26 серпня 2016

Директор Баранівського лісмисгоспу власноруч за ніч розвантажив автомобіль


Директор Баранівського лісмисгоспу Анатолій Остудімов пам’ятає, як власноруч, разом із робітниками, за ніч розвантажили автомобіль, у якому продукція не сподобалася споживачеві.

Так колись розпочиналася експортна епопея підприємства.

Баранівське лісомисливське господарство чверть заготовленої деревини спрямовує на лісопромисловий комплекс підприємства  для переробки деревини. Якби, умовно кажучи, такий обсяг деревини було продано у круглому вигляді, то це дало б 25% виручки від загального обсягу реалізації. А в переробленому вигляді дає 30%.

"Проста арифметика тут недоречна. Наш виграш значно більший за 5%. Адже на аукціонні торги ми виставляємо високоякісну деревину, а на переробку в переважній більшості йде низькосортна", - уточнює директор держлісгоспу Анатолій Остудімов.

Заготовки для європіддонів, заготовки дубові, облицювальна дошка, дошка стругана для підлоги – це далеко не повний асортимент того, що виготовляється сьогодні у переробних цехах підприємства й успішно реалізується.

Ця злагоджена робота – результат великих зусиль. Упродовж майже двох десятиліть, мабуть, не було такого року, який би минув без нововведень. Встановлювалися пилорами,  впроваджувалось нове  високопродуктивне деревообробне обладнання, розросталося сушильне господарство. Паралельно удосконалювалися умови праці та побуту  робітників  переробки: почали опалюватися цехи, було облаштовано побутові кімнати, душові приміщення. Відтак поступово вирішувалося і найскладніше завдання – виховання колективу для роботи на ринку, що постійно змінює свої умови й посилює вимоги.

Анатолій Остудімов пам’ятає, як власноруч, разом із робітниками, за ніч розвантажили автомобіль, у якому продукція не сподобалася споживачеві, й завантажили добірними лісоматеріалами. Так колись розпочиналася експортна епопея підприємства.

Нині ні в термінах поставки, ні в якості продукції – жодних рекламацій. І вже не дивується наш робітник зарубіжному клієнтові, який вимагає, щоб, приміром, при 1,2-метровій довжині заготовки для європіддону відхилення не перевищувало 2 міліметри. Не дивно, що навіть при досить насиченому європейському ринку закордонний споживач сам шукає баранівських лісопереробників і пропонує співробітництво.

Вітчизняних споживачів лісопереробної продукції підприємство приваблює і кращою якістю, і дещо нижчими, ніж у приватників, цінами – досконаліша база це дозволяє.

Колектив баранівських деревопереробників прагне слідувати правилу: розширювати виробництво не за рахунок збільшення обсягів переробки, а за рахунок її поглиблення, поліпшення якості.

«Значний крок уперед вдалося зробити, забезпечивши сумлінне сортування лісосировини. Якщо раніше на 1 кубометр готової продукції витрачалося 3 кубометри сировини, то тепер – два", - впевнений головний інженер підприємства Юрій Юрчук.

А в найближчій перспективі – новий сміливий задум: досягти найкращих світових параметрів: 1 куб. м продукції з 1,5 куб. м сировини. Для цього, насамперед, треба буде удосконалити сортування: якщо зараз деревина сортується з градацією 6 см у діаметрі, то треба буде «скоротитися» до 2 см.

"В серпні місяці цього року  в тестовому  режимі запрацювала  нова  лінія з переробки круглих лісоматеріалів польського виробництва . Це цілий переробний комплекс, який дозволить  не тільки поліпшити якість  продукції переробки,  а й забезпечити  значну економію енергоресурсів та  інших  витратних матеріалів", - розповів начальник лісопромислового комплексу Ігор Король.

У колективі з нетерпінням, але без остраху чекають на запуск  цієї польської новинки на повну потужність. Це звичний конвеєр технічного оновлення для працівників підприємства. Отож цілком можливе не тільки збільшення обсягів виготовленої продукції, а й розширення асортименту. А отже можна буде заробити більше коштів, щоб вкласти їх у розвиток лісового господарства.

При тому, що в останні роки підприємство не одержало жодної гривні бюджетних коштів, воно забезпечувало  виконання всіх  лісогосподарських заходів: відновлення, догляд , охорону та збереження лісових насаджень. І відчуває необхідність надалі оновлювати лісогосподарську техніку, протипожежні засоби, розширювати тепличне господарство.

Матеріальна база, досвід працівників, налагоджені зв’язки й надбане уміння не лише якісно виготовити, а й вигідно продати - все це не набувається враз, а напрацьовується поколіннями. Головне - зберегти те, що маємо та вдосконалити його. На що і направлена наша праця.

ДП «Баранівське лісомисливське господарство»

Немає коментарів:

Дописати коментар