27 жовтня 2016

Всесвітній фонд природи звернувся до Держекоінспекції щодо забруднення річки Случ


Всесвітній фонд природи WWF в Україні просить голову Державної екологічної інспекції України Андрія Заїку взяти під особистий контроль розслідування факту забруднення річки Случ.

Про це йдеться у листі Всесвітнього фонду природи від 20 жовтня, опублікованому на офіційному сайті Баранівської міськради.

"10 жовтня ми отримали звернення від Баранівської міської ради Житомирської області з
проханням про допомогу. У зверненні повідомляється, що річка Случ, котра протікає через
місто Баранівка, Житомирської області постійно зазнає забруднення з боку підприємств, що розташовуються вище по течії: імовірно, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» та очисних споруд м. Полонне. На даний час зафіксовано вже два випадки забруднення річки з масовою загибеллю риби та інших водних живих ресурсів: 14 квітня 2016 року та 3-4 жовтня 2016 року. За наслідками такої екологічної катастрофи (за даними ГУНП України у Житомирській області, лист від 15.04.2016 вих. номер 3334/221/03-2016) було розпочате досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 242 Кримінального кодексу України.

Баранівська міська рада постійно листується із Державною екологічною інспекцією у
Житомирській області з питань прямо чи побічно пов’язаних із цим фактом. Проте з
відповідей (зокрема відповідно до листа від 06.10.2016 року вих. номер №4741/04-03)
Державної екологічної інспекції у Житомирській області залишається незрозумілим ряд
важливих деталей:

1. Не зрозуміло чи відбувався підрахунок загиблої риби та інших ВЖР поштучно та озрахунок завданих збитків в обох вказаних випадках.
2. Якщо такий розрахунок відбувався, то кому виставлялися дані збитки і чи долучений такий розрахунок до матеріалів кримінальної справи в рамках досудового розслідування, що є вагомим аргументом у рамках провадження кримінальної справи.
3. Не зрозуміло, чому один із імовірних забруднювачів ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» взагалі не фігурує у вищезгаданому листі від 06.10.2016 року вих. №4741/04-03.
4. Не зрозуміло, яка доля позову про зупинення діяльності ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Держекоінспекції Житомирщини від 05.05.2016 року та імовірного кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 242 Кримінального кодексу України. 

Просимо надати відповіді на перераховані питання, а також взяти під особистий контроль розслідування даного факту, зробити висновки щодо правильності дій та бездіяльності працівників Державної екологічної інспекції у Житомирській області, забезпечити збір інформації щодо даного правопорушення і не допустити зупинки даної кримінальної справи. 

Просимо також поінформувати WWF в Україні та Баранівську міську раду щодо прийнятих заходів. Зі свого боку можемо пропонувати свою допомогу у вирішення даної екологічної проблеми (як пошук та комунікацію із сертифікованою лабораторією, що може провести детальні біохімічні дослідження, які на даний час лабораторії екоінспекції не під силу).

Вважаємо, що тільки консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін може призвести до вирішення цього питання", - йдеться у листі.

фотокопії з сайту Баранівської міськради

Нагадаємо, 7 жовтня народний депутат Володимир Литвин, виступаючи у Верховній Раді, запропонував винуватців забруднення річки Случ напоїти отруйною водою.

3 коментарі:

  1. Анонім30.10.16, 05:34

    шановні читачі і дописувачі ця ЕКО_НОВА фірма з новими підходами по утилізації небезпечних відходів уже років три як вони травлять нас і екологію і переконаний що ще довго вони будуть це робьть бо на території великі золишки тари і за неї їм уже заплатили за утилізацію ці ділки будуть працювати у ночі одним словом нелегально мене турбує те що у наших рядах немає едності аби цю еку видворити і про неї забули і ми і наші діти Виникає питання коли кропиш жуки і 2-3грами їх знищує то тут сотні кілограміа викидається в повітря а згодом у вигляді дощу чи-ть роси прийде до нас Чому нам так не просто постійно виникає потреба боротися за правду за чисте повітря і хтось цьому на заваді а ми мовчимо Хто в нас у Баранівці кришує безлад пенсіонерка баба Фрося Завадський Сабітов чи влада Хто з них давайте їм усією громадою подякуємо і геть таких авантюристів зі сцени ми їх знаємо шановні ДУШКО це плут такого за такі діла до відповідальності і тих хто йому допомагав Гнилориба і десь є наш місцевий хімік Давайте складемо публічно список цих ГЕРОЇВ Тут серйозна справа за роботу в шкідливих умовах давали компенсацію і на пенсію виходили раніше по списку -1 на 10 років в по списку -2 5років а в нашому випадку усих відправлять без списку під стіни ЕКО-КРАМАТОРІЮ ЗВЕРТАЮСЯ до ВАС шановні наші обранці не чекайте перевиборів не тратьте грощі а миттєво мотайте не забруднюйте екологію пора в космос там на вас чекають

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім31.10.16, 22:23

    Листування, листування, листування...

    ВідповістиВидалити