28 березня 2017

Баранівський сервіз імені Леніна: як мистецтво служило пропаганді


Порцеляновий сервіз з нагоди одужання Леніна, як знаряддя ідеологічної зброї СРСР, представлений на виставці "Мистецтво на службі радянської пропаганди" у Національному історичному музеї.

Про це повідомляється на сайті ВВС Україна.

Як розповіла старший науковий співробітник музею, дослідниця радянського побуту Олена Якубець, головним елементом пропаганди, яка пройшла через усе мистецтво Радянського Союзу було возвеличування вождя. У музеї є експонат, який чудово ілюструє культ Леніна, - це сервіз. Він був виготовлений на Баранівському заводі у 1922 році.

"Ми знайшли матеріали, які розповідають, що у жовтні 1922 року відбулися збори працівників заводу, на якому виступив представник колективу товариш Стадніков, розповів, що Ленін одужав і повернувся до виконання своїх обов'язків", - розповіла співробітник музею.

З цієї нагоди працівники вирішили зробити Леніну подарунок. За основу взяли заготовку, яку було зроблено ще до революції. На неї лише нанесли текст "Вождю мировой революции от робочих Барановского фарборового завода" і анаграму "Володимир Ленін".


Крім того, що подарували сервіз, Леніна ще й зарахували до працівників цього заводу на посаду робочого-горновщика і навіть нарахували йому зарплату. Втім, її вирішили перераховувати на заводську бібліотеку. Місцевий поет Володимир Вільний з нагоди цієї події навіть написав вірш - "Легенда про сервіз":

Ходак із Баранівки дарунок привіз:
Великому Леніну - чайний сервіз.
Блюдце і чашечки - бризний фарфор.
Вузенькою стрічкою - ніжний узор.

Після цього Баранівський завод отримав ім'я Леніна. В музеї представлена точна копія сервізу, який подарували Леніну. Виготовлена вона була у 1970 році.

У 1970-му році, коли святкували 100-річчя з дня народження Леніна, того Леніна було вже настільки багато, що це викликало зворотну реакцію - анекдоти. Ось один із них:

Оголошено конкурс на пам'ятник Пушкіну. Третє місце отримав скульптор, який запропонував пам'ятник "Пушкін читає Леніна", другу премію - "Ленін читає Пушкіна", першу премію отримав пам'ятник "Ленін".

У експозиції представлено понад 300 експонатів із фондів Національного історичного музею України періоду 1922-1991 років, які дозволяють відчути й зрозуміти сутність тоталітаризму, що проникав до найдрібніших суспільних клітин.

Агітаційні вироби із порцеляни, кераміки, тканини, скла і металів, поруч із картинами, агітплакатами, газетами, радіо та телебаченням справляли неабиякий вплив на формування світогляду, ідеологічних засад і настроїв у суспільстві.

Частина творів виконані на дуже високому художньому рівні, що засвідчує, наскільки важливим елементом у потужній радянській пропагандистській машині ставали митці.

1 коментар: