07 квітня 2015

У Баранівському районі призупинять функціонування шість загальноосвітніх шкіл


У зв'язку з недостатністю фінансування на утримання освітянської галузі у Баранівському районі проведуть оптимізацію загальноосвітніх шкіл шляхом призупинення функціонування шести ЗОШ I-II ступенів.

3 квітня за таке рішення переважною більшістю голосів проголосували на черговому засіданні сесії депутати Баранівської районної ради.

Відповідно даного рішення призупинять своє функціонування: Закриничанська, Красульська, Радулинська, Берестівська, Лісовська та Жарівська загальноосвітні школи I-II ступенів.

Мирославська загальноосвітня школа I-II ступенів буде переведена в школу I ступеню.

Також даним рішенням передбачено, що відділ освіти Баранівської райдержадміністрації має розробити ефективні маршрути підвезення дітей та вирішити питання працевлаштування вчителів, які вивільняться у результаті оптимізації мережі загальноосвітніх шкіл.

Крім того, відділ освіти має забезпечити збереження приміщень та майна шкіл.



28 коментарів:

  1. Анонім08.04.15, 00:18

    Шкода, що сесії Баранівської районної ради не транслюютюся повною версією в режимі онлайн. Оскільки в фінальних матеріалах ми бачимо результат голосування депутатів, а процес обговорення відсутній. Головуючий на засіданні пан Цицюра відверто ігнорував пропозиції депутатів щодо відтермінування прийняття цього рішення і поіменного голосування (не одна з пропозицій так і не була поставлена на голосування) чим прямо порушував встановлені законом процедури. Одним словом всіляко "протягував"дане рішення. Крім того, після виступу начальника відділу освіти пана Мирончука новопризначений голова РДА пан Вельчинський на загал визнав те, що підготовчий етап (проведення роз'яснювальної роботи з педагогічними колективами та батьками учнів, підготовка оптимальних маршутів підвезення школярів) щодо тимчасового припинення діяльності шкіл проведено не якісно. На доказ цього виступали і директори шкіл. Звучали заклики: "не голосуйте за таке "сире" і непідготовлене рішення"!!! Але результат, як-то кажуть: "на лицо". Чого ще можна очікувати від районної ради обраної в роки влади Януковича? І це після того, як керуюча апаратом пані Приймак усім роз'яснила, що подібне рішення приймається або депутатами на сесії районної ради або особистим розпорядженням голови РДА, а пан Вельчинський ввічливо зазначив, що дуже хотів аби таке рішення було прийнято саме колегіально чим, на мій погляд, просто хотів зняти з себе персональну відповідальність. А тепер усіх просто поставлять перед фактом! Висновок з усього цього я можу зробити такий: школи за всяку ціну аби як закриють (хоча ні педагогів, ні дітей, ні їхніх батьків доцього ніхто не підготував), а пан Мирончук стане сакральною "жертвою" нововстановленого "режиму" і автоматично відповідальним за все (тим паче, що пан Ворощук уже моститься на обіцяне за підтримку пана Вельчинського місце)!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім08.04.15, 06:01

      5 з плюсом дописувачу ..... плеще радісно литвинівське кодло....кричать захистники обездолених...вони були у владі і є і будуть....
      Використовть необхідні державі рішення для для свого піару...це був кропіткий і неблагодарний труд пояснити людям...підготовитися а потім на сесію....ну а про раду годі й говорити ...сидять очами кліпають...сором.

      Видалити
  2. Анонім08.04.15, 08:12

    А хто вирішував яку школу закривати?? Наприклад лісовська школа набагато краща ніж у Явному!! Рівень навчання та теплота краща!!

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім08.04.15, 08:13

    Не буде шкіл - не буде сіл !

