09 серпня 2016

У Баранівському районі водолази обстежили дно забрудненої річки Хомора


Чергове виїзне засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на річках Хомора та Случ відбулося у п’ятницю, 5 серпня, у селищі Першотравенськ Баранівського району.

До Першотравенська запросили двох водолазів Новоград-Волинської міської комунальної рятувальної станції на воді Миколу Цілика та Андрія  Ключка. Вони обстежили стан Хомори у напрямку від  Першотравенської греблі до кордону з Хмельницькою областю, щоб сформувати карту робіт і в подальшому, на її основі, забезпечити очистку дна річки від шкідливих від донних мулових відкладів та осаду.

Перше ж занурення водолазів принесло приємний результат: прозорість води стала у рази вищою, мулові відкладення сягали у центрі річки 5-10 см, а біля берега – 20-30 см при зануренні водолазів до 3,5 м. Був присутній природній запах мулу при збовтуванні води.

Безпосередньо біля  шлюзу вся поверхня води тепер покрита ряскою, а при підйомі вище, проти течії річки – ряска здебільшого у прибережній смузі. Дещо темнішою ставала вода у напрямку приближення до кордону з Хмельницькою областю.

Не зважаючи на візуальне покращення води у річці Хомора, на обстеженій ділянці не виявили представників річкової фауни, зокрема, риби та раків. Хоча на водоймі у районі села Марківка, куди екологи виїздили додатково, вже розвиваються мальки риб.

«За результатами обстеження, залишки отруйного мулу наявні певними острівцями. Надзвичайно багато стало ряски, що є корисно для річки. Це дозволяє тримати меншу температуру води у зв'язку з тим, що у неї не потрапляють сонячні промені. З іншого боку, ряска є певним очищувачем річки. Прийнято рішення, по можливості, відстрочити виконання робіт у зв'язку з пошуком іншого способу вирішення проблеми. Зокрема, з метою збільшення кисню у воді, пропонується поставити так звані міні-водопади, які будуть насичувати воду киснем. Додаткові консультації ми отримаємо 22 серпня, коли повернуться з наукової експедиції фахівці інституту гідробіології», - сказав начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вадим Войцешук.

Нагадаємо, 27 липня під час засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на річках Хомора та Случ було прийнято рішення чистити річку Хомора від донних мулових відкладів та осаду з застосуванням драглайну та мулового насосу.






1 коментар:

  1. Семен09.08.16, 23:39

    Головне - щоб гадить перестали, природа сама потурбується про себе, і так було зрозуміло, що ніхто нічого не буде чистити...

    ВідповістиВидалити