23 вересня 2016

У половині криниць Баранівки питна вода не відповідає вимогам, - СЕС


У місті Баранівка понад 50% досліджених проб води децентралізованих джерел водопостачання не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-181-10 за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Про це повідомляється на сайті Баранівської райдержадміністрації.

За словами завідуючої Баранівським районним лабораторним відділенням Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Наталії Дячук, за 8 місяців відділенням досліджено 475 проб питної води за санітарно-хімічними показниками, з них 252 мають відхилення (53%); за мікробіологічними показниками досліджено 323, відхилень - 84 (26%).

Вміст заліза у відібраній воді з артсвердловин перевищує нормативні показники в усіх джерелах. Однак після очистки відповідає нормам у КП «Першотравенське», сільському водогоні села Зеремля та КП «Міськводоканал» міста Баранівка.

Довідково: споживання питної води забрудненої нітратами є надзвичайно небезпечно для дітей грудного віку, що пов’язано, насамперед, із недосконалістю ферментних систем та біохімічних процесів в перші місяці життя дитини. При штучному вигодовуванні дітей в разі використання питної води забрудненої нітратами для приготування поживних сумішей, існує ризик виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії із можливими летальними наслідками.

При тривалому вживанні забруднених нітратами води і овочів дорослим населенням розвивається хронічна нітратна інтоксикація, відбувається зниження загальної резистентності організму, що сприяє збільшенню рівня загальної захворюваності, зокрема інфекційними та онкологічними хворобами.

Джерелами нітратного забруднення грунтових вод, якими живляться колодязі, є ненормоване використання в колективних господарствах та у приватному секторі азотних добрив, вигрібні та компостні ями, надвірні вбиральні на територіях присадибних ділянок, облаштовані з недотриманням відстаней до криниць.

Немає коментарів:

Дописати коментар