    ВідповістиВидалити
  4. Олександр08.04.15, 11:02

    Оптимізація в галузях освіти, медицини, культури – неминучий процес, як не прикро це констатувати. З нового навчального року (2015/2016) будуть закриті не тільки багато сільських малокомплектних шкіл, але і школи в містах. Їх приміщення передаватимуть в приватні руки, як це було в бандитських 1990-х з приміщеннями дитячих садочків. Закриватимуться бібліотеки, позашкільні мистецькі та спортивні заклади. Грядуть зміни від «Народного фронту ізмєн» – що не день, то нові сюрпризи. А закінчиться виселенням малоімущих з їхніх помешкань, або й евтаназією тих, хто не підходить злодіям в законі, котрі узурпували собі право називатися владою, усунувши територіальні громади від управління майном.

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім08.04.15, 11:26

    Даємо народжуваність, щоб зберегти школи! Поки-що сумна картинка... Довго вивчаємо ситуацію, а перспективи немає. Школи мають по 17-20 учнів. Вчителів більше за учнів.

    ВідповістиВидалити
  6. Володимир08.04.15, 12:12

    Оптимізація без проведення адміністративно-територіальної реформи, без подолання корупції, без люстрації та очищення влади - це черговий удар по українцях. Українцях, якими і досі управляють не-українці. Зміни почалися, але зовсім не ті, за які стояв Майдан…

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім08.04.15, 12:25

    Ніякі люстрації не змінять ситуацію в школах району. Учні є, то й школа діє. Класів-комплектів давно немає. Вони не дають тих знань, які сьогодні необхідні. Україна коштів не має, щоб дозволити платити за одного учня 27 тисяч у маленьких школах, коли у великих 9 тис. Шкода, але факт.

    ВідповістиВидалити
  8. Мокрицький08.04.15, 15:31

    Моя думка, що такі некомплектні (маленькі) школи треба закривати, бо ні нормальних знань там діти не отримають, ні коштів на фінансування таких шкіл нема. Також мені здається, що проти закриття виступають тільки ті, хто звик деребанити ці 27 тисяч (на 1 школяра!). Інше питання з самими дітьми - ось тут вже треба докласти максим зусиль, щоб забезпечити цим дітям комфортне навчання (проїзд, харчування, тощо). Маю надію, що хоч тут у наших можновладців вистачить совісті все це забезпечити.

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім08.04.15, 16:39

    Перший коментар дуже влучний! Нагадує це зборисько часи комунізму, коли за кожним питанням чулося "одобрям", радує те, що не всі депутати думають " колективно", а мають свою виважену позицію, браво !Перш, ніж підняти руку для голосування треба подумати, чи не принесе це зла комусь.За кожним закриттям шкіл стоять долі дітей, дорослих та й взагалі - доля життя на селі. Навіть, якщо вдатися до історії, згадайте як відбудовувалися школи після В.В.війни , а зараз що? За це таке *краще" люди гинули на майдані? Велика школа- не завжди якісний показник знань, в малих школах вчителі теж працюють. Хай подивляться чим харчують наших дітей у їдальнях шкіл, навіть за гроші нема що їсти, де те м'ясо, про яке тут писалося? Про дітей , на превеликий жаль, не думають, як вони будуть добиратися до шкіл, за їх здоров'я і т.д. Перш, ніж придумати такі " блага" треба розробити алгоритм, знайти мудрі рішення.Незабаром вибори, думайте люди...

    ВідповістиВидалити
  10. Колобок09.04.15, 01:10

    Скільки автобусів було "проголосовано" і закуплено депутатами Баранівської райради для перевезення школярів і вчителів з сіл, де закриватимуть школи? Яке підприємство буде займатися перевезеннями? За якими тарифами? І чи дійсно це буде дешевше для бюджету району?

    ВідповістиВидалити
  11. Тамара10.04.15, 09:04

    Перший коментар гарний, але реалії інші. Факт, що держава не піде на фінансові збитки. У депутатів є діти і вони розуміють проблему не гірше "захисників". Проти закону і розрахунків не вдієш. Можливо щось зміниться на краще. Та основним фактором залишається кількість дітей. Деякі захисники (Ількович) радили як закрити школи а тепер не голосують. Показуха.

