18 листопада 2016

У Баранівській РДА розповіли, як в ОДА розглядали клопотання ТОВ "Еко Нова"


8 листопада в Житомирській облдержадміністрації пройшла відкрита дискусія щодо клопотання ТОВ «Еко Нова», адресованого на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Про це повідомляє прес-служба Баранівської райдержадміністрації.

"Як відомо, відповідно до вимог чинного вітчизняного законодавства позиція жителів територіальних громад щодо вирішення питань, пов’язаних з екологічною безпекою, повинна обов’язково враховуватися при наданні будь-яких висновків територіальними підрозділами Міністерства екології та природних ресурсів та органами виконавчої влади. Саме на цьому акцентував увагу голова Житомирської обласної державної адміністрації Ігор Гундич під час відкритого розгляду клопотання ТОВ «ЕКО-НОВА», адресованого на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана (копія листа додається).

Обговорення питань, порушених у листі, проходило 8 листопада 2016 року в Житомирській облдержадміністрації. Активну участь у відкритій дискусії, окрім голови ОДА Ігоря Гундича, взяли заступник начальника управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА Сергій Сіренький, голова Баранівської райдержадміністрації Микола Вельчинський, Баранівський міський голова Анатолій Душко та представники ТОВ «ЕКО-НОВА» на чолі з його генеральним директором Олександром Далакішвілі.

У ході даного обговорення Сергій Сіренький повідомив, що ТОВ «ЕКО-НОВА» дійсно було відмовлено в наданні дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, але підставою для відмови стало не кримінальне провадження, відкрите за фактом вчинення службовими особами ТОВ «ЕКО НОВА» службового підроблення за ч.1 ст.366 КК України з метою отримання дозвільних документів та ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами, як зазначається у листі на ім’я Прем’єр-міністра України. Насправді підставою для відмови було порушення керівництвом ТОВ «ЕКО-НОВА» п.5 Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 №302.

Обласні екологи наголосили, що ТОВ «ЕКО-НОВА», усупереч вимогам п.5 зазначеного вище Порядку, не опублікувало в місцевих друкованих засобах масової інформації, що розповсюджуються на території району, повідомлення про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами цього підприємства, і, відповідно, не зазначило адреси місцевої держадміністрації (у даному випадку – Баранівської РДА), до якої упродовж 30 днів з дати публікації могли надсилатися зауваження й пропозиції громадських організацій та окремих громадян з даного питання. Тому жителі Баранівки та довколишніх населених пунктів не мали можливості висловити свою позицію з цього приводу. Якщо ТОВ «ЕКО-НОВА» забезпечить подання документів у відповідності до вимог згаданого вище Порядку, то, звичайно, управління екології та природних ресурсів Житомирської облдержадміністрації розгляне ще раз подані документи та надасть висновок (з урахуванням результатів громадського обговорення, проведеного місцевою державною адміністрацією, як того вимагає п.5 Порядку).

Потім представники ТОВ «ЕКО-НОВА» заявили, що нібито на підприємство безпідставно чиниться постійний тиск як з боку Міністерства екології і природних ресурсів, так і з боку правоохоронних та інших контролюючих органів, які, на думку підприємства, виконують «негласні» вказівки місцевої влади, у тому числі й голови РДА Миколи Вельчинського.

Дуже дивною в цьому плані виявилася позиція Баранівського міського голови Анатолія Душка, котрий активно виступив на захист підприємства, незважаючи на те, що саме на ініційованих ним же громадських слуханнях жителі Баранівки одноголосно прийняли рішення заборонити діяльність ТОВ «ЕКО-НОВА» на території міста. Більше того, таке ж рішення прийняли й депутати Баранівської міської ради.

Про це Баранівському міському голові та всім присутнім нагадав голова Баранівської РДА Микола Вельчинський. При цьому Микола Романович надав копії відповідних рішень. Як зазначив очільник району, усі ці документи підписані особисто міським головою та завірені печаткою Баранівської міської ради, а тому відсутні будь-які підстави звинувачувати голову райдержадміністрації в упередженому ставленні до підприємства. Райдержадміністрація в даному випадку діяла відповідно до чинного законодавства, враховуючи рішення територіальної громади міста та його громадян.

Поряд із цим, очільник району зауважив, що відмова в одержанні дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря не є на даний час єдиною завадою для запуску виробництва з утилізації небезпечних відходів на території м.Баранівки. Як відомо, нещодавно Міністерство екології та природних ресурсів України позбавило ТОВ «ЕКО-НОВА» ліцензії на ці види діяльності. Для відновлення ліцензії необхідно буде обов’язково заново пройти процедуру громадського обговорення.

Затим Микола Вельчинський повідомив, що громадськість усього району виступила проти діяльності ТОВ «ЕКО-НОВА», яке, на думку жителів, прямо загрожує екологічній безпеці регіону, та продемонстрував копію листа жителів м.Баранівки (понад 1700 підписів!) з проханням якнайшвидше призупинити утилізацію небезпечних відходів на території міста та копії рішень, прийнятих сільськими й селищними радами району про заборону діяльності зазначеного підприємства.

