11 серпня 2015

Вода, яку п'ють мешканці Баранівського району, не відповідає нормам, - СЕС


Баранівський район серед лідерів з неякісної питної води в області. Невідповідність її якості за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками складає 48,8 % і 32,1 % відповідно.

Про це повідомляє Держсанепідслужба Житомирської області.

"На контролі фахівців Держсанепідслужби області знаходиться 3116 джерел децентралізованого водопостачання(громадські колодязі, каптажі, тощо). Результати досліджень води децентралізованих джерел водопостачання свідчать, що за перше півріччя 2015 р. 35,8 % досліджених проб не відповідали гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками, що відповідає минулорічному показникові. Найвищі показники невідповідності якості води за санітарно-хімічними показниками, здебільшого за вмістом нітратів, заліза загального, каламутності та забарвленості, відмічалися в Радомишльському (75,0%), Любарському (61,2%), Бердичівському (60,3%), Андрушівському (50,6%), Баранівському (48,8%), Житомирському (41,9%), Коростенському (54,8%), Лугинському (58,3%), Народицькому (52,3%), Ружинському (58,5%), Чуднівському (47,1%) районах та в м.Житомирі (58,5%)", - йдеться у повідомленні.

За мікробіологічними показниками середньообласний показник відхилень від гігієнічних нормативів якості питної води з децентралізованих джерел водопостачання в 2014 році становив 19,3 %, в І півріччі поточного року – 18,6%, тобто залишається високим. Найвищі показники невідповідності відмічались в Бердичівському (44,3%), Лугинському (40,9%), Коростенському (37,3%), Романівському (36,8%), Баранівському (32,1%), Ємільчинському (26,5%), Малинському (32,5%), Радомишльському (35,1%), районах.

"Значна частина населення області споживає забруднену воду без будь-якого очищення. Така ситуація може бути причиною подальшого ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації та призвести до збільшення захворюваності на гострі кишкові інфекції та отруєнь. В той же час з боку сільських та селищних рад відсутня належна увага питанню утримання як громадських колодязів та каптажів, так і не проводиться певна роз’яснювальна робота з мешканцями приватних житлових будинків стосовно вимог по утриманню прилеглих територій та колодязів питної води", - повідомили у СЕС.

Варто наголосити, що профілактичне очищення шахтних колодязів, утримання в задовільному санітарному стані прибудинкової території, захищеність водоносних горизонтів від потенційних джерел забруднення (вигрібних і компостних ям, гноєсховищ тощо) дозволяє суттєво знизити рівень забруднення питної води.

23 коментарі:

  1. Анонім11.08.15, 20:13

    от вам люди добрі і еко-нова... всі їх нечистоти в наших колодязях... їхні так звані очисні всі нечистоти скидають в загальну каналізацію, а яка вона в нас знають всі... одне гниле залізо...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. При чому тут Еко-нова до криниць? Еко-нова повітря забруднює, а не воду.Тут мова про те, що люди воду п*ють прямо з криниць, а вона мало того що не відповідає нормам, то ще й влада не приділяє належної уваги питанню належного утримання громадських колодязів. А у приватних будинках самі люди не чистять шахтні колодязі. Ще й тримають поруч компостні ями і туалети.

      Видалити
    2. Павло12.08.15, 08:59

      Анонім 11.08.15 20:13, вода у криницях і вода у системі водовідведення (міська каналізація) - це дві зовсім різні речі. Щоб там хто не зливав у каналізацію воно ніяк не потрапить до тебе у криницю, воно по трубам тіче на очисні за Баранівкою. Так що включи мозок, не пиши дурниць, чисть криницю і не роби недалеко від неї всякі вигрібні ями і туалети.

      Видалити
    3. Анонім12.08.15, 09:29

      А далі вода з каналізації йде в річку Случ. У водоканалу відсутня лабораторія. Тому ніхто не знає, які хімічні елементи знаходяться у стоках. Важкі метали осідають на дно, проникають у підземні води, Підземні ж води, в основному підшкурні, живлять більшість криниць, бо люди в нас не такі багаті, щоб будувати артсвердловини. Так нітрати та інші шкідливі хімічні речовини опиняються в криницях. А постачальником цього всього "добра" може бути не тільки "Еконова", а й залишені на полях колишніх сільгосппідприємств мішки з гербіцидами та іншими хімікатами, стоки з промислових підприємств та ін.

