12 травня 2016

Баранівська РДА відзвітувала про свою діяльність щодо ліквідації забруднення річок


На офіційному сайті Баранівської районної державної адміністрації опублікували інформаційний бюлетень щодо дій влади стосовно ліквідації наслідків забруднення річок Хомора та Случ.

Згідно опублікованих даних, реагувати на надзвичайну ситуацію, яка склалася на річках Хомора та Случ, у райдержадміністрації почали з того, що 24 лютого надіслали лист до Держекоінспекції у Житомирській області з проханням направити представників інспекції та лабораторії для обстеження річок.

Після майже 2,5 місяці, 11 травня до Баранівської РДА надійшла копія адміністративного позову Держекоінспекції у Житомирській області № 2106/11-16 від 5 травня 2016 року до Житомирського окружного адміністративного суду щодо зупинення господарської діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» у частині здійснення скиду виробничих стічних вод в очисні споруди з подальшим їх скиданням у річку Хомора.

Нагадаємо, 10 травня житомирські поліцейські провели обшук на хмельницькій фабриці для з’ясування причин забруднення річок Хомора та Случ.

Інформаційний бюлетень Баранівської райдержадміністрації

з/п
Дата
Реагування Баранівської РДА на надзвичайну ситуацію,
яка склалася на річках Хомора та Случ
1
24.02.2016
Надіслано лист за підписом голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. на ім’я начальника Держекоінспекції у Житомирській області Гнатюка Й.Б. від 24.02.2016 за № 02-35/556 з проханням направити представників інспекції та лабораторії для обстеження річок Хомора та Случ.
2
9.03.2016
У відповідь на згаданий вище лист, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища проведено комісійне обстеження річок Случ та Хомора. Відібрано проби води для подальшого аналізу у різних місцях: 1) на р.Случ (у районі с.Марківка), 2) на р.Хомора (у місці її впадання в р.Случ, район с.Глибочок), 3) на р.Хомора (смт Першотравенськ, район понтонного мосту), 4) на р.Хомора (смт Першотравенськ, за мостом), 5) на р.Случ і р.Хомора (на межі Житомирської і Хмельницької областей). У ході обстеження в р.Хомора виявлено сотні тонн невідомої желеподібної речовини (у деяких місцях її відкладення сягали до 1м). Обстеження проводилося в присутності Марківського сільського голови Вітюка В.В. та Першотравенського селищного голови Денисюка О.Ф. Затим, усі взяті проби води були направлені на аналіз у лабораторію Держекоінспекції у Житомирській області.
3
29.03.2016
До Баранівської РДА надійшли перші результати аналізу відібраних державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища 9.03.2016 року проб води з річок Случ і Хомора.
4
14.04.2016
Проведено позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому розглянуто питання щодо необхідності оголошення надзвичайної ситуації природного характеру місцевого рівня у зв’язку з забрудненням річок Хомора та Случ, а також затверджено склад комісії для проведення комплексного обстеження річок.
5
14.04.2016
Комісія провела комплексне обстеження річок Хомора та Случ, про що складено акт. У ході обстеження виявлено, що дно р.Хомора вкрите шаром клейкої драглистої речовини, а вода у річці набула сіро-зеленого кольору зі стійким затхлим запахом. Вирішено: 1. Звернутися до Держекоінспекції у Житомирській області з проханням встановити причину масової загибелі риби та стану води у р.Хомора. 2. Повідомити управління ДСНС України у Житомирській області щодо виявленого випадку масової загибелі водних біоресурсів та просити оголосити надзвичайну ситуацію природного характеру місцевого рівня.
6
15.04.2016
Проведено обстеження берегової лінії р.Случ в районі м.Баранівка представниками управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Житомирській області, про що складено акт, яким встановлено масову загибель риби, занижений рівень розчиненого кисню у воді та зафіксовано специфічний запах води в р.Случ.
7
15.04.2016
Направлено лист голові Житомирської облдержадміністрації Машковському С.О. з проханням винести питання щодо забруднення невідомою речовиною річок Хомора та Случ, що призвело до масової загибелі водних живих організмів, на засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС для вивчення даної ситуації та прийняття відповідного рішення.
8
15.04.2016
Направлено відповідний лист-звернення за підписами голови РДА Вельчинського М.Р. та першого заступника голови РДА Хіміча В.В. до правоохоронних органів за №02-40/1048, до якого додано протокол засідання районної комісії з питань ТЕБ і НС від 14.04.2016 року №5.    
9
15.04.2016
У ході розгляду зазначеного вище звернення керівництва РДА до правоохоронних органів слідчим відділом Баранівського відділення поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП у Житомирській області розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.242 (“Порушення правил охорони надр”) ККУ, та внесено відомості про нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016060110000141. Процесуальне керівництво здійснюється Новоград-Волинською місцевою прокуратурою. Водночас у рамках досудового розслідування встановлюються розміри завданої екосистемі шкоди.
10
18.04.2016
Проведено позачергове засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС, на якому розглянуто питання «Про ситуацію, що склалася у зв’язку із забрудненням річок Хомора та Случ Баранівського району». Складено протокол засідання №4, відповідно до якого доручено підготувати лист за підписом голови ОДА до Кабінету Міністрів України щодо надання дозволу на проведення позапланової перевірки ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Державною екологічною інспекцією України у Житомирській області.
