25 березня 2017

Баранівські лісівники висадили 265 гектарів лісу, у планах - 350


24 березня представники місцевої влади, громадськості, працівники центру зайнятості, державної лісової охорони та школярі долучилися до посадки лісу на території 68-го кварталу Баранівського лісництва.

Про це повідомляє прес-служба Баранівського лісмисгоспу.

Учасниками акції стали представники Баранівської райдержадміністрації, районної та міської рад, учні шкільного лісництва «Паросток», працівники районного центру зайнятості, державної лісової охорони та представники громадськості. На ділянку, де була запланована посадка лісу, учасників акції доставили транспортом лісомисливського господарства.

"Дану акцію ми проводимо вже більше 10 років. Зараз ми перебуваємо на території 68-го кварталу Баранівського лісництва. На проведення цьогорічної лісокультурної кампанії нам необхідно 2,5 млн штук стандартних сіянців. На сьогодні цей посадковий матеріал готовий. Його лісівники виростили у своєму господарстві - тепличному і на відкритих ділянках. На ранок 24 березня вже проведено посадку лісових культур на площі 265 га. Плануємо - на площі 350 га. Можна сказати, більше 70 % лісових культур уже створено. Залишилося менше. Думаю, до 1 квітня справимось, бо головне - не пропустити час, щоб уся наша робота не була марною", - розповів директор лісмисгоспу Анатолій Остудімов

А далі розповідає і про серйозну проблему, з якою все частіше останнім часом стикається господарство: не лише в нашому районі, а й в усій країні та частині країн Західної Європи - йде масове всихання хвойних насаджень. Науковці пояснюють його різкими змінами клімату: влітку дуже довго триває суха спекотна погода з високою температурою, що не характерно для нашого регіону і для нашої держави в цілому. Йде зміщення клімату і складається ситуація, коли хворіють не лише люди, а й дерева.

"На сьогодні, на превеликий жаль, нема чим лікувати цю хворобу. Якщо на корінні дерева з'являється коренева губка - йде пошкодження кореневої системи. Ліс починає пошкоджуватись знизу. Якщо йде пошкодження зверху - розповсюджується верховий короїд і потім дерево починає всихати. Такий ліс підлягає видаленню", - каже Анатолій Остудімов.

Як правильно садити деревця та досягти того, щоб після посадки лісові культури були стійкі і продуктивні, присутнім розповіли головний лісничий Баранівського лісництва Віктор Мірошниченко, інженер з лісових культур Іван Базько та майстер лісу Галина Цимбалюк.

Дерева садять попарно: один - з мечем, інший кладе дерево в лунку. Посадка проводиться за схемою: чотири ряди сосни, ряд - берези. Над краєм - ряд липи.

Акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках» проходила також в інших лісництвах. В ній здебільшого брали участь голови чи представники місцевих рад, учителі, школярі. Так у Довбиському лісництві в акції взяли участь 18 школярів, Явненському - 32 (до речі, тут вона проводиться уже впродовж кількох днів, до неї долучилися учні Мар'янівської та Явненської ЗОШ), Зеремлянському - 25 школярів (посадку дерев проводила Дубрівська ЗОШ), Кам'янобрідському - 21, Биківському - 17, Адамівському (колишньому Червоноармійському) - 23: це 12 представників Довбиської школи-інтернатута 11 - із Довбиської ЗОШ.

Загалом усіма лісництвами в межах акції посаджено 14,3 га лісу і при цьому використано 77,5 тисяч одиниць посадкового матеріалу. В основному це були сосна, береза, дуб, вільха, а також інші види дерев. Акція ще триватиме, тож усі охочі можуть посадити своє дерево.








   прес-служба Баранівського лісмисгоспу, фоторепортаж дивіться тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар