13 лютого 2018

Баранівські лісівники розповіли, як годують і доглядають диких тварин взимку


Майже 400 тисяч гривень витрачає щороку державне підприємство «Баранівське лісомисливське господарство» на утримання вольєра Явненського лісництва, в якому розводять оленя плямистого.

В цілому ж витрати на ведення мисливського господарства минулого року в підприємстві склали 1 мільйон 855 тисяч гривень.

А прибутку від цього напрямку діяльності - фактично немає.

«Проте ми на це не зважаємо, бо значно важливіше знати і бачити, що в наших лісах є звірина, яка тут гарно себе почуває. Крім того, сам вольєр був створений нашими старшими колегами та наставниками понад 30 років тому з благородною метою: розводити плямистого оленя та випускати його в угіддя. Тому для нас це - справа честі. За роки свого існування цей вольєр став візитівкою Баранівщини, куди їдуть на екскурсії і дорослі, і діти, і гості району. А олені з нашого вольєра нині розселилися не лише в поліських лісах, а й на території всієї України», - каже директор лісмисгоспу Анатолій Остудімов.

Сьогодні у вольєрі площею 56 гектарів утримується 36 голів цих гордих тварин. Щороку в Явному народжується 10-15 оленят, і лише коли вони досягають віку 1 рік - продають.

«Молодняк досить важко переносить нашу зиму, особливо сніжну. Олень - досить мирна та обережна тварина. У вольєрі доглядачі щодня їх підгодовують. Проте ми намагаємося, щоб тварини не надто звикали до людей, аби потім, коли їх випустять в угіддя, вони не стали легкою здобиччю для браконьєрів», - ділиться мисливствознавець Олександр Рибак.

Благородних та плямистих оленів до баранівських лісів було завезено в 1985 році з Асканії Нової. Саме тоді на території Явненського лісництва було виділено ділянку лісу площею 1,5 га для тимчасового утримання 10-15 голів. Одночасно було відведено ділянку площею 38 га для побудови вольєра для утримання диких мисливських тварин в напіввільних умовах.

Молодняк, завезений з Херсонських степів, на Житомирщині почувався не зовсім комфортно через переміни клімату, кліща, тощо. Тому, враховуючи економічну складову, було вирішено розводити плямистого оленя, а існуюче стадо благородних оленів випустили з вольєрів у вільні угіддя, де вони успішно акліматизувалися і прижилися.


   прес-служба Баранівського лісмисгоспу

Немає коментарів:

Дописати коментар