11
18.04.2016
Проведено виїзне засідання робочої групи Житомирської ОДА щодо виявлення обставин, що склалися у зв’язку з забрудненням річок Хомора та Случ. Хід виїзного засідання висвітлено у протоколі, де зазначено таке: вода в р.Хомора набула сиво-зеленого кольору, має стійкий затхлий запах; у воді знаходиться невідома желеподібна речовина, яка осідає на дно річки та водорості; встановлено масову загибель риби.
12
18.04.2016
Направлено лист за підписом голови РДА Вельчинського М.Р. на ім’я начальника Управління ДСУНС у Житомирській області Нікітчука І.В. № 02-36/1076 з проханням оголосити надзвичайну ситуацію місцевого рівня.
13
20.04.2016
Видано розпорядження голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. №115 «Про заходи з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації», згідно з яким призначено керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Керівнику робіт доручено утворити районний штаб з ліквідації наслідків НС, затвердити план заходів з ліквідації НС та організувати їх виконання.
14
20.04.2016
Видано розпорядження № 1 керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації «Про створення штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації», відповідно до якого утворено районний штаб та затверджено його персональний склад, а також план заходів з ліквідації НС; на річках Хомора та Случ на території району заборонено вилов риби, напування худоби, утримання птиці, використання води з цих річок для технічних потреб.
15
20.04.2016
Проведено засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, на якому розглянуто питання про надзвичайну ситуацію, що склалася у зв’язку із забрудненням річок Хомора та Случ Баранівського району, про що складено протокол №1. Вирішено залучити наукові інститути для взяття й аналізу проб води та ґрунту з метою визначення ступеня забруднення річок Хомора та Случ, складу шкідливих речовин у воді, а також надання пропозицій по ліквідації наслідків забруднення.
16
20.04.2016
Направлено лист за підписом голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. на ім’я директора Інституту колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського, академіка НАН України, доктора хімічних наук, професора Гончарука В.В. за № 02-36/1110 щодо проведення термінових хімічних досліджень води в р. Хомора та визначення ступеня екологічного забруднення.
17
20.04.2016
Направлено лист за підписом голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. на ім’я директора Житомирської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» за № 02-36/1111 щодо відбору та наукових досліджень ґрунтових зразків в охоронній зоні річок Хомора та Случ та визначення ступеня екологічного забруднення.
18
20.04.2016
Направлено лист за підписом голови РДА Вельчинського М.Р. на ім’я директора Інституту гідробіології НАН України, академіка В.Д.Романенка за № 02-36/1112 щодо невідкладного проведення гідрогеологічних наукових досліджень річки Хомора та визначення ступеня екологічного забруднення.
19
20.04.2016
Проведено обстеження річок Хомора та Случ у межах Баранівського району з метою визначення доцільності встановлення бонового загородження для забору плавучої субстанції невизначеного складу, що забруднює річки.
20
21.04.2016
Видано розпорядження голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. №118 «Про внесення змін до районного бюджету 2016 року», згідно з яким внесено зміни до загального фонду районного бюджету на 2016 рік, а саме: зменшено асигнування на утримання та навчально-тренувальну роботу ДЮСШ на суму 50 тис. грн., при цьому збільшено видатки на запобігання та ліквідацію НС та наслідків стихійного лиха на суму 50 тис. грн.
21
21.04.2016
Баранівська РДА уклала угоду з Інститутом колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського Націoнальної Акaдемії нaук Укрaїни на виконання робіт з дослідження якості води в річках Хомора і Случ та встановлення її відповідності діючим нормативним документам.
22
21.04.2016
Проведено засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, на якому розглянуто питання необхідності визначення розміру збитків, заподіяних надзвичайною ситуацією.
23
22.04.2016
Проведено засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, на якому розглянуто питання необхідності здійснення відбору зразків річкової води на території Баранівського району для проведення лабораторних досліджень. Вирішено доручити Інституту колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського здійснити відбір водних зразків для проведення лабораторних досліджень якості води в річках Хомора та Случ.
24
22.04.2016
Проведено відбір водних зразків представником Інституту колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського в присутності представників РДА, управління екології та природних ресурсів ОДА та інших служб району й області.
25
25.04.2016
Проведено засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, де розглянуто питання щодо необхідності проведення гідробіологічних наукових досліджень річки Хомора (притока річки Случ) та визначення ступеня екологічного забруднення. Вирішено доручити представникам інституту гідробіології НАН України здійснити відбір матеріалу з річок для проведення термінових гідроекологічних досліджень.
26
27.04.2016
