28 квітня 2018

Баранівський лісмисгосп витратив понад 1,2 млн грн на охорону лісу від пожеж


Охорона лісів від пожеж - це один із найважливіших напрямків у роботі Баранівського лісмисгоспу. З цією метою підприємством витрачено 810 тис. грн у 2017 році та вже більше 400 тис. грн у поточному, 2018-му.

У звязку з настанням сухої вітряної погоди підвищується пожежна небезпека в лісах - настає пожежонебезпечний період. У цей весняний час дехто намагається випалювати суху траву навколо населених пунктів, біля автомобільних доріг, залізниць, на сільськогосподарських землях, що створює реальну загрозу прилеглим лісовим насадженням і може призвести до виникнення і розповсюдження лісових пожеж.

Одним із найважливіших напрямків в роботі державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» є охорона лісів від пожеж. Адже насадження, що ростуть до віку стиглості 80-120 років, можуть бути знищені вогнем за лічені хвилини.

Своєчасне виявлення лісової пожежі - це запорука подальшої успішної боротьби з вогнем.

Для цього в підприємстві встановлено три сучасні системи відеоспостереження з програмним забезпеченням, яке завдяки перехресному спостереженню дозволяє швидко встановити місце пожежі, при чому на відстанях за 15-20 км, а інколи й більше. У 2018 році також планується встановлення пожежної вежі із системою відеоспостереження в Явненському лісництві.

Значна увага в ДП «Баранівське лісомисливське господарство» приділяється технічному забезпеченню лісництв та лісопожежної станції пожежною технікою та обладнанням. Так в 2017 році проведено переобладнання автомобіля ГАЗ-66 для потреб пожежогасіння. На цей автомобіль встановлено цистерну для води ємкістю 3200 літрів та мотопомпу.

Придбано автоцистерну на базі ЗІЛ-131 ємкістю 4400 літрів та високопродуктивну мотопомпу до неї. Також закуплено інше пожежне обладнання: пожежні рукави, стволи, лопати, відра та інше. Загалом до виїзду на лісову пожежу в будь-яку хвилину готові два пожежні автомобілі на базі ГАЗ-66 та п'ять пристосованих для потреб пожежогасіння: три одиниці на базі ЗІЛ-131, одна одиниця на базі ГАЗ-66 та одна одиниця на базі ГАЗ -53.

Крім того, підприємство завжди готове залучити до гасіння пожеж всю наявну техніку і працюючих, як лісництв, так і лісопромислового комплексу. Окрім охорони ввірених майстерських дільниць, лісова охорона та пожежна служба державного лісомисливського господарства здійснюють виїзди для гасіння пожеж на території інших користувачів.

Сьогоднішні зусилля всіх служб лісмисгоспу спрямовані на те, щоб кожен спалах у лісі був якнайшвидше локалізований, а ще важливіше - не допускати цього.

З цією метою лісівники проводять роботи по влаштуванню та догляду за мінералізованими смугами, які в разі надзвичайних ситуацій перешкоджатимуть поширенню вогню.

Крім того, з метою інформування населення в лісах господарства працівниками лісмисгоспу встановлено понад півсотні одиниць наочної агітації на протипожежну тематику.

Загалом витрати державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» на потреби охорони лісів від пожеж уже в цьому році сягнули більше 400 тис. грн.




  прес-служба Баранівського лісмисгоспу

Немає коментарів:

Дописати коментар