19 березня 2018

У Баранівському лісмисгоспі поділилися досвідом у запровадженні нових технологій


Баранівський лісмисгосп відвідали керівники нижніх складів та інших підрозділів лісмисгоспів зі всієї України, аби перейняти кращий досвід у запровадженні нових технологій у переробці продукції.

Близько 30 лісівників побували спершу у Новоград-Волинському держлісмисгоспі, а потім приїхали до нижнього складу Баранівського лісомисливського господарства, що на станції Радулене, та до лісопромислового комплексу, який розташований на виїзді з Баранівки в напрямку Житомира.

Людей, що працюють у цій галузі, цікавило все, бо до Баранівського лісомисливського господарства приїхали перейняти кращий досвід. А тут справді було чим поділитися.

Керівництво підприємства - директор Анатолій Остудімов, головний інженер Юрій Юрчук, начальник нижнього складу Олександр Романюк, інженер з охорони праці Світлана Ільчук провели для гостей екскурсію територією складу та розповіли про здобутки підприємства.

За рядовими цифрами показників виробництва для пересічного громадянина важко зрозуміти переваги цього виробництва. А от фахівці щоразу дивувалися тому, як при сьогоднішній скруті підприємству вдається бути на плаву і мати одні з кращих показників в області.

"Лише завдяки дисципліні та злагодженому виробництву, запровадженню нових технологій у переробці продукції підприємство сьогодні серед кращих", - каже Анатолій Остудімов.

Зокрема, він розповів, що в цілому на підприємстві трудиться 437 штатних працівників та близько 250 за договорами підряду на лісозаготівлі та інших роботах.

На нижньому складі за минулий рік завантажили 559 вагонів продукції, що в середньому близько 50 вагонів на місяць. Хоча у минулі роки при хорошому безперебійному постачанні вагонів через станцію Радулене відправлялося від 100 до 140 вагонів у місяць.

Середня зарплата працівників нижнього складу минулого року була 10 тис. грн. А в цілому торік лісмисгоспом заготовлено 172,3 тисяч кубометрів деревини.

При цьому збільшили вибіркові і суцільні санітарні рубки (через проблеми із пошкодженням деревини шкідниками), а зменшили рубки головного користування. Відповідно й збільшили площі новостворених лісових культур. У минулому році їх було посаджено на площі 487 га.

На території нижнього складу стоїть дровокольний верстат. Тут колють дрова твердої породи: дуб, граб та інші. Реалізовують їх в основному споживачам внутрішнього ринку.

Минулого року тут переробили 56,6 тисяч кубометрів деревини. Саме тут і криються секрети успіху. Адже тепер вигідніше переробляти деревину на місці, аніж реалізувати кругляк. До того ж, як відомо, нині запроваджено мораторій на експорт лісоматеріалів круглих.

Коли автобус із гостями-лісівниками приїздить на територію лісопромислового комплексу, до екскурсії підприємством долучається й інженер з лісозаготівлі Володимир Куцан, який тимчасово виконує обов'язки начальника лісопромислового комплексу, та начальник транспортного цеху Олександр Пилипчук. Саме тут діляться досвідом щодо транспорту, наявного на підприємстві. Кажуть, що вистачає власного. Послугами сторонніх підприємств не користуються. Гостей вражає зарплата водіїв автомобілів з маніпуляторами. І хоча таких менше десятка, але отримують зарплату понад 15 тис. грн. Робота ж бо важка.

Що ж до переробки, то на підприємстві мають чотири стругальні верстати, стрічкові пилорами. Лише у минулому році було закуплено та встановлено нову деревопереробну лінію «Бродполь» для виготовлення пиломатеріалів обрізних.

Володимир Куцан підтверджує, що Баранівський лісопромисловий комплекс переробляє 5 тисяч кубів деревини щомісяця. 60% - це техсировина, 40% - ділова деревина.

Називає основні види продукції. Це заготовки до європіддонів, пиломатеріали обрізні на експорт, заготовки дубові різних видів, облицювальна дошка та дошка для підлоги.

Практично всю продукцію реалізовують просушеною. Для цього діють 4 сушильні камери. 90% продукції переробки йде на експорт. Наголошують на тому, що нині багато підприємств мають проблеми з реалізацією. У Баранівці ж, коли почали переробляти продукцію і реалізовувати її просушеною, вона не затримується. Немає проблем і щодо її якості.



   прес-служба Баранівського лісмисгоспу

Немає коментарів:

Дописати коментар