      Видалити
    4. Анонім12.08.15, 09:47

      Павле, Вам напевно потрібно самому включити мізки... які труби? половину вже прогнило... і все йде в грунт, а далі потрапляє у криниці... І де це Ви бачили в нас очисні??? раджу проїхатись до місця де вони скидають нібито очищені води. там така хімія йде, що портібно з протигазами ходити...

      Видалити
  2. Анонім12.08.15, 09:15

    Все вірно пише Юра М. Але окрім компостних ям та туалетів ще з усіх боків сміття розкидане. Сміття не тільки побутове а й з пакетиків з під отрути для жуків та інше добро яке потім потрапляє до підземних рік. А з часом і до криниць. Ще знаходятся народні умільці які власноруч засипають криниці різним сміттям. Ми самі собі риєм яму в яку потрапляють всі.

    ВідповістиВидалити
  3. Богдан12.08.15, 18:29

    У більшості людей зліва криниця, а справа вигрібна яма. Але всі гарно плачуть, що воду їм засмічує саме хтось, а не вони самі.

    ВідповістиВидалити
  4. Володимир13.08.15, 10:32

    що за ІДІОТИЗМ !!!!! до чого тут міська каналізація чи ЕКОНОВА ???? глибина наших криниць 3-6 метрів і вода до них потрапляє з верхніх водоносних шарів, які постійно підживлюються за рахунок опадів. і саме ці опади змивають з поверхні доріг весь бруд, а також з полів всі агрохімікати, а потім вона потрапляє в колодязі (прихоплюючи по дорозі "смаковинки" з каналізаційних вигрібних ям, які знаходяться на глибині руху вищезгаданих водоносних шарів). А сьогодні в наших вигрібних ямах вся таблиця Менделеєва - фосфатні пральні порошки, засоби для миття посуду, туалетні "утьонкі".....) А міська каналізація йде до очисних споруд майже понад річкою і за законами фізики вода тече вниз а не вверх...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Богдан13.08.15, 11:42

      Треба ж когось винного знайти, Еконову лишній раз згадати, просто побазікати...

      Видалити
    2. Анонім13.08.15, 12:17

      Якщо судити за вашими законами фізики, то тоді в Чорнобильській зоні має бути найчистіша вода. Люди ж там не живуть, каналізацією ніхто не користується, жодних пральних порошків чи "утьонків" немає. Але я сумніваюся, що ви будете пити воду з Чорнобильської зони. Не забувайте, що опади падають насамперед згори. І в них може знаходитися вся таблиця Менделєєва, яку викидають у повітря труби тієї ж Еконової чи інших промислових підприємств.

      Видалити
    3. Анонім13.08.15, 14:11

      Де ти промисловість в Баранівці бачив ??? все вирізали "наші друзі" ще в 90-х

      до речі, не зрозумів - еконова забруднює повітря чи воду ? мені здається що тут взагалі ніхто клепки не має про що говорить

      Видалити
    4. Анонім14.08.15, 13:46

      це у вас клепки, шановний Анонім13.08.15 14:11 немає... еко-нова в міську каналізацію скидає отрутохімікати після нібито миття тари, яка потім підрібнюється. а ще має бути викид у повітря після запуску лінії спалювання... могильник, а не підприємство...

      Видалити
    5. Анонім14.08.15, 16:09

      от тут вже бачу конкретику...
      а то хтось кричить що вони вже димлять і сморід на всю Баранівку, випадають киклотні дощі і через грунт отрута потрапляє в колодязі. !!! а виходить - має тільки бути !!! Вони тількі ПЛАНУЮТЬ - а воду вже отруїли :)))))

      А до чого тут скиди в каналізацію до якості води в колодязях ???

      Видалити
    6. Анонім14.08.15, 23:22

      Аноніму14.08.15 16:09...
      а до того, що в нас каналізація гнила і отрута вся потрапляє в грунт, а після цього в підгрунтові води, які в свою чергу потрапляють до чиїхось колодязів...

