06 жовтня 2016

Мінприроди не анулювало ліцензію баранівського утилізатора небезпечних відходів


Підприємство “Еко Нова”, що здійснює свою господарську діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами, попри кримінальне провадження та обурення активістів досі має необмежену ліцензію.

Про це повідомляє інформаційне агенство УНН з посиланням на сайт Міністерства екології та природних ресурсів України.

Так, розташована у місті Баранівка Житомирської області “Еко Нова” має ліцензію на утилізацію 15 видів небезпечних відходів, зокрема пестицидів та гербіцидів. Разом з тим, вказане підприємство фігурує в кримінальному провадженні. Згідно з матеріалами правоохоронців, підприємство отримало від Мінприроди ліцензію на утилізацію небезпечних відходів на підставі сфальсифікованих даних і попри заперечення з боку місцевих жителів.

Службові особи ТзОВ «Еко-Нова» протягом 2013-2014 років з метою отримання дозвільних документів та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами склали завідомо неправдиві документи про наявність згоди органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, відсутність зауважень громадськості, наявність передбачених законодавством умов (виробничих площ та устаткування, в т.ч. санітарно-захисної зони 500 м) та надали їх контролюючим органам, в т.ч. Міністерству екології та природних ресурсів України. На підставі завідомо недостовірних відомостей Міністерство екології та природних ресурсів України переоформило та видало 31.07.2014 року ліцензію №288631 на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізацію). ТзОВ «Еко-Нова“ за відсутності передбачених законодавством дозвільних документів здійснило реконструкцію орендованого приміщення котельні колишнього льонозаводу та запустило лінію з утилізації пестицидів 1-3 класу небезпеки, чим створило загрозу для життя та здоров’я працівників підприємства та жителів міста”, - йдеться в ухвалі суду.

“Еко-Нова” мала намір здійснювати термічне знищення відходів, тобто вести один вид діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Однак, незважаючи на відсутність дозвільних документів, необхідного обладнання та протест громади, Міністерство екології та природних ресурсів України розширило перелік діяльності, яке може проводити вказане підприємство.

Згідно заяви про наміри товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКО НОВА“ від 20-21 лютого 2014 року, підписаній замовником — виконавчим директором ТзОВ «ЕКО НОВА“ ОСОБА_2, та проектувальником — директором ТзОВ «Юрком-Сервіс“ ОСОБА_3, погодженій Баранівським міським головою ОСОБА_4, заяві про наміри опублікованій у Баранівській міськрайонній газеті «Слово Полісся“ (№15 від 26.02.2014р), заяві про екологічні наслідки планової діяльності ТзОВ «ЕКО НОВА“ від 02.04.2014 року та в оголошенні для мешканців району, оприлюдненому в цьому ж періодичному виданні (№ 59 від 13.08.2014р.), ТзОВ «ЕКО НОВА“ заявило, що планує здійснювати господарську діяльність з термічного знищення відходів та отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, тобто на один вид діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. Це підтверджено пунктами 2 і 5 заявки на державну екологічну експертизу, поданої ТзОВ «ЕКО НОВА“ 31.07.2014 р. Міністерство екології та природних ресурсів України 31.07.2014 р. (тобто в день подачі заявки на державну екологічну експертизу) видає ТзОВ «ЕКО НОВА“ ліцензію АЕ №288632 від 31.07.2014 р. №240, згідно з якою розширило перелік відходів, на поводження з якими цьому товариству була видана попередня ліцензія АЕ №287084 від 03.12.2013 р. №496. Зокрема, ліцензія АЕ №288632 від 31.07.2014 р. розширює з 9 до 15 перелік видів діяльності, які може проводити дане товариство у сфері поводження з небезпечними відходами”, - зазначено в ухвалі суду.

Наприкінці минулого місяця громадська організація “Вільні люди”, “Автомайдан “Житомир” та еколог-активіст Ірина Коцюба контролювали перевірку Мінекології на ТОВ “Еко Нова”.

Складається ситуація, що ліцензію на утилізацію пестицидів і гербицидів отримано законним шляхом. Проте, діяльність ведеться тільки "на папері“ - устаткування не використовується. Важливо, що угоди заключено з бюджетними організаціями, що надає справі ще більшого резонансу”, - наголосила тоді еколог-активіст Ірина Коцюба.

Однак, жодних рішень стосовно анулювання ліцензії підприємства, згідно з оприлюдненими на сайті даними, у Міністерстві екології та природних ресурсів не прийнято.

7 коментарів:

  1. Анонім07.10.16, 10:03

    ото комусь на самій горі ця ЕКОНОВА як кістка поперек горла. стільки сил потрачено, скільки галасу піднято, безліч паперу списано...
    А людям вже набридло що їх використовують "ВТЕМНУ" і вся ця полеміка "про екологію" теж всіх втомила

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім07.10.16, 12:09

    Чого вони так вперлись? Невже і справді вірять, що їм тут люди дозволять працювати? Як на мене, то простіше було б вже демонтувати всі свої утилізатори і переїхати в якийсь інший район чи область.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім07.10.16, 13:27

    Ось де обласна прокуратура повинна проявити свій характер і завзятість. Але, видно , у них тут нема ніякого зиску.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім07.10.16, 14:18

      а до чого тут обласна прокуратура? це ж Н-Волинська прокуратура на чолі з нашою Галиною вже другий рік щось розслідує і нічого не може їм предявити

      Видалити
  4. Анонім07.10.16, 16:38

    Чому ЕКО-НОВА ще й досі тут, треба спершу запитати в мера. Мабуть, дали йому та його екс-заступнику доброго хабара, коли їх так гарно пригощають у мерії! А нещодавно екс-зам мера дивним чином став директором ЕКО-НОВА (???). Так що мерія лобіює інтереси цього підприємства усупереч рішенню громадян.

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім08.10.16, 07:45

    розбіжись і добряче влупись в стовп і може одним придурком стане менше. при чому тут мер

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім09.10.16, 16:04

      при тому що він скрізь їх тягає за ручку, просуває, відпрацьовує грошики...

      Видалити