30 липня 2015

Грозові дощі у Баранівському районі: рятувальники попереджають про дії під час негоди


На Житомирщині почастішали грозові дощі. У 2015 році в області від розрядів блискавки виникло 9 пожеж, торік – 29. Досить часто зустріч людини з блискавкою закінчується серйозним травматизмом або летальними випадками, - повідомляють рятувальники.

Фахівці називають дві основні причини таких явищ. По-перше – це зміна погоди на Поліссі та недотримання населенням елементарних правил поведінки під час грози. По-друге – відсутність блискавкозахисту в приватному житловому секторі чи на об’єктах. Старі блискавкозахисти демонтуються, нові встановлювати не поспішають.

Щоб уникнути лиха, фахівці управління ДСНС в Житомирській області радять дотримуватися наступних правил поведінки під час грози:
  • якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів;
  • не користуйтесь під час грози мобільними телефонами, бо вони є своєрідними приймачами блискавки;
  • в грозу не бігайте і не плавайте, зупиняйтесь, якщо ви їдете на велосипеді чи мотоциклі;
  • якщо ви опинилися у полі, знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб воно було сухим, бо волога земля сильніше проводить електрику. Сядьте, злегка нахиливши голову, щоб вона не була вище предметів, які знаходяться поряд;
  • якщо вас двоє, троє чи більше - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд перебігає через контакт людських тіл;
  • якщо під час грози ви опинилися у лісі, не ховайтеся від неї на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що ростуть поруч. Ніколи не ховайтеся під одиноким високим деревом - це небезпечно. Запам'ятайте, що найбільш небезпечні дерева - це дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка влучає у березу та клен;
  • під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, треба зачинити всі вікна і двері. Протяг притягує кульову блискавку, як магніт;
  • необхідно триматися подалі від електроприладів, антен, проводів, адже вони притягують розряд. У приватному будинку під час грози не паліть піч - блискавка може проникнути в будинок через димар;
  • безпечно знаходитися в автомобілі, якщо зняти всі металеві антени з його поверхні.
Якщо лихо трапилося і людину уразила блискавка, то потерпілому необхідно надати допомогу: розстебнути одяг, укласти на спину, підкласти валик із одягу під шию, щоб створити кращу прохідність шляхів дихання. У разі відсутності дихання розпочати штучне дихання способом "рот у рот" або "рот у ніс". У випадку зупинки серця негайно розпочніть одночасно робити закритий масаж серця та штучне дихання. У будь-якому випадку терміново зверніться за допомогою до лікаря.

Нагадаємо, у серпні 2014-го через розряд блискавки у Довбиші згорів деревообробний цех.

2 коментарі:

  1. Сергій31.07.15, 02:17

    Ну, про мобілки - це вже "баян".
    1) Здебільшого ці "легенди" базуються на твердженні, що мобільній телефон, з'єднуючись з ретранслятором, створює у повітрі канал з підвищеною електропровідністю за рахунок іонізації повітря радіохвилями, який може слугувати своєрідним "провідником" для блискавки. Але, щоб іонізувати (тобто розщепити молекули повітря на іони) на протязі хоча б кількох сотень метрів, треба докласти мабуть"трохи" більше енергії ніж на це спроможна мобілка - потужність її радіопередавача для цього аж занадто мізерна.
    2) Радіохвилі, як відомо, розповсюджуються лінійно. Відповідно і канал, якби він був "пробитий" мобільним зв'язком, мав би бути строго лінійним. Форма ж розряду блискавки наочно демонструє, що ні про яку пряму лінію не йдеться і близько.
    3) Проведені досліди (погугліть: Эксперимент. Куда бьет молния | Среда обитания ТВ ) доводять, що високовольтному розряду байдуже до наявності чи відсутності таких "подразників" як працюючий мобільний телефон або плеєр.

    Та й твердження: "Протяг притягує кульову блискавку, як магніт;" - кумедне. Кульова блискавка притягується до високих електричних потенціалів, якщо такі є поблизу - це справді так. А протяг може лише переміщувати, може занести в приміщення або винести. Але щоб притягувати(!) та ще й "як магніт"... - ну-ну! ))))). Фантазери.

    ВідповістиВидалити
  2. Тут треба знати одне: тікай і девіса бо зараз угрєбє!

    ВідповістиВидалити