Крім того, Микола Романович наголосив, що для нього думка громадян – понад усе, тим паче, коли це стосується життя й здоров’я людей. Після цього додав, що, якщо громадськість району змінить свою думку стосовно діяльності ТОВ «ЕКО-Нова», то він, як голова райдержадміністрації, надасть відповідні висновки (довідки) з урахуванням нової позиції громади. Як зазначив очільник району, підприємству насамперед потрібно проводити широку інформаційну кампанію, роз’яснювальну роботу, переконувати населення, а не  намагатися чинити тиск на громаду через високі владні кабінети, тим паче, що навіть законодавство вимагає враховувати інтереси громади при вирішенні подібних питань.

Микола Вельчинський також зазначив, що обов’язково доручить структурним підрозділам райдержадміністрації вивчити питання щодо кількості й обсягів податків та зборів, які ТОВ «ЕКО-НОВА» сплачує до бюджетів усіх рівнів, щоб остаточно з’ясувати реальний їх розмір, а також причини зменшення.

Уже при підготовці цих матеріалів до друку було встановлено, що у 2015 році ТОВ «ЕКО-НОВА» сплатила 810787,2 грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, у тому числі ЄСВ – 417912,2 грн. За станом на 01.11.2016 року підприємством сплачено до бюджету 494041,82 грн податків і зборів, у тому числі ЄСВ – 201786,05 грн. Отже, податкові надходження в даному випадку зменшилися переважно внаслідок того, що у 2016 році за ініціативою Уряду України було удвічі зменшено розмір ЄСВ.

Микола Романович також звернув увагу на той факт, що ТОВ «ЕКО-НОВА» не сплачує ні копійки до міського бюджету за користування земельною ділянкою, на якій розміщено утилізатор з переробки небезпечних відходів. І про це, звісно, знає Баранівський міський голова Анатолій Душко, адже міська рада до цього часу не прийняла рішення про надання земельної ділянки підприємству для промислових цілей. Дивно, чому міський голова лобіює інтереси підприємства, яке відкрито порушує норми земельного законодавства, адже користування землею є платним? Ще дивніше, чому Анатолій Душко ігнорує думкою жителів Баранівки та не керується у своїй діяльності рішенням міської ради щодо заборони діяльності ТОВ «ЕКО-НОВА»? Невже дане рішення не є обов’язковим для виконання на території міської ради, а тим більше для міського голови, котрий його ж і підписав?

Напрошується один-єдиний висновок: на жаль, не всі очільники територіальних громад дослуховуються до думки громадськості й добросовісно виконують рішення, прийняті на засіданнях сесій. Дехто через власні меркантильні інтереси діє всупереч рішенням громадських слухань та ради.

Щодо районної державної адміністрації, то, як зазначив її очільник Микола Вельчинський, жодне питання, пов’язане з екологічною безпекою, не буде вирішуватися в районі без урахування позиції громадян, оскільки саме того вимагає чинне законодавство України", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, ТОВ «Еко Нова» поскаржилось Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману на тиск з боку Мінприроди, правоохоронних та інших контролюючих органів.

29 коментарів:

  1. Анонім18.11.16, 19:10

    Микола Романович досить піаритись!!!Уже тошнить!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім18.11.16, 22:08

      дядьку, а ви часом не з Еко-Нови? там, кажуть, усіх тошнить, шкідливе виробництво...

      Видалити
  2. Анонім18.11.16, 20:18

    З яких пір думка громади стала для пана Вельчинського важливою.Згадується початок його "керування"ознаменувався фразою "буде так,як я скажу"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім20.11.16, 11:55

      А космос каже просто: - даю установку...

      Видалити
  3. Дід Панас18.11.16, 20:42

    РДА і не могло інакше написати. Це зрозуміло. Хотілося б тепер почути розповідь від Душка, як там в Житомирі на цій нараді все відбувалося. Тоді можна порівняти і зробити висновки. Бо зараз у мене в голові звучить лише одна фраза "рядовой Вельчинский стрельбу закончил".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Судья Дред18.11.16, 22:17

      да, Душко замешкал на старте :)))) а ведь у него были все шансы первому изложить свою версию
      Предвыборная гонка началась, победит сильнейший (или самый беспринципный)

      Видалити
    2. Анонім18.11.16, 22:24

      а цифіри податкових відрахувань вражають,
      Хто з бухгалтерією дружить ??? - а скільки грошей потрапляє в бюджет міста від подоходного податку з зарплат

      Видалити
    3. Анонім19.11.16, 17:30

      У твого дорогого душка вже нікому "ізлагать" версії, бо всі грамотні люди або пішли з мерії, або їх звідти "пішли". А залишилися молоді й гарні, саме ті, які згодні щодня цілувати його лисину. але вони здатні тільки на це.

      Видалити
    4. Анонім20.11.16, 12:01

      Помниться уже перед минулими виборами пан Вельчинський і К також полотили воду... рік мовчали, а тепер знову голос подають... щей головою тер.виб.коміс. помтавив л***а,який без його дозволу в туалет не ходить.. ото ч***о... Душко, а ти живи так: коли мовчиш -розумніше виглядаєш!! роби свою справу...

