05 вересня 2016

У половині криниць Баранівського району вода не відповідає вимогам, - СЕС


У Баранівському районі до 50% досліджених проб води децентралізованих джерел водопостачання не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-181-10 за показником вмісту нітратів.

Про це повідомляється на сайті ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України».

За 7 місяців 2016 року лабораторіями санітарно-гігієнічного профілю області досліджено 2797 проб питної води децентралізованих джерел водопостачання, у 935 (33 %) зразках виявлено невідповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-181-10) за показником вмісту нітратів.

Найнижчий відсоток проб води, що не відповідає гігієнічним вимогам за показником вмісту нітратів спостерігається  в Брусилівському районі – 6,9%, найвищий – у Бердичівському – 79%. Упродовж поточного року лише у Червоноармійському районі усі проби води, що досліджувалися на вміст нітратів, відповідали гігієнічним вимогам.

Загалом, адміністративні райони, де спостерігався завищений вміст нітратів у воді децентралізованих джерел водопостачання, можна ранжувати наступним чином:
  • до 20% досліджених проб, у яких виявлено вміст нітратів, що перевищував гранично допустиму концентрацію, – Коростишівський, Брусилівський, Вол-Волинський;
  • до 30% – Андрушівський, Ємільчинський, Малинський, Ружинський, Нов-Волинський, Овруцький, Олевський;
  • до 40% – Попільнянський, Черняхівський, Чуднівський, Народицький;
  • до 50% – Баранівський, Радомишльський, м.Житомир;
  • до 60% – Житомирський, Коростенський, Романівський;
  • до 70% – Любарський;
  • до 80% – Лугинський, Бердичівський райони.
Протягом  останніх 6-ти років за даними лабораторних досліджень в області  погіршується якість питної води із децентралізованих джерел  (колодязі, каптажі) за вмістом нітратів. Якщо у воді централізованого водопостачання перевищення вмісту нітратів практично не спостерігається, то у воді децентралізованих джерел відхилення виявляються щороку:
  • 2011 рік –34,58 %;
  • 2012 рік – 34,8 %;
  • 2013 рік – 34,9 %;
  • 2014 рік – 35,8 %;
  • 2015 рік – 36 %;
  • за 7 міс. 2016 року – 33,5 %.
Гранично допустима концентрація нітратів у питній воді – 50 мг/дм3.

Довідково: питна вода, забруднена нітратами при її споживанні надзвичайно небезпечна для дітей грудного віку,  що пов’язано, насамперед, із недосконалістю ферментних систем та біохімічних процесів в перші місяці життя дитини. При штучному вигодовуванні дітей в разі використання  питної води, забрудненої нітратами для приготування  поживних сумішей існує ризик  виникнення  водно-нітратної метгемоглобінемії із можливими летальними наслідками.

При тривалому вживанні забруднених нітратами, води і овочів дорослим населенням розвивається хронічна нітратна інтоксикація, вібувається зниження загальної резистентності організму, що сприяє збільшенню рівня загальної захворюваності, зокрема інфекційними та онкологічними хворобами.

Джерелами нітратного забруднення грунтових вод, якими живляться колодязіє ненормоване використання в колективних господарствах та у приватному секторі азотних добрив, вигрібні та компостні ями, надвірні вбиральні на територіях присадибних ділянок,облаштовані з недотриманням відстаней до колодязя.

Слід зауважити, що ефективних методів видалення нітратів із води в умовах децентралізованого водопостачання практично не існує.

1 коментар:

  1. Анонім05.09.16, 15:35

    а може пан Душко організує декілька скважин. Чи це для нього слабо

    ВідповістиВидалити