15 лютого 2018

У Баранівському лісомисливському господарстві підвели підсумки роботи за 2017 рік


Баранівські лісівники підвели підсумки роботи за 2017 рік. Як спрацював колектив минулого року та про плани на наступний рік, розповідає директор підприємства Анатолій Остудімов.

Ще один напружений та насичений різними подіями рік залишився в історії розвитку державного підприємства «Баранівське ЛМГ». Звісно, дуже багато довелося працювати, було багато проблемних, навіть кричущих моментів, що вимагали першочергового розгляду, вжиття невідкладних заходів, та, головне, що всі зусилля нашого колективу не були марними: озираючись, бачимо результати своєї роботи.

Найголовніше, що за минулий рік виконані та частково перевиконані всі лісівничі, лісозахисні, лісоохоронні й лісовідновлювальні заходи. Хоча не вдалось забезпечити бажаного санітарного стану лісів (це викликане масовим всиханням соснових насаджень), проте ми не сиділи склавши руки. Проведено значну роботу, і ми сподіваємось, що все ж вдасться запобігти зникненню головної лісоутворюючої породи Полісся – сосни.

За 2017 рік підприємство повністю виконало завдання з лісовідновлення на місцях минулорічних зрубів. Загальні обсяги відтворення лісів склали 570 га та в порівнянні з 2016 роком зросли на 48%. Із загального обсягу проведено посадки лісових культур на площі 487 га (план виконано на 139,1%). Зауважу, що посадка лісу проводилась в 2 етапи : навесні та восени. Навесні було посаджено 379 га, крім того, восени - 108 га.

Осіння посадка проведена задля зменшення обсягів лісокультурних робіт 2018 року, у зв’язку з їх значними обсягами та стислими строками проведення цих робіт. Крім того, проведено сприяння природному поновленню на площі 83 га (план виконано на 102%). Доповнено лісові культури минулих років на площі 332 га. План по обробітку ґрунту під створення лісових культур 2018 року виконано на 100% та його проведено на 250 га.


Догляд за лісовими культурами провели на площі 1005 га. Приємно відзначити, що маємо стійку тенденцію щорічного збільшення площ доглядів, виконаних механізованим способом. Так лише в 2017 році частка механізованих доглядів зросла до 77% (з 54% раніше).

При цьому якість такого виду догляду значно вища, зменшується кратність проведених доглядів та відповідно зменшуються витрати на 1 га. Для цього щорічно закупляємо кущорізи, їх на підприємстві уже 30 одиниць.


Для забезпечення потреб підприємства в якісному садивному матеріалі минулого року було значно збільшено площу тепличного господарства підприємства.

Як показав досвід попередніх років, при посушливих кліматичних умовах, в контрольованому середовищі набагато легше досягти бажаного якісного результату. Адже лише своєчасно проведені догляди (полив, розпушування, підживлення та інше) є запорукою отримання високоякісних сіянців, від яких залежать майбутні ліси.

У лісових розсадниках та теплицях за минулий рік було вирощено понад 2 млн шт. стандартних сіянців, що відповідає потребі нашого підприємства для забезпечення лісокультурної компанії 2018 року.


З кожним роком усе більшої уваги підприємство приділяє вирощуванню декоративного посадкового матеріалу. Щорічно розширюється породний та видовий склад.

На території Баранівського лісництва минулого року побудовано торговельний майданчик для реалізації декоративного матеріалу, де кожен бажаючий на свій смак та потреби може придбати необхідний матеріал для озеленення.


За минулий рік заготовлено лісового насіння 3594 кг, що становить 111% від річного завдання. Своєчасно проведені лісівничі заходи по вирощуванню високопродуктивних лісонасаджень бажаного складу, вчасно проведені рубки догляду за лісом для забезпечення відповідного породного складу культур та підвищення їхньої продуктивності.


У передноворічний період 2017-2018 року підприємство організувало продаж новорічних ялинок. При цьому реалізовано 1,7 тис. шт. на суму понад 66 тис. грн. У 2017 році підприємство не робило великого акценту на реалізації новорічних ялинок, адже значних витрат, і часу, і ресурсів вимагали заходи по боротьбі з всиханням соснових насаджень, проте потребам жителів району приділялась належна увага.

Упродовж 2017 року підприємство провело рубки догляду та санітарно-оздоровчі заходи на площі 2200 га, із них вибіркові санітарні рубки проведено на площі 1369 га та суцільні санітарні рубки – на площі 347 га. Площа суцільних рубок, навіть в порівнянні з 2016 роком, що була значно більшою за попередні роки, зросла на 46%.

