04 серпня 2016

Мешканці Баранівки зможуть самі ініціювати та підтримувати пріоритетні для міста питання


Місто Баранівка визначено одним із 14 пілотних міст в Україні, де будуть впроваджувати бюджетування за участю громадян, зокрема, з розподілу бюджетних коштів на реалізацію пріоритетних проектів.

Про це повідомляється на сайті Баранівської міської ради.

За результатами конкурсного відбору міст, який проводився Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД) у червні 2016 року для участі у проекті «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) місто Баранівка визначено одним з переможців конкурсу з відбору 14 пілотних міст в Україні для впровадження бюджетування за участю громадян, зокрема, з розподілу бюджетних коштів на реалізацію пріоритетних проектів.

Планується, що робота з 7 містами 2-ої групи, до якої включено місто Баранівка, розпочнеться у вересні 2016 року. Їм буде надано організаційно-технічну підтримку при впровадженні бюджету участі починаючи з проекту бюджету міста на 2018 рік.

В мережі Інтернет є інформація про те, що проект «Бюджет участі» вже працює в 11 зі 172-х міст обласного значення в Україні. Якщо його запровадять у Баранівці, то городяни зможуть самі ініціювати та підтримувати пріоритетні для міста питання.

За словами експерта Українського незалежного центру політичних досліджень Іван Лукеря, працює все просто: спочатку стартує конкурс проектів. Надавати на розгляд свої проекти може будь-хто. Після цього відбувається відкрите голосування за пропозиції. Проекти, які наберуть найбільшу кількість голосів, будуть профінансовані з міського бюджету.

«Проекти можуть бути різні. Від благоустрою - до соціальної сфери. Всі проекти проходять процедуру голосування. Кожен може заповнити бюлетень або зайти на сайт міськради та проголосувати. І ті, хто переможе у цьому голосуванні, будуть безумовно, безальтернативно профінансовані у рамках цього бюджету участі», - розповів Іван Лукеря.

Виглядатиме це так: люди подають ідеї та обирають кращі. Проекти, які перемагатимуть у голосуванні, реалізовуватиме міська влада.

Гроші не видаються "на руки” ініціаторам проекту, а фінансуються з бюджету, відповідальним виконавцем проектів є міська влада. Така форма взаємодії дозволяє місцевій владі визначати пріоритети, розуміти потреби людей та більш ефективно витрачати кошти громадян, а містянам – брати участь у формуванні "порядку денного” свого міста, реалізовувати свої проекти, долучатися до формування міського бюджету.

Немає коментарів:

Дописати коментар