Проведено засідання районного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації по питанню обстеження річок Хомора та Случ, про що складено протокол. У ході обстеження встановлено, що стан річок не покращився, вода має неприродний свинцевий колір, мутна, з неприємний запахом, у воді відбуваються процеси гниття та бродіння невідомих речовин. Також спостерігається забруднення річки Случ в місці впадання в неї річки Хомора.
Вирішено доручити Баранівському районному лабораторному відділенню Новоград-Волинського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» відібрати проби води з річок для проведення лабораторних досліджень.
27
27.04.2016
Баранівським районним судом Житомирської області розглянуто у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Баранівського відділення поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП України в Житомирській області, погоджене з прокурором Новоград-Волинської місцевої прокуратури, про призначення позапланової перевірки окремих питань дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Миропільський папір» та ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика». Прийнято судові ухвали, згідно з якими надано дозвіл на проведення позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства та екологічного стану території ТОВ «Миропілький папір» і ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» щодо можливості спричинення викидів хімічних або інших речовин, що потягли за собою масову загибель риби та раків у річках Хомора та Случ за період з 01.01.2016 року по 22.04.2016 року.
28
27.04.2016
На виконання ухвали Баранівського районного суду від 27.04.2016р. Держекоінспекція у Житомирській області здійснила позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Миропільський папір». При цьому не вдалося здійснити таку ж перевірку ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», оскільки ні працівників поліції, ні екологів керівництво товариства в черговий раз не допустило на територію.
29
29.04.2016
Держекоінспекція у Житомирській області разом з представниками Житомирського національного агроекологічного університету взяли проби води та мулу з річки Хомора для визначення токсичності. За проміжними результатами, індекс токсичності на 24 годину становив 20 %, на 48 годину – 40 %. Дослідження проводяться на акваріумних рибках, молюсках та рослинах. Тривають дослідження для виявлення біологічних способів очищення води.
30
3.05.2016
Проведено обстеження басейнів річок Хомора та Случ на предмет чергового забруднення, про що складено акт, яким зафіксовано підвищення рівня води в р. Хомора на межі Житомирської та Хмельницької областей, встановлено перелив води по всій ширині річки в районі старого моста смт Першотравенськ, що свідчить про черговий скид невідомих забруднюючих речовин. Вода мала світло-сірий колір та відчувався їдкий неприємний запах. У районі стадіону та лікарні виявлено масову загибель риби, спостерігалося велике скупчення риби під поверхнею води. Також було відібрано воду з річок Хомора та Случ для проведення лабораторних досліджень.
31
4.05.2016
Направлено лист за підписом голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. на ім’я голови Житомирської ОДА Машковського С.О. за №02-35/1187 з інформацією про те, що продовжується забруднення річок Хомора та Случ, що призвело до масової загибелі водних живих ресурсів 03.05.2016 року.
32
4.05.2016
Направлено лист за підписом голови Баранівської РДА Вельчинського М.Р. на ім’я начальника Держекоінспекції у Житомирській області Гнатюка Б.Й. за №02-35/1188 щодо вжиття заходів негайного реагування у зв’язку з тим, що продовжується забруднення басейну річок Хомора та Случ невідомою речовиною зі сторони Хмельницької області, що призвело до масової загибелі водних живих ресурсів 03.05.2016 року.
33
10.05.2016
Інститут колоїдної хімії та хімії води ім.А.В.Думанського Національної Академії наук України надіслав до Баранівської РДА результaти aналізів прoб вoди, відібрaних у річкaх Случ тa Хомoра 22.04.2016р. Дослідження проводилися зa хімічними, мікрoбіологічними тa тoксикологічними пoказниками. Зa рeзультатами біoтестування вoда з річки Хoмора віднoситься зa клaсифікацією рівня тoксичності (I-IV клaс) дo IV клaсу – дужe нeбезпечна вoда, викликaє зaгибель тeст-оргaнізмів: нa рівні оргaнізму – риби (100%), ембріoни риб (100%) тa церіодaфнія (100%). Зразoк вoди з річки Случ віднoситься зa клaсифікацією рівня тoксичності (I-IV клaс) тeж дo IV клaсу – дужe нeбезпечна вoда, викликaє зaгибель тeст-оргaнізмів тa гeнотоксичний eфект: нa рівні оргaнізму – риби (60%), ембріoни риб (80%) тa церіoдафнія (50%).
34
10.05.2016
На виконання відповідної ухвали Баранівського районного суду працівниками ГУНП силовим методом забезпечено доступ державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області на територію ТОВ “Понінківська картонно-паперова фабрика” для здійснення позапланової перевірки. Слідчими Слідчого управління ГУНП в Житомирській області спільно з представниками Державної екологічної інспекції в Житомирській області проведено санкціонований обшук в адміністративних будівлях та на території фабрики з метою дослідження факту викидів відходів до річок, що призвело до масової загибелі живих організмів у них. У ході обшуку вилучено низку документів та відібрано зразки стоків фабрики.
35
11.05.2016
До Баранівської РДА надійшла копія адміністративного позову Державної екологічної інспекції у Житомирській області до Житомирського окружного адміністративного суду від 05.05.2016 №2106/11-16 щодо зупинення господарської діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» в частині здійснення скиду виробничих стічних вод в очисні споруди з подальшим їх скиданням у річку Хомора.