Проте ці заходи проводили не за своїм бажанням - цього вимагав стан лісових насаджень. Разом з іншими лісогосподарськими підприємствами України, та й не тільки нашої країни, адже ця проблема наклала і відбиток на інші країни, зокрема Польщу, Білорусь, Німеччину, Австрію, Францію, ми зіткнулись віч-на-віч з наслідками світового потепління. Різка зміна клімату, разом з іншими проблемами галузі, спричинили так звану «лісову пожежу», що призвела до масового всихання соснових насаджень.

Значне зниження ґрунтових вод, порушення гідрологічного балансу створило сприятливі умови для розповсюдження шкідників, особливо – верхівкового короїда, а це зумовило збільшення обсягів санітарно-оздоровчих заходів.

Ситуація з масовим всиханням лісів нині стала вкрай критична. Ми не замовчуємо цю проблему. Неодноразово висвітлювали її в засобах масової інформації, на сесіях органів місцевого самоврядування. Нині ж кожен лісівник знає: якщо ми не будемо виконувати роботи з оздоровлення лісу, то потім суспільство нас спитає, чому ми не зберегли ліс.


Унаслідок значної зміни кліматичних умов сьогодні доля хвойних лісів нашого регіону, та й Полісся в цілому, - під значною загрозою. Їх доля залежатиме від того, наскільки професійно та своєчасно будуть проведені санітарні рубки і буде зупинено подальше розповсюдження цієї біологічної пожежі. Згідно з проведеними обстеженнями на кінець 2017 року в лісовому фонді державного пыдприэмства «Баранівське лысомисливське господарство» залишилось близько 2,2 тис. га пошкоджених хвойних насаджень, що потребують проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів, з них майже 500 га - суцільної санітарної рубки.

З перших днів 2018 року лісівники підприємства приступили до подальшої ліквідації осередків шкідників та хвороб лісу. Вже отримано дозвіл на проведення 78,5 га суцільних санітарних рубок в найбільш уражених насадженнях. Ми ставимо собі за мету: до 1 квітня максимально прибрати хворі насадження, які є вогнищами розповсюдження верхівкового короїда. Адже не факт, що всихання насаджень не продовжиться навесні та влітку.


Усі ділянки, на яких проведено суцільні рубки, на 100% заліснюються новими лісами. Для цих робіт залучається громадськість, молодь.

До речі, вихованню молодого покоління на підприємстві приділяється велика увага і як результат - наші юні лісівники демонструють високий рівень знань на лісівничих конкурсах, здобуваючи призові місця на обласних злетах шкільних лісництв (нинішнього року вибороли ІІ призове місце), та на всеукраїнських злетах шкільних лісництв.

Завдяки тому, що в 2016 році учні шкільного лісництва «Паросток» вибороли гран-прі, минулого року нашому підприємству випала честь приймати учасників 11 Всеукраїнського злету учнівських лісництв, де й лісівники, й учні продемонстрували результати нашої праці та отримали схвальні відгуки.

Щоб запобігти виникненню лісових пожеж, у 2017 році облаштовано 184 км мінералізованих смуг, проведено догляд за мінералізованими смугами протяжністю 831 км.

Крім того фахівці підприємства проводили профілактичну та роз’яснювальну роботу, і як результат - за минулий рік на підприємстві не зафіксовано лісових пожеж. Усі заходи проведено вчасно та якісно. Навіть при найменшому спалаху усі сили спрямовували на локалізацію та ліквідацію його осередку.

Значні кошти минулого року були спрямовані на роботу з утримання наявної лісової мережі в належному стані. Відремонтовано 29 км лісових доріг на суму понад 3,5 млн грн.


Приділяємо велику увагу створенню сприятливих умов відпочинку для жителів нашого регіону на лоні природи. Минулого року відкрили новий рекреаційний майданчик «Лісова Поляна», постійно підтримуэмо в належному стані раніше створені майданчики відпочинку.


На 34,7 тис. га мисливських угідь, закріплених за підприємством, здійснювався комплекс біотехнічних заходів, спрямованих на покращення умов існування та збільшення чисельності мисливської фауни. Постійно проводяться рейди з охорони мисливських угідь від браконьєрства. Лісова охорона постійно проводить рейди, спрямовані на охорону лісів від лісопорушень, створені рейдові бригади, які щоденно патрулюють ліси. Маємо позитивну тенденцію до зменшення кількості лісопорушень.

На ведення лісового та мисливського господарства в минулоріч було спрямовано понад 42 млн грн, що в перерахунку на 1 га лісових земель підприємства складає майже 1 тис. грн.


