28 серпня 2015

Співкамерникам, які у СІЗО зґвалтували підлітка з Довбиша, оголосили про підозру


У свої 14 років Артур Башинський може залишитися інвалідом через травму кишківника, яку він отримав у Житомирському СІЗО. Там підліток перебував як підозрюваний у скоєнні серії групових крадіжок.

Про це повідомляє сайт Житомир.info

У важкому стані до обласної дитячої лікарні хлопець потрапив на початку липня. Лікарям довелося двічі оперувати пацієнта. Попереду ще одна операція.

«Ми пішли на операцію і виявили у животі повну катастрофу – масу абсцесів, гній, і виявилося пошкодження товстої кишки. Стан був важкий його, дуже важкий, він був у реанімації», - каже завідуючий відділенням хірургії Житомирської обласної дитячої лікарні Ігор Вишпінський.

Про те, як над ним познущалися співкамерники, Артур розповідає неохоче і просить не показувати обличчя.

«Почали заставлять прибирати, таке всяке,  прати. Я кажу, що не буду. А потім вони до мене підходять на другий день. Сказали мені: шо ти вибираєш? Що до тебе електрику підведуть чи зараз ми знімаємо штани і тобі палку запхаєм? Я сказав, що нічого не обираю», - каже потерпілий.



Тоді, за словами хлопця, співкамерники застосували до нього обидва методи покарання. Через тортури струмом у Артура навіть потягнуло мову.

До лікарні хлопця доправили тільки через три доби. Саме медики обласної дитячої лікарні, а не слідчого ізолятора, повідомили про травму правоохоронців. Ті одразу взялися розслідувати зґвалтування.

«Дані внесено в єдиний реєстр досудових розслідувань за ст. 153 Кримінального кодексу України – це задоволення статевої пристрасті неприроднім способом. В даний час проводиться ряд слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, призначені експертизи, проводиться розслідування», - заступник начальника слідчого відділу Житомирського МВ УМВС Юрій Лисак.

В одній камері з Артуром перебувало двоє підлітків. Нині їм оголосили про підозру. За такий злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
За тим, як проводиться слідство, наглядає прокуратура.

«Дане кримінальне провадження перебуває на контролі Генеральної прокуратури України і прокуратури області. Злочин, вчинений стосовно неповнолітнього Башинського Артура, відноситься до категорії тяжких», - коментує в. о. начальника відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Житомирської області Оксана Кайданович.

Мама хлопця наполягає – відповідати за каліцтво сина повинні і працівники СІЗО, які допустили знущання у камері.

«І працівники винні. Тому що треба було дивитися. Як у лікарні він лежав – його три людини охороняли. А як вони там дивились, я не знаю. А з іншої сторони, десь то хлопці ці взяли, чим таке зробить, як зробить і що зробить», - каже Тетяна Башинська.

Чи є провина працівників СІЗО у тому, що сталося, з’ясовує прокуратура. Генеральною прокуратурою України розпочато окреме кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень та неналежного виконання професійних обов’язків, що спричинило тяжкі наслідки.



фото та відео сайту Житомир.info
Нагадаємо, на початку липня 14-річного підлітка, якого затримали за крадіжки у Баранівському районі, госпіталізували з Житомирського СІЗО.

Немає коментарів:

Дописати коментар