27 коментарів:

  1. Анонім12.05.16, 22:42

    а що зроблено по усуненню насдків забруднення і по очищенню річки? хоть мертва риба і раки з річки вилучені? адже поряд з хімічним скоро буде мати місці і біологічне забруднення водойми! а риба продовжує гинути, викиди так і скидаються. Які реальні дії керівництва крім безкінечної кількост листів в нікуди і незрозумілих засідань?! що ніхто не хоче лізти в річку і її чистити? так знайдіть людей які це зроблять!
    чому люди продовжують дивитись як гине одна з найбільших і найкрасивіших річок району і мовчать?
    відкрийте рахунок для збору коштів на реальні дії для поліпшення екологічної ситуації і я думаю багато хто тих хто фізично не може допомогти - допоможе фінансово!
    Досить сидіти кожен сам по собі і мовчати! Давайте діяти разом! Адже дивлячись на дії керівництва міста/району/облісті і цей "псевдобюлетень" стає зрозуміло що ніхто крім нас, простих жителів міста і тих хто просто любить свою малу Батьківщину нікому це не потрібно! І наші з Вами діти й онуки побачать лише сіру клейку речовину замість води і чудові розповіді батьків замість мальовничої і славетної річки Случ!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім13.05.16, 07:13

      Відкривати рахунок не варто. Гроші все одно вкрадуть (половину точно), така вже у нас влада. Он Душко кошториси малює, а хоч раз відчитався хоч по одному кошторису? І не зрозумів на рахунок бюлетеня, в чому його "псевдовість"?