З метою зменшення негативних наслідків від впровадження мораторію на експорт лісоматеріалів круглих, що вступив у силу з 1 січня 2017 року, протягом 2016 року підприємством було проведено переоснащення деревообробного обладнання і вже в 2017 році вдалось переробити у власних деревообробних цехах майже в 2 рази більше від щорічних обсягів переробки до 2016 року.

Так, 2017 року перероблено 56,6 тис. куб. м низькосортної деревини. Випущено продукції переробки на суму 64,4 млн грн. Частка реалізації продукції деревопереробки в загальній реалізації зросла з 30% до 46%. При цьому із загальної реалізації продукції переробки на експорт було відвантажено 90%. Для підвищення якості продукції та збільшення випуску готових видів продукції в 1 кварталі 2017 року закуплено та впроваджено ще одну сушильну камеру, потужністю 100 куб. м за 1 цикл. Її впровадження дозволило підприємству збільшити кількість висушеної деревини на 42% і, як результат, збільшити надходження від її реалізації, адже продається така продукція за більш вигідними цінами.


Для забезпечення безперебійної роботи сушильного господарства ми провели модернізацію котелень, замінили старі котли та додатково встановили ще один. Вони працюють на відходах лісопилення. Економічні результати діяльності підприємства за 2017 рік також мають тенденцію до зростання. Так, забезпечено зростання реалізації товарної продукції на 23% в порівнянні з минулим роком (минулого року реалізовано продукції на 138,6 млн грн), забезпечено зростання обсягів виробництва.


На підприємстві працює 427 осіб, що мають одну з вищих заробітних плат не тільки в районі, а й серед інших лісогосподарських підприємств нашої області. За 2017 рік середня заробітна плата склала 9300 грн, при цьому відбулося її зростання на 29% до попереднього року. Забезпечуючи високі соціальні гарантії для своїх працюючих, ми дбали про оздоровлення робітників та членів їхніх родин. На такі цілі минулого року витрачено понад 250 тис. грн.

Не залишились поза увагою підприємства і родини учасників АТО та самі учасники. Упродовж минулого року їм неодноразово підприємство надавало допомогу. Ми не залишили без допомоги і своїх колег південно-східного регіону нашої країни, які вже другий рік поспіль - без державного фінансування.

Покращення економічних показників дозволило підприємству спрямувати майже 10 млн грн на капітальні інвестиції, оновити технічну базу підприємства, завдяки чому не тільки значно підвищили продуктивність праці, а й забезпечили велику економію енергоресурсів.

Підприємство залишається прибутковим та сумлінно сплачує податки до бюджетів всіх рівнів: за 2017 рік сплачено податків та обов’язкових платежів на суму 38,8 млн грн, що на 30,6% більше ніж 2016 року. Всього до зведеного бюджету сплачено 27,7 млн грн податків (попереднього року було сплачено 22 млн грн), в тому числі до державного бюджету сплачено 12,8 млн грн, до місцевого бюджету - 14,9 млн грн. Єдиного соціального внеску - 11,1 млн грн (попереднього року сплачено 7,7 млн грн ЄСВ).

Проте не може не хвилювати нас, працівників лісового господарства, майбутнє лісового господарства нашої країни. Постійно ведуться розмови про необхідність впровадження реформ. Питання реформування галузі протягом останніх років в державі розглядали не один раз, при цьому було запропоновано кардинально різні сценарії реформ, де за основу брали досвід господарювання в інших країнах, проте не враховували особливостей нашої країни.

У будь-якому випадку до цього питання потрібно підходити виважено, добре все прорахувати, адже позитивні зміни не наступлять відразу після впровадження реформ, а лісова галузь може зникнути назавжди. Нині це одна з небагатьох галузей, яка не тільки виконує функції держави, а й щорічно сплачує до бюджетів різних рівнів мільярдні суми податків. То ж чи зможе держава відмовитись від цих надходжень - не відомо.

У 2018 році ми також спрямовуватимемо свою роботу на збереження лісів нашого підприємства в належному санітарному стані, будемо вживати всі необхідні заходи для боротьби зі шкідниками та хворобами лісів, забезпечувати належну охорону та захист.


Роботи в лісі дійсно немало. Та коли вона виконується спільно і злагоджено, то це тільки в радість. Весь колектив підприємства – це одна дружна висококваліфікована команда, де досвідчені спеціалісти допомагають молодшим, кожний працює з повною віддачею і всіх об’єднує одне почуття – любов до лісу і відповідальність за нього. Адже тільки в колективі, де панують взаєморозуміння та злагода, можна по-справжньому досягати успіху.

   прес-служба Баранівського лісмисгоспу

Немає коментарів:

Дописати коментар