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім10.04.15, 09:32

    А коли візьмуться за оптимізацію адміністрації та райради ? Кабінети забиті посадовими місцями та посадовцями.
    Настав час цих оптимізаторів взяти за посадове місце і посадити туди куди вони заслуговують

    ВідповістиВидалити
  13. Анонім10.04.15, 13:01

    Дійсно, нащо дві дублюючі гілки влади, нехай себе оптимізують, толку з їх роботи, кивають одне на одного й оптимізують всіх.

    ВідповістиВидалити
  14. Світлана10.04.15, 14:09

    Цікаво, як складеться доля вчителів після ліквідації даних шкіл??? Не думаю, що їх районний відділ освіти прийме з "распростертыми объятиями"... Коректно відмовлять("вибачте: економічна криза") чи дійсно влаштують?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім10.04.15, 16:51

      А хто думає про вчителів, якщо про дітей зовсім не думають ці горе- депутати, це ж не їхні діти маленькі будуть добиратися до " супер" шкіл.Ота піднята рука " за" на голосуванні, ще вдарить по ним, звідки не будуть чекати, теж мені судді та вершителі людських доль,ганьба!!!

      Видалити
  15. Анонім10.04.15, 14:59

    А як радила Ількович розкажіть, принаймні, вона не голосувала за це рішення,браво.

    ВідповістиВидалити
  16. Оксана10.04.15, 21:38

    Як діти нікому не треба, то що вже казати про вчителів?!

    ВідповістиВидалити
  17. Віктор Кондратюк10.04.15, 22:01

    Питання не вивчене і рішення поспішне, але поїзд уже рушив.

    ВідповістиВидалити
  18. Анонім10.04.15, 22:35

    Чому закривають школи І-ІІ ступенів, а І ступеня лишають, це теж виважене рішення?

    ВідповістиВидалити
  19. Оксана.10.04.15, 22:49

    А чим шановні думали, коли в цих школах, які закривають були проведені ремонти, вставлені нові вікна( а половина вікон у гімназії стоїть старих), для кого ті ремонти робились, мабуть, знають для кого те робилося наші небожителі і скоро побачимо, кого ті будівлі чекають.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім14.04.15, 13:01

      Тут дуже шкодують учителів та керівників шкіл, які будуть оптимізуватися. А куди ж вони всі дивилися, коли ті ремонти робилися? Більше того, батьки в тих школах все одно здавали гроші на різні ремонти. Не могли колишні очільники району одноосібно роздеребанити "литвинівські субвенції", адже на всіх актах приймання-передачі виконаних робіт стояли й підписи адміністрації відповідного навчального закладу. Так що є питання й до них. Тепер про інше. На мою думку, подібна реформа вже назріла давно. Скажіть, будь ласка, про яку якість знань може йти мова у малокомплектній школі, коли на уроці присутній 1 учень, а коли він, не дай Бог, захворів, то й жодного? А вчитель отримує заробітну плату нарівні з педагогом, котрий навчає 30 учнів! Де справедливість? Ви кажете: недоцільно закривати Лісовську школу. Але ж там на 9 класів аж 12 учнів! Зокрема, у 1-ому класі - 1 учень, у 2-ому - 1 учень, у 3-ому - жодного, у 4-ому - 1 учень, і т.д. Незалежно від того, чи хворіють вони, чи прийшли до школи, заклад повинен щоденно освітлюватися, опалюватися, перебувати в належному санітарному стані, а вчителі при цьому справно отримувати зарплату як за прочитані, так і за непрочитані години. А ще ж є й технічки, електрик, кочегари та інші працівники, які, як правило, переважно куми чи родичі директора або завуча... От і виходить, що, утримуючи такі малокомплектні школи, ми грабуємо великі школи, де якість знань надзвичайно вища. А діти з цих сіл змушені за великі гроші наймати репетиторів у райцентрі, якщо бажають здати ЗНО та отримати вищу освіту. Звичайно, потрібно налагодити належне підвезення школярів до більших навчальних закладів. А педагогам, котрі вивільняться у зв'язку із закриттям шкіл, потрібно знайти роботу, хоча переважна більшість з них або пенсіонери, або сумісники. Щоправда ще є вчителі, котрі спеціально вибрали працю в сільській місцевості, оскільки це поважна причина, щоб не служити в армії. Для них лафа закінчиться, це точно. Я - за якість знань, а не за кількість закладів. А для відродження села потрібно насамперед відкривати там виробництво, хоча це вже не врятує. Жодна сільська жінка не хоче, щоб її діти залишалися в селі, бо люди там позбавлені багатьох "благ цивілізації". Тож маємо те, що маємо. Хто вважає, що це не так, хай їде в село. Там багато хат-пусток, тобто можна безкоштовно отримати житло. Піднімете народжуваність, то будуть і школи, і клуби. Є бажаючі?