      Видалити
    2. Анонім13.05.16, 10:26

      Нащо відкривати рахунок? Треба дійсно діяти: взувати чоботи, брати сітки і чистити річку. Думаю, ніхто не буде заперечувати, якщо громада чи ті ж патріоти Случі проявлять таку громадську ініціативу. Коли збираємося біля Случі???

      Видалити
  2. Алевтин13.05.16, 13:21

    І дійсно чому "псевдо"? РДА прозвітувала про проведену (ВІДПОВІДНО ДО НОРМ ЧИННОГО ЗАКОНОДАВСТВА І НАДАНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ) роботу з ліквідації наслідків НС на річках. І листи надсилалися не безкінечні, а відповідним контролюючим органам, на засіданнях приймалися рішення до обов'язкового виконання, без яких подальші кроки були би неможливі. А за річки у нас в усіх душа болить і не потрібно тикати пальцем і звинувачувати один одного. Ми знаємо першоджерело наших проблем. Районна влада робить свою роботу по даному питанню наскільки дозволяє законодавство країни.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім14.05.16, 10:01

    Органи державної влади діють начебто правильно, відповідно до норм чинного законодавства...Дуже зручна позиція і все по закону... але річка від цього чистішою не стала... Що запропонував інститут колоідної хімії, який проводив аналізи води(за 50тис грн. із райбюджету), для нейтралізації тих нечистот?...по суті без тих аналізів видно і зрозуміло , що живі істоти жити в отруті не можуть... Таке враження, що Баранівку вважають територією Росії і хочуть знищити разом з населенням...і не лише Баранівку... оптимісти можуть взути гумові чоботи і почистити берег річки від сміття, якого, до речі, там без Понінки вистачає... Але як врятувати саму річку від нечистот і ядів???...які продовжують поступати в неї ще в більшій кількості...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім14.05.16, 16:45

      Аналіз води зроблено мабуть для того, щоб були підстави для кримінального провадження. Бо пуста балаканина, навіть на конференціях, - це дорога в нікуди. А тут після місяців збирання доказової бази розпочата кримінальна справа, проведено обшук на підприємстві-забруднювачі (причому при шаленому спротиві "братанів") і подано до суду позов по факту правопорушення. Усі ці маленькі кроки потрібні для того, щоб винний відповів по закону і більше не забруднював річку! А ви, пустомелі, і далі базікайте, яка брудна річка і т.д. А те, що в Баранівці навіть не облаштовано скотомогильник, куди можна було б звозити мертву рибу, нікого не цікавить, навіть мера, який так "вболіває" за чистоту річки, а за 6 років бідолашний не спромігся хоча б відвести місце для знешкодження мертвих тварин. До речі, грунт з Еконової, куди проникли отрутохімікати з-під тари, звозять прямо на міське сміттєзвалище. Звідти вони потрапляють в підземні води, а потім у криниці. Але це теж нікому не цікаво...

      Видалити
  4. Анонім14.05.16, 11:17

    Псевдобюлетнем назвали цю писанину заслужено. Невже із 24 лютого по 14 травня щось реально зробили по припиненню забруднення і ліквідації наслідків? Річку знищуюють сьогодні так само як і 3 місяці назад, а це їхнє листування може тривати роками. Сором такій владі і її неефективним діям!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім14.05.16, 16:46

      А що реально зробили ви чи хтось інший?)))

      Видалити
  5. Анонім14.05.16, 21:19

    Так, є кримінальна справа. Звісно буде суд.Бо треба зробити видимість дотримання закону. Рішенням суду Баранівці відшкодують збитки за 312 рибин(до речі, наші місцеві рибалки драчами виловлюють набагато більше), що далі???... Roshen працював і буде працювати, в без тари йому ніяк...