      Видалити
    5. Анонім21.11.16, 10:11

      Справедливості ради слід відмітити, що секретараем тер.ви.комісії душко всунув "активістку", яка без його дозволу нічого не робить. Вже другу пару сапожок стоптує , бігаючи від мерії до клубу на поради.

      Видалити
    6. Анонім21.11.16, 15:25

      Секретар "активістка"
      ну на поради а не за вказівками)))))-Відчуваєш різницю. А за сапоги не переживай, ще з десяток є в гардеробі. До кінця виборів вистачить.

      Видалити
    7. Анонім21.11.16, 16:07

      Звичайно, що вистачить. Як кажуть, за гарні ножки заработала сапожки.

      Видалити
    8. Анонім21.11.16, 16:33

      Всіх по собі судити не треба))) А за гарні ножки дякую)))

      Видалити
    9. Анонім21.11.16, 17:48

      Яка убогість думки нещасних людей...

      Видалити
    10. Анонім21.11.16, 18:22

      А тобі чого? Без тебе "не убого" якось розберемось. Іди собі далі.

      Видалити
  4. Анонім19.11.16, 08:42

    Душко не запізнюйся з своєю програмою... Ми з тобою...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім19.11.16, 09:51

      перша - зробити пільгові відльоти до космосу)))
      друга - подбати про повернення)))
      третя - ...
      ...ні, достатньо.

      Видалити
  5. Анонім19.11.16, 09:50

    Через 3 місяці еконова запуститься хоч як би ви там не стрибали!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дід Панас20.11.16, 18:04

      Так, це правда. Хоч і гірка, але правда. А якщо ще люди на вибори не підуть і Душка знов його вірні 2 тисячі пенсіонерів до крісла притягнуть, то за зиму він "обработает" спочатку нових депутатів, потім людям на громадських слуханнях лапші навішає про екологічну безпечність цього підприємства і десь в кінці весни на початку літа Еконова вже палитиме лайно з усього світу в своєму утилізаторі.

      Видалити
    2. Анонім20.11.16, 18:08

      Якби вони були в цьому впевнені, то не возили б Толю в багажнику до губернатора,відчувають сміттярі, що скоро він їм хвоста покаже...

      Видалити
    3. Анонім20.11.16, 20:19

      гогі, не переживай, цього точно не буде) космос не допоможе.

      Видалити
    4. Анонім21.11.16, 16:58

      Дід Понос,а ти хоча би раз на ті слухання ходив??? Напевно що ні !!! Бо мав би хоч трішки розумітися про щам іде мова...

      Видалити
  6. Анонім21.11.16, 14:42

    Пани чубляться,а в холопів чуби тріщать...)))

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім22.11.16, 21:19

    100% за цю проблему по Еко мовчати не потрібно і потрібно якось це вирішувати доки це можливо! Ато буде друга ГЕС на случі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім23.11.16, 13:46

      а в чому саме полягає проблема з ЕКО НОВА ? кому і яку шкоду заподіяно? в чому саме полягають звинувачення?
      а то згадуються рядки з шкільної басні "...а виноват ты в том, что хочеться мне кушать" у когось голод настав перед виборами, інших тем для передвиборчих дискусій немає??? ОСТОГИДЛО !!!! давайте щось новеньке...

      Видалити
    2. Анонім23.11.16, 23:09

      Шкоду буде заподіяно, як тільки все небезпечне сміття з Європи заповнить Баранівку. А звинувачення нині прості й зрозумілі навіть для малограмотних: підприємство незаконно використовує землю, незаконно провело реконструкцію й незаконно отримало ліцензію на переробку НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ, яку Мінекології недавно скасувало. Що ще потрібно для тих, кому чомусь остогидло слухати громадян міста, які заперечують проти такої діяльності??? Може, вже пора взяти вила і вигнати геть і Еконову і її захисничків з мерії???

      Видалити
  8. Анонім24.11.16, 08:26

    вельчинський заспокой своіх прибічників що коментують по всіх новинах бо прийдеться дійсно вспомнити твоє мерство. душко пройде по любому бо він займається баранівкою і це видно. ти де не робив займався виключно своіми інтересами. да щось не видно в деклараціі що маєш 3% моршинськоі води. поясни

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім24.11.16, 13:21

      Душко займається тільки Авісом. Навіть його зам робить прямо з кабінету замовлення товарів на фірму, а в робочому комп*ютері зама більше фінансових показників Авіса, чим мерії. І такий хам і злодій як Душко уже ніколи не пройде. Пощлими шутками можна завоювати електорат тільки раз, а потім це набридає.

      Видалити
  9. виборець24.11.16, 09:50

    Як ви вже задовбали з своїм Душком і Вельчинським. Люди, подайте хто-небудь свою кандидатуру на мера. Проголосую за будь-кого, крім цих двох!

    ВідповістиВидалити