30 липня 2016

Річку Хомора будуть чистити від донних мулових відкладів та осаду


Керівництво області та району і ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» розробили спільний протокол щодо ліквідації забруднення річки Хомора та попередження забруднення річки Случ.

Про це заявив голова Баранівської райдержадміністрації Микола Вельчинський під час засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на річках Хомора та Случ, яке відбулося 27 липня.

"Завдяки спільним зусиллям керівництва області та району, Понінківської картонно-паперової фабрики, усіх зацікавлених установ та організацій вдалося локалізувати цю проблему і на сьогодні вже не така критична ситуація, яка була на початку. Відповідно до цього було розроблено протокол щодо спільного напрацювання подальших кроків по ліквідації забруднення річки Хомора та попередження забруднення річки Случ. Штабом з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації розроблено технічне завдання з розчистки русла річки Хомора від донних мулових відкладів та осаду на території Першотравенської селищної ради", - сказав голова Баранівської РДА Микола Вельчинський.

Зі свого боку "Поніківська картонно-паперова фабрика" найближчим часом розпочне розчистку русла річки Хомора із застосуванням драглайну та мулового насосу від донних мулових відкладів та осаду на території Понінківської селищної ради  від місця скиду та на території Першотравенської селищної ради. А також забезпечить вивезення піднятих донних відкладень та осаду на власні очисні споруди.

"Наразі в повному обсязі відновлено роботу однієї паралельної лінії очистки. Зараз триває робота з відновлення другої лінії. Також відновлена аерація, робота першого та другого радіального відстійника, колектора та встановлений бетонний лоток. Сьогодні керівництво фабрики готове посприяти у відновленні роботи греблі у Першотравенську. Адже, коли рівень води підвищиться, річка краще і швидше буде очищуватися", - сказав генеральний директор фабрики Сергій Коренєв.

Щодо якості води у річках Случ і Хомора, завідувач районного лабораторного відділення Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України" Наталія Дячук зазначила, що за мікробіологічними даними Случ має кращі показники, які наближаються до нормативних. А ось за хімічними показниками має надзвичайно низький показник, який практично не покращився.

"За мікробіологічними даними Случ має показники, які наближаються до нормативних, а за хімічними - має надзвичайно низький показник, який практично не покращився. Покращення Хомори теж не відчутне. За даними інститутів, існує гостра і хронічна токсичність води. Тому, думаю, купатися в цих річках можна буде не скоро. Щоб ліквідувати таку токсичність, напевно, потрібні будуть не місяці, а роки", - сказала Наталія Дячук.




Нагадаємо, 13 липня житомирські екологи провели обстеження річок Случ та Хомора та дійшли висновку, що вода у річці Случ перебуває в нормальному стані.

8 коментарів:

  1. Анонім31.07.16, 18:49

    Я підводний мисливець. Те що вони втирають що річка чиста,хай буде на їх совісті. Понінка весь чась протягом десятиліть скидае відходи. Вони частично осідали але основна масса їх уходила за течіею. Були великі паводки,всю гадость змивало. Згадайте останю повінь коли вона була? Коли в нас піднялась вода хоть на метр?. Річка обвита стіною водорослі схожа на павутину або на вату. Дно в більшості покрите 20 сантиметровою подушкою з водорослів. Що сприяе для цього посилення активності росповсюдження рослинності? Думаю вся та гидота з Понінки.І те що дозволили купатися-- це неприпустимо. Вся ця зараза буде просочуватись через шкіру в тіло якщо ви будете находитись в воді.Хто робить решітку на тілі з йоду знає як він проходить в шкіру. Так і хімічний стан води пройде в тіло. Купатися нам не світить ще довго.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім01.08.16, 00:10

      А все тому, що влади немає. В тій самій Понінці і кругом. Немає кому перевірити і головне карати. На кожному підприємстві і в кожному населеному пункті повинні бути очисні споруди, які повинні час від часу перевірятись відповідними органами. Крапка.

      Видалити
    2. Анонім01.08.16, 01:08

      Я теж колись пробував полювати з підвОди - ніякого задоволення...

      Видалити
    3. Анонім01.08.16, 10:36

      А я купаюся в Случі вже ціле літо. І нічого. Завдяки цій ситуації там дуже мало людей купається. Так що майже ніхто не заважає. А вода чиста. Не те, що на морі Ямчинського, де купаються всі і навіть хворі на різні делікатні хвороби. А вода ж то там стояча...

      Видалити
    4. Анонім01.08.16, 21:07

      Думаю , що десь приблизно через рік, ви заявитеся в лікарню з не дуже делікатними хворобами...Але кожному своє...Один рибою не може наїстися, сітки з річки не виймає, іншому дай купатися наперекір усім...???

      Видалити
  2. Тяжко усвідомити скільки нечесті було злито у річку цими гадами. В такому стані річку не залишив жоден директор Картонки. Тому цьому молодому *** ще роги доля вставить.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім19.08.16, 10:06

    Господа,все что вы умеете,это критиковать чужую деятельность)Вот что вы, сделали полезного для улучшения ситуации в своей стране?? А фабрика, тем временем,дает людям работу и веру в будущее

    ВідповістиВидалити