 разів. А, найголовніше, вода вже не відповідає за мікробіологічними показниками (вміст кишкової палички збільшено у 4,8 рази), що може свідчити про неспроможність ефективно очистити стоки, які потрапляють на очисні споруди.

"У річці Хомора в межах смт Першотравенськ та села Глибочок також спостерігаються значні перевищення нормативів по вищезазначених показниках, концентрація яких дещо зменшується вниз по течії", - зазначають в управлінні Держпродспоживслужби.

Немає коментарів:

Дописати коментар