18 січня 2018

У Баранівській РДА розповіли, як працюватиме медична реформа у 2018 році


З 1 січня 2018 року розпочалось поетапне запровадження медичної реформи в Україні – принцип «гроші ходять за пацієнтом» працюватиме для первинної ланки. Це одна з головних реформ, яку Президент України Петро Порошенко підписав в останні дні 2017 року.

Про це повідомляє прес-служба Баранівської райдержадміністрації.

"Міністерство охорони здоров’я України розробило детальний план впровадження медичної реформи. Тому жителі Житомирщини, разом зі всіма українцями, пройдуть кілька етапів реформи первинної ланки у 2018 році", - йдеться у повідомленні.

У січні розпочинається підготовчий період до впровадження медичної реформи – процес автономізації медичних закладів, які надають первинну допомогу.

Заклади охорони здоров’я мають бути реорганізовані на комунальні некомерційні підприємства, що дасть їм змогу укладати в майбутньому договори з Національною службою здоров’я та отримувати кошти з бюджету за надані послуги.

Впродовж перехідного періоду 2018-2019 років залишають обидві системи фінансування – медична субвенція і прямі виплати за договорами з НСЗУ. Тому до початку прямих виплат з Державного бюджету за договорами з НСЗУ заклади первинної ланки (в тому числі автономізовані) будуть фінансуватися за рахунок медичної субвенції, як і раніше.

1 квітня – початок кампанії з вибору сімейного лікаря. Кожен громадянин України повинен буде обрати сімейного лікаря чи терапевта для себе та педіатра для своїх дітей й підписати з ними Декларацію. За кожного пацієнта лікар буде отримувати кошти від держави – по 370 грн цього року. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Декларація про вибір лікаря первинної допомоги повідомляє державу, що конкретний лікар буде отримувати гроші за ведення конкретного пацієнта.

У червні запрацює Національна служби здоров’я, яка буде укладати договори з медичними закладами на надання медичних послуг від імені держави.

З липня почне діяти нова модель фінансування медичних закладів, які надають допомогу на первинній ланці. Поступове включення закладів у процес реформування.

Жовтень та грудень – це друге і третє «вікно можливостей» для закладів первинної допомоги укласти контракт з НСЗ та перейти з субвенції на прямі виплати за пацієнтів.

У 2019 році відбудеться реформування спеціалізованої медичної допомоги, а в 2020 – високоспеціалізованої медичної допомоги.

Немає коментарів:

Дописати коментар