      Видалити
  5. Анонім13.08.15, 12:19

    Еконова вина вже одним тим, що вона є, і попри все продовжує діяти фактично у самому місті! А, ти, Богдане, якщо так її захищаєш, то побудуй собі хату під її стінами і викопай криницю, а там - побачиш, як воно тобі здоров'я "додасть".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Володимир13.08.15, 14:06

      ІДІОТИЗМ нарощує оберти !!!!
      до чого тут Чорнобильська зона ??? не можна порівнювати радіацію з хімічними сполуками в воді чи грунті... Навіть в чорнобильській зоні в воді показники про які йдеться мова у статті набагато кращі, бо там земля не засівається взагалі...

      а з приводу Еконової: погоджуюсь з Богданом - це Баранівська ЧУПАКАБРА - ніхто не бачив, але всі бояться :)

      Видалити
    2. Анонім14.08.15, 10:10

      Вивчайте хімію,Володимире. Радіація - це також хімічні елементи. І сірчана кислота, яка може утворюватися при сполученні діоксиду сірки з водяною парою, не менш небезпечна, ніж цезій. Як писалося в заяві про наміри Еконової, опублікованій у "Слові Полісся", у результаті спалювання пластикової тари мав викидатися серед інших сполук і діоксид сірки.
      Аноніму від 13.08.2015 14:11. З приводу промисловості: наші молокопереробні підприємства також є забруднювачами води. Запитайте в працівників, які хімічні речовини надходять у стоки, і тоді зрозумієте, що молочна галузь виробляє не тільки молокопродукти, а й викидає в навколишнє середовище небезпечні речовини. Щодо виробників деревного вугілля на території автоколони, то на блозі вже не раз говорилося, як дошкуляє їхній дим жителям Моргів. Жителі Кіровки не в захваті від меблевої фабрики, чий дим уже сидить в печінках людей, що проживають поблизу. Можливо, у Баранівці немає потужних промислових підприємств, але забруднювачів довкілля вистачає. А ви кажете: де та промисловість? Малі промислові підприємства не менш небезпечні, ніж великі.

      Видалити
    3. Володимир14.08.15, 16:50

      Аноніму 14.08.15 10:10
      на скільки мені відомо з шкільного курсу фізики - радіація це фізичне (а не хімічне) явище, і правильно називається РАДІАКТИВНЕ ВИПРОМІНЮВАННЯ,
      А В ТАБЛИЦІ МЕНДЕЛЕЄВА РАДІАКТИВНІ ЕЛЕМЕНТИ ВИНЕСЕНІ ВЗАГАЛІ В ОКРЕМУ ГРУПУ. Тому порівнювати їх з простими хімічними елементами (на вашому прикладі з сіркою) це просто неповага то вищезгаданого Менделеєва (не хочу цитувати народне прислівя про порівняння ЧОГОСЬ з пальцем)

      Прочитав і я цю заяву про наміри...
      - по перше не побачив там звідки ви вирішили що вони будуть спалювати пластикову тару ??? Раніше вже хтось дорікав що вони її миють і подрібнюють, то ж навіщо її спалювати, якщо це вторинна сировина яка коштує грошей ?
      - по друге в вещезгаданій заяві вказана цифра 1,569 т/рік сумарних викидів. якщо взяти калькулятор і розділити цю цифру на 264 робочих дні на рік та 8 робочих годин на день (а можливо і більше) то отримаємо цифру 0,743 кг/год, а масова доля діоксиду сірки в даному обємі не більше 10%, отримуємо 74 г/год. Це можна порівняти з викидами 500 бензинових легковиків або 2 дизельних локомотивів, Я вже не порівнюю з вищезгаданими вами виробниками деревного вугілля (бо при неповному згоранні виділяється вже не діоксид, а ДІОКСИН, який є найбільш страшною отрутою)

      Дякую Вам за продуктивний діалог, приємно посперечатися з грамотною людиною і собі згадати давно забуті шкільні знання.

      Видалити
    4. Анонім14.08.15, 23:25

      Напевно Ви Володимире або дурні, або відстоюєте інтереси вище згаданого підприємства... або все разом, що швидше за все...

