20 вересня 2016

У Баранівському лісмисгоспі запустили нову лінію з переробки деревини


Державні лісогосподарські підприємства Житомирського облуправління лісомисливського господарства нарощують обсяги виробництва. Нову лінію з переробки деревини запустили у Баранівському лісмисгоспі.

Якщо, скажімо, в 2014 році всі лісгоспи переробили 170 тисяч метрів кубічних деревини та випустили продукції переробки на суму 113 мільйонів гривень, то за 7 місяців цього року ці вже перероблено 243 тисячі кубічних метрів та випущено продукції переробки на 252 мільйони гривень.

Лісгоспи мають намір і далі розвивати деревопереробний сектор виробництва. До цього їх спонукає ситуація, що склалася на ринку деревини в державі.

Нову лінію з переробки деревини запустили цьогоріч і в Баранівському лісгоспі. За останніх 3 роки обсяги випуску продукції переробки тут збільшили майже вдвічі.

«Нова лінія закордонного виробництва порівняно проста в обслуговуванні та надійна в експлуатації, значно зменшує кількість людської фізичної праці і в той же час має досить високу потужність, - ділиться директор підприємства Анатолій Остудімов.

Для прикладу, якщо до впровадження нової деревопереробної лінії середньомісячний обсяг переробки складав 2,7 тис. метрів кубічних лісоматеріалів круглих ( при цьому отримували товарної продукції на 2,1 млн. грн), то на сьогодні - після запуску лінії у виробництво на повну потужність - місячний обсяг переробки складає 4 тис. метрів кубічних деревини, при цьому випуск товарної продукції переробки перевищує 4 млн.грн. До того ж частка реалізації продукції переробки в загальній реалізації раніше становила близько 30%, зараз цей показник становить - 37%.

Для обслуговування лінії потрібно менше працівників і відходів вона дає теж менше. Хоча всі відходи ми використовуємо у виробництві. Тирсу, наприклад, спалюємо в сушках деревини та в котельні для обігріву приміщень.

Та, головне, що продукція, яку вона випускає, має високу якість. Навіть з сухостійної деревини, яку заготовляємо в ході санітарних рубок на пошкоджених хворобою ділянках, ми отримуємо товар, котрий реалізовуємо на експорт за нормальними цінами. Так, за останній місяць частка реалізації на експорт продукції переробки становить 85% від загального місячного обсягу експорту продукції.

Якщо врахувати той факт, що вітчизняний ринок деревини сьогодні не надто активний, то це для нас надійне джерело отримання коштів, які спрямовуємо і на сплату податків, і на заробітну плату працівникам, і на лісогосподарські заходи, і на оновлення засобів виробництва. Адже тільки на запуск вищезгаданої лінії підприємство витратило близько 5 мільйонів гривень».

Прес-служба ЖОУЛМГ

Немає коментарів:

Дописати коментар