13 січня 2015

У Львові відбудеться міжнародний турнір, присвячений пам'яті нашого земляка


17 січня в манежі спортивного комплексу Львівського державного університету фізичної культури (м. Львів, вул. М. Черемшини, 17) відбудеться традиційний, вже ХVI за порядком, міжнародний турнір з легкоатлетичних стрибків “Меморіал Олексія Дем’янюка”.

Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Вже багато років поспіль старовинне місто Львів розпочинає міжнародний зимовий змагальний сезон в пам’ять про відомого українського спортсмена, майстра спорту міжнародного класу, учасника Ігор ХХІІ Олімпіади 1980 року, львів’янина Олексія Дем’янюка.

Турнір щорічно збирає близько 100 учасників. Попередню згоду на участь дали провідні атлети-стрибуни України, кращі легкоатлети Грузії та Словаччини. Серед них: екс-чемпіон світу, чемпіон Європи 2013 року Юрій Крімаренко, призер Чемпіонату світу 2014 р. Андрій Проценко, чемпіон Європи 2011 року, син О.Дем’янюка, львів’янин Дмитро Дем’янюк, чемпіонка Юнацьких Олімпійських ігор 2014 року Юлія Левченко, призер Чемпіонату світу серед юнаків 2011 року Ірина Геращенко та ін.

Довідково:

Олексій Володимирович Дем'янюк - спортсмен-легкоатлет, чемпіон СРСР зі стрибків у висоту. Майстер спорту міжнародного класу, учасник Ігор ХХІІ Олімпіади 1980 року.

Народився на Житомирщині у 1958 році. Закінчив Баранівську середню школу № 1. Ще учнем захопився легкою атлетикою. Його першим наставником був Дмитро Іванович Присяжнюк. Займався разом з Валерієм Лебедюком, Володимиром Сусом, які теж досягли значних успіхів у спорті. У1978 р. увійшов до складу юніорської збірної кол. СРСР. В 1980 р. посів друге місце в чемпіонаті СРСР, виграв змагання пам'яті братів Знаменських і був зарахований до збірної СРСР. Брав участь в Іграх ХХІІ Олімпіади 1980 року в Москві. Цього ж 1980 р. став чемпіоном СРСР, а за рік до цього виборов Кубок СРСР. Брав участь у товариській зустрічі з легкоатлетами США де переміг, підкоривши висоту 2 м 33 см, що на той час було його особистим рекордом і одним з найкращих результатів у світі.

Олексій Дем'янюк впроваджував новаторські підходи в системі тренувань, які визнавали провідні спортсмени того часу. Він першим у світі придумав модель спеціалізованого стрибкового взуття, яку з часом світові фірми-виробники впровадили у своє виробництво.

Легкоатлетичні змагання «Меморіал Олексія Дем’янюка» започатковано у 1999 році, в пам'ять про відомого львівського легкоатлета, майстра спорту міжнародного класу, учасника Ігор ХХІІ Олімпіади 1980 року, львів’янина Олексія Дем’янюка, який трагічно загинув у 1999 році.

16 коментарів:

  1. Коментатор13.01.15, 22:37

    От чиїм іменем мав бути названий стадіон в Баранівці, там він тренувався і вперше перемагав

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Володимир14.01.15, 14:10

      Підтримую! А іменем Хоменка більш доречно вулицю Леніна переіменувати.

      Видалити
    2. Віктор14.01.15, 17:01

      Можливо частину вул.Леніна, від перехрестя з Котовського і до кінця, там де він жив і працював.

      Видалити
    3. Баранівчанин15.01.15, 00:07

      Це було б чудово, але в міськраді кажуть, що на тій в.Леніна живуть справжні ленінці і вони проти перейменування, напевно, для багатьох селян паспорт з такою реєстрацією все ще є предметом гордості, вони ж не якась там босота з передмістя, на Хрещатику живуть...

      Видалити
    4. Надіюсь,що дійдемо і до вулиць.Але це не малі кошти.Візьмемо тільки центр-Леніна,Першотравнева,Дзержинського,Комсомольська,Ново-Комсомольська,Радянська,Чапаєва,Кірова і т.д.

      Видалити
    5. Василь15.01.15, 23:25

      Про які кошти Ви говорите? Людям взагалі нікуди не треба ходити і нічого не треба робити. Чим ви лякаєте один одного? У великих містах цілі мікрорайони з багатоповерхівками вже давно переіменовано і крім двох-трьох "ідейних" бабок чомусь ніхто не протестує, а у нас, схоже, "ідейних" більше.