      Видалити
    5. Анонім17.08.15, 13:31

      Дозволю собі посперечатися з вами, Володимире, з приводу того, що не потрібно порівнювати сірку й радіоактивні хімічні елементи. По-перше, не всі вони виділені Менделєєвим в окрему групу. Коли ви писали про це, то напевно мали на увазі лантаноїди та актиноїди. У той же час радій, винайдений подружжям Кюрі, у мільйон разів радіоактивніший від урану, який і належить до актиноїдів. При цьому радій, як і стронцій, відносяться до ІІ групи ( а не окремої!) хімічних елементів і стоять у тій же групі, що й магній та кальцій. Я нічого не маю проти сірки взагалі. Але сірчана кислота - це сполука, з якою не раджу гратися.
      Тепер щодо спалювання пластикової тари. Ця інформація обговорювалася на громадських слуханнях у будинку культури в серпні минулого року. Там зазначалося, що подрібнює пластикову тару ТОВ Екосервіс, а ТОВ Еконова планує встановити УТИЛІЗАТОР (зауважте: не подрібнювач!) небезпечних відходів. Про те, що цей утилізатор вже встановлений, говорив тоді й міський голова. Щоправда тоді представники Еконової переконували, що утилізатор є цілком безпечним, оскільки виготовлений згідно з європейськими стандартами. Утилізація небезпечних відходів мала здійснюватися шляхом їх спалювання. Так що ця інформація відповідає дійсності.
      Наступне. У заяві про наміри підприємство вказало сумарну кількість викидів, що буде утворюватися при утилізації небезпечних відходів. Однак там взагалі нічого не сказано про те, які речовини можуть виділятися в повітря та грунт при складуванні та зберіганні небезпечних відходів, які підуть на утилізацію. Повірте, сюди планують їх звозити з усієї України, і ми не повинні допустити утворення цього небезпечного могильника в місті, де живе 12000 людей.

      Видалити
    6. Володимир18.08.15, 11:55

      Шановний Аноніме
      у серпні минулого року на громадських слуханнях, які ініціювались по зовсім іншому питанню, представників ЕКО НОВа взагалі не було (мабуть їх забули запросити), і міський голова по цьому раптово виникшому питанню городив повну несинітницю. Екосервіс переробляв безпечну продукцію (подрібнював ПЕТ-пляшку) і припинив свою практичну діяльність ще навесні минулого року, а ЕКОНОВА подрібнювала тару з-під агрохімікатів з моменту свого створення і робить це до теперішнього часу. ПОДРІБНЮВАЧ у них був з першого дня !!!
      А з приводу утилізатора, я так розумію, під термічне знищення підпадають ті речовини, з яких не можна зробити вторинну сировину. Так що з питанням СПАЛЮВАННЯ каністри я думаю ми розібралися.
      З приводу Заяви, то я сумніваюсь що в коротенькій статті можна вмістити всю інформацію, тому там в кінці є посилання до кого можна звертатися з питаннями - Міська рада і мабуть керівництво компанії. І на скільки я розумію повинен існувати такий документ як ОЦІНКА ВПЛИВУ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ, де і прописані всі ці цифри
      а що ви маєте на увазі під "МОГИЛЬНИКОМ"??? Землю під це їм ніхто не виділяв і не збирається, а зберігати на складах ніхто не забороняє, і що може виділятися в повітря чи грунт ????

      Видалити
    7. Анонім21.08.15, 12:57

      Знищуватися будуть НЕБЕЗПЕЧНІ відходи, тобто ті, які не знищуються в жодному куточку України, бо цей УТИЛІЗАТОР поки що один такий на всю країну. А яке г...о будуть звозити чи вже звозять у Баранівку, відомо тільки ділкам з Еконової та Господу Богу. І ніхто не знає, які леткі сполуки були раніше в цій тарі. А такі сполуки можуть забруднювати повітря. Ніхто не знає також, наскільки герметичні ті склади, щоб залишки небезпечних речовин, що зберігалися в пластиковій тарі, не могли проникати в грунт. А ви кажете: що може виділятися?! А могильником і постійним місцем зберігання небезпечних відходів і є пресловуті склади Еконової. Якщо ви вважаєте цю тару безпечною, то розмістіть її у себе на городі. Ваші овочі матимуть чудовий присмак!!!!

      Видалити
  6. Володимир15.08.15, 13:17

    якщо людині нічого відповісти - вона починає кричати або ображати. Я був про вас кращої думки... і не буду опускатися до зустрічних образ
    моя відповідь достатньо аргументована, якщо у когось є інші аргументи - висловлюйтесь і підкріплюйте фактами чи цифрами, а не просто переливайте бруд з пустого в порожнє... а то хочеться погодитися з висловом одного з дописувачів про ЧУПАКАБРУ

    ВідповістиВидалити