      Видалити
    2. Анонім14.04.15, 15:40

      А звідки така впевненість, що директори ставили підписи про прийомку ремонтних робіт в школах по субвенції, тут обходились без них, там були інші " керуючі", так як і по комп' ютерах, які " надали" цим школам, а лишились від них одні монітори- комусь це вигідно, як і закриття шкіл, так легше посписувати отримане, чи не так?

      Видалити
    3. Анонім15.04.15, 08:41

      Працюю в бухгалтерії бюджетної установи, тому є упевненість, адже завжди будь-яке майно чи роботи ставляться на баланс у тому закладі, куди передаються, а матеріально відповідальна особа балансоутримувача обов'язково підписує або накладну, або акт виконаних робіт. А захисників адміністрації закладів прошу звернути увагу на те, куди поділися зі шкіл, у тому числі й сільських, телевізори, лінгафонні кабінети та інше обладнання, яке там було ще за радянських часів. Усі ТЗН чомусь пропали в один момент. А ще звертаю увагу на те, що досить часто капітальний ремонт у школі співпадає з ремонтом у приватному будинку її директора. Кажете, дали тільки монітори, а хто ж тоді підписав накладну, не читаючи? Чи, може, адміністрація закладів не вміє читати те, що підписує?

      Видалити
    4. Анонім21.04.15, 21:49

      На місці керівника установи, в якій Ви працюєте "бухгалтером" (лапки не випадкові) я б Вас звільнив вже сьогодні, якщо Ви не розбираєтесь у простих речах -таких, наприклад, як хто є власником шкіл у районі, хто призначає вчителів на роботу, що значать слова "централізована бухгалтерія" і тд. Вам повинно бути соромно за те, що Ви пишете нісенітницю. А мені жаль працівників Вашої бюджетної установи, в якій Ви працюєте "бухгалтером".

      Видалити
  20. Анонім15.04.15, 16:03

    Питань багато. Часи комунізму свої мали ньюанси, мова ведеться за останні ремонти із субвенцій, не знаю, як там директори могли собі щось додому взяти із матеріалів, як ще потім вчителі з батьками докуповували матеріали, щоб заштукатурити проріхи від " євроремонтів", не хватало й самим ремонтникам, а може, вони таким чином і " економили". Комп' ютери були отримані в повній комплектації, але ж потім були конфісковані , у зв' язку з " темною" стороною їх придбання та на час слідства, як пояснили.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Вам за коментар. Тепер все зрозуміло, принаймі на рахунок компьютерів. Бо ці горе-дописувачі... "чую дзвін та не знаю звідки він". Давай бігом кричати "компьютери покрали", а насправді їх просто вилучили, як речові докази. Така сама історія і з ремонтами мабуть. Комусь видко дуже треба очорнити освіту.......

      Видалити