11 серпня 2016

У Баранівському лісмисгоспі занепокоєні масовим захворюванням хвойних дерев


Масове захворювання хвойних дерев – такий надто невтішний стан спостерегли під час виїзного семінару у лісові масиви Баранівського лісмисгоспу фахівці лісової галузі, екологи та науковці.

За словами директора Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства агролісомеліорації Олександра Тарасевича, на території присутній комплекс шкідників і пов’язаних із ними хвороб. Йдеться про короїда вершинного, лубоїда соснового, синю соснову златку, короїда шестизубого (стенографа), рагія ребристого, кореневу губку й інших.

Лісопатологічна ситуація в хвойних насадженнях в останні роки загострилась. Процеси ослаблення і всихання хвойних порід дерев під дією складного комплексу уражаючих факторів набуває небувалого прискорення. Науковці недаремно б’ють на сполох, щоб вчасно виявити шкідників і негайно ліквідувати хворі дерева. Та й виявити їх дуже просто: на хворих деревах опадає кора, яка має зелений, жовтий або бурий колір.

"Боляче дивитись, як сосни вмирають стоячи", - говорить фахівець-лісопатолог Вінницького державного спеціалізованого лісозахисного підприємства Тамара Івацко.

Звісно, що деревина, уражена мікозами хвойних і виявлена вчасно, не втрачає своїх механічних можливостей. Але внаслідок синяви все ж таки губить свої споживчі властивості і тому зменшуються можливості її подальшого господарського використання.

"Нам дуже прикро чути нарікання людей з приводу того, що ми масово вирізаємо ліс. Але ж, повірте, якщо ми вчасно не зріжемо хворе дерево, комахи-шкідники миттєво переходять на друге, третє, четверте... І тоді загинуть не лише окремі ділянки соснових борів, а й цілі лісові масиви. А це – катастрофа не лише для нас, працівників лісу, а й для всіх людей", - каже директор ДП «Баранівське лісомисливське господарство» Анатолій Остудімов.

За словами головного лісничого Баранівського лісмисгоспу Віктора Мірошниченко, санітарні рубки треба проводити постійно, це значно зменшить поширення захворювання.

"Ми вже ліквідували хворі дерева на 125-гектарній площі. Але до кінця року, як бачимо, потрібно буде ще зрізати пошкоджені сосни десь на 500 гектарах", - зазначає лісничий.

У Баранівському лісмисгоспі впевнені, що після вирубаних насаджень виростуть нові соснові бори, які даруватимуть всім свіже повітря, гарний настрій і душевну насолоду.




ДП «Баранівське лісомисливське господарство», фото Віктора Тимощука

Немає коментарів:

Дописати коментар