      Видалити
  2. Мешканець16.01.15, 00:18

    Та не про леніна мова, а про частину центральної вулиці міста, яку логічно було б назвати імям дійсно шанованої громадою людини. Василь Хоменко на цій вулиці прожив кращу пору свого віку і неоціненно послужив громаді за цей час. А опитування мешканців, кажуть, ніхто не проводив. І для вулиці Олексія Дем`янюка, переконаний, в Баранівці місце теж знайдеться.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Щось ленінці притихли, роблять вигляд. що це їх не стосується, а зовсім недавно тут писали "почніть із себе..., довкола себе..., поганий мер..., не харчують дітей..." і т.п. То почніть із себе, борці за справедливість.

      Видалити
    2. Анонім18.01.15, 20:14

      Треба скласти список всіх "таких" вулиць, подати його на слухання, чи сесію, чи куди там... і всі їх разом одночасно переіменувати. Мені здається коли по одній будуть по пів-року вирішувати, то це буде довго і не факт, що в результаті їх таки всі колись переіменують.

      Видалити
    3. Анонім19.01.15, 16:33

      Список давно складений і поданий депутатами від партії "Батьківщина" у міську раду. Але ж самі депутати вирішили послухати громадську думку з цього приводу. Відразу ж масово стали надходити колективні заяви від противників перейменування вулиці Леніна.
      Щодо ж до мене, то вважаю, що настав час скинути з себе ярмо минулого і дати гарні українські назви вулицям нашого містечка. Тільки вважаю, що досить уже називати іменами. Згадаймо старі добрі часи, коли вулиці називалися Квітковими, Садовими, Луговими, Каштановими і т.д.

      Видалити
    4. Баранівчанин19.01.15, 21:37

      То, може, тим ленінцям -"противникам" влаштувати лекцію "Про жовтневий переворот", якщо вони до цього часу ще не роздуплилися, а щоб їх трохи попустило, назвати їхню вулицю Центральною, хай собі тішиться село.

      Видалити
    5. Василь20.01.15, 16:23

      Взагалі від центру майже до самого шлюзу вулиця має 4 полоси. Це вже тягне на проспект, а не вулицю. Пропоную назвати її всю ПРОСПЕКТОМ. Центральним проспектом, проспектом Миру або чиїмось іменем, то вже інше питання. Самі ж вулиці пропоную назвати іменами тих, хто там мешкав із видатних: Дем'янюка, Хоменка і т.д., а решту - плодовими, садовими, квітковими.

      Видалити
    6. Анонім21.01.15, 12:18

      Хороша думка, може ті "ленінці" на ПРОСПЕКТ "поведуться", крім того, це буде єдине місто в Україні з проспектом, але без громадського транспорту

      Видалити
  3. Сергій21.01.15, 23:28

    Хочеться думати, що в Баранівці будуть вулиці Дем'янюка, Хоменка та інших достойних земляків. Прикладом може бути вул.Пашкевича, тоді теж якась нікчема бігала, збирала підписи "проти" - перейменували з другої спроби, але жодних нарікань від мешканців ніколи не було, напевно тому, що там більшість людей "дружать з головою"...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім23.01.15, 12:54

      Вірю, що в майбутньому будуть у нас вулиці, які носитимуть імена наших видатних земляків. Однак вважаю, що центральні вулиці мають, все-таки, носити нейтральні й водночас промовисті назви.Наприклад: Соборна, Небесної Сотні, Свободи тощо. У Києві та інших містах є багато вулиць, названих іменами героїв, однак серце столиці - Хрещатик. Нині на вулиці Леніна розташовані адміністративні будівлі міської та районної рад, ряд інших підприємств та установ. Саме за адресами муніципалітету та районних установ жителі інших міст можуть дізнатися, у якому часі живе Баранівка: у минулому чи вже зробила крок до Європи. Якщо поглянути сьогодні на ці адреси, то всі ми з вами, на жаль, так і залишилися "совками" із "совдепівською" ідеологією. Сперечаємося тут замість того, щоб просто взяти й зібрати необхідні підписи, щоб перейменувати вулицю, де живемо. Давайте всі почнемо із себе. Може, вдасться пробити цю стіну???

      Видалити
    2. Анонім24.01.15, 12:31

      не при цьому меру...

      Видалити