    ВідповістиВидалити
  6. А де укроп, чому не видно тих палаток,які мали б стояти біля прохідної фабрики, позовів, звернень депутатів, голосування у Верховній раді про які їхня лідер так переконливо розповідала,ЗДУВСЯ???

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім15.05.16, 01:08

    А де ж була вся рда на чолі з отаманом коли риба дохла по річці пливла..чеж добре приписувати собі.чужі заслуги. Яка підлота.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім15.05.16, 20:09

      РДА була біля річки, де експерти на її замовлення брали на аналіз воду і загиблих риб. Це показували навіть по каналу 1+1.

      Видалити
  8. Анонім15.05.16, 01:14

    Цікаво , скільки коштів витрачено на бумажну рекламу липовоі діяльності отамана рда.

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім15.05.16, 13:32

    ПІАР! Більше слів не підібрати! Я звичайний житель Баранівки і дуже добре знаю що саме Душко підняв цю проблему ще взимку, але чомусь тоді РДА не реагувала. Цілком підтримую Анонім від 14.05.2016 11:17 і не розумію псевдобюлетня,який оприлюднено. Що все це дало? Коли буде чиста річка, якщо так "гарно" відзвітували?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім15.05.16, 20:11

      Душко підняв цю проблему в березні, коли проводив міжгалактичну конференцію. Але вже на конференції представник РДА зазначила що в лютому був направлений лист на екологічну інспекцію.

      Видалити
  10. Анонім15.05.16, 22:08

    Давайте пропозиції, хватить писати. Поки ми змагаємося в правописі, річка гине... Пропоную збирати активістів і їхати в Київ до ВР, до адміністрації президента. Влаштувати стоячу, сидячу, лежачу акцію протесту. Це, як мінімум приверне увагу ЗМІ. Нехай всі знають, що наша проблема не вирішується. Нехай кияни знають, що вони також купаються в лайні хоч і в менших концентраціях. Анатолій Олександрович організуйте будь ласка збір людей, громадські слухання , чи ще щось, щоб ми могли організуватися і виробити план дій.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім16.05.16, 11:37

      Анатолій Олександрович, замість всяких зборищ відведіть краще місце для захоронення загиблої риби! Це ж прямий обовязок органів місцевого самоврядування. А то навіть убитих за вашою вказівкою бродячих собак кидають прямо на сміттєзвалищі. А вони ж теж є джерелом різних інфекцій! А ще цікаво: куди йде лайно з хати мера та інших будинків у Зоряному й Царському Селі? До каналізації там підключилися одиниці, а решта зливає в септики, тобто прямісінько в канаву, з якої все це тече прямо в Случ!!!

      Видалити
  11. Анонім15.05.16, 22:43

    Насправді робота,яку проводить районна влада, спрямована в правильне і законне русло. Щоб щось довести і відкрити кримінальне провадження,домогтися примусового обшуку потрібні купа доказів,які були здобуті за короткий термін. Вибудувався логічний ланцюжок,який описано в бюлетні. Відповідно:дії-результат. Натомість, що може протиставити опальний "борець за екологію" Душко? Космічні конференції, замовні телепокази і папірці-звернення? Укропівський піар? А,ще мало не забув, по всіх усюдах ,як закликання,мантру: "Держави немає". А хто ж тоді він, обраний жителями міста?Представник Вселенського Космосу, пришелець,який спустився із космічних просторів аби врятувати баранівчан? Чи може звичайна людина,яка не може винести на своїх плечах тягар влади і яка вже захлинається від "власної величі"?

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім16.05.16, 06:48

    Якщо хтось не помітив, то звертаю увагу, що населення України за часів незалежності, зменшилося на 12млн. чоловік!!!??? І доки ми будемо вибудовувати логічні ланцюжки, воно зменшиться ще на 12млн., а до цього все йде...Чи може владі це потрібно?.. тоді вибачте...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім16.05.16, 11:30

      Населення зменшується в першу чергу через низьку народжуваність. Згадаймо, що навіть в роки війни наші бабусі народжували по 10-12 дітей. Нині ж у сімях переважно по 1-2 дитини. Такий низький показник народжуваності, на жаль, мають усі цивілізовані країни. Крім того,багато українців емігрують на роботу закордон, адже там кращі зарплати в порівнянні з українськими. Хоч на старість усі вони повернуться в Україну (яку до цього паплюжили, як хотіли), і ми, українські платники податків, змушені будемо платити для цих людей пенсії. Через те й маємо таку демографічну ситуацію: старе населення переважає над молодим. Але нічого страшного в цьому немає: молодь хоче в Європу, і їде туди. Невже нікого не пускати закордон, як це робили в Радянському Союзі???

      Видалити
    2. Анонім17.05.16, 11:01

      В Радянському Союзі працювали заводи(в тому числі Баранівський фарфоровий), фабрики, колгоспи, радгоспи, була безкоштовна освіта, медицина, житло і тд. і тп... То що там ще не так було в СССР???...

      Видалити
    3. Анонім17.05.16, 12:37

      А ще використовувалася безплатна рабсила: учні, студенти та інші. Діти за копійки, а часто й безплатно працювали на полях, на фермах, збивали ящики на тому ж таки заводі... Ось така була безплатна освіта:вересень - учні щоденно на полях збирають картоплю, березень - раз на тиждень замість навчання перебирають картоплю (оброблену хімікатами!!!) в овочесховищі, осінь-зима-весна - старшокласниці доять корів на фермах, червень - трудові табори, де діти садять капусту, полють буряки і т.д., липень - практика в колгоспі (на току, на льону або куди пошлють). Тепер про безплатну медицину: безплатно видавався анальгін, цитрамон та інші подібні ліки. Ессенціале, Реопірин та інші більш-менш ефективні лікарські препарати можна було придбати тільки на "чорному ринку" (за ціною, вдесятеро вищу за відпускну). Узяти лікарняний в ті часи простому смертному було неможливо. Навіть після родів на третій день жінка змушена була виходити на роботу. Ніяких відпусток по догляду за дитиною, ніяких допомог при народженні дітей! Безкоштовне житло дійсно було, але тільки для робітників, вчителів і лікарів. Для селян ніхто ніякого житла не давав. У селах не будували газопроводи, водогони та інші зручності. Через те люди вже тоді масово залишали села й перебиралися в міста! Ніхто не хотів працювати в тих колгоспах!!! Ось так дбали про село!!!

      Видалити
    4. Анонім17.05.16, 12:39

      За Союзом ностальгія? Чемодан - вокзал - Росія!!! Щасливої дороги в щасливе майбутнє!!!

      Видалити
    5. Анонім17.05.16, 22:32

      А зараз розенко тобі газ на село безкоштовний дать...І есенціале з реоперіном в придачу...

      Видалити
    6. Анонім18.05.16, 09:16

      Завдяки субсидіям селяни цю зиму грілися газом абсолютно безкоштовно. Більше того, у них на рахунках накопичилося по 5-10 тисяч гривень переплати за газ. У тій же Росії наприклад більша частина населення не має газу, бо користується дровами. Для літніх людей дуже важко заготовляти їх, але там цим ніхто не переймається. А за дефіцитними ліками не треба зараз їхати в Київ, щоб купити їх десь там "з-під поли", як це було у 70-80-і роки. Так сталося, що у 1980 році моєму дідусю робили операцію, то за деякими ліками ми змушені були звертатися тоді до родичів аж у Москву, бо в той час їх не можна було ніде купити. Так що при "совєтах" не все було так безхмарно, як вам здається. Наприклад за баночку майонезу для "олів'є" на новорічний стіл чи за коробку цукерок треба було дати хабар або заплатити подвійну ціну продавцю чи комусь з горпо, бо у вільному продажі цих продуктів не було. Та що там говорити, коли навіть за хлібом треба було простояти в черзі десь з годину, причому "відпускали" (це слово тоді було одним з найбільш уживаних серед населення!)по 1 хлібині на 1 людину!

      Видалити
    7. Анонім18.05.16, 16:23

      Радій людино добра, і хай щастить тобі у цьому житті...

      Видалити
    8. Анонім18.05.16, 19:26

      А радіти життю потрібно завжди. Бо навіщо тоді й жити?

      Видалити