28 липня 2016

Вода у річці Случ перебуває в нормальному стані, - Держекоінспекція


13 липня екологи провели обстеження річок Случ та Хомора та дійшли висновку, що вода у річці Случ перебуває в нормальному стані: в ній можна напувати худобу, купатися, рибалити тощо.

Про це повідомляє прес-служба Державної екологічної інспекції у Житомирській області.

Враховуючи чисельні звернення громадян щодо незадовільного стану річки Случ та несприятливі погодні умови (тривала спека, яка чергується з різким похолоданням та опадами), наявність суб’єктів господарювання, які здійснюють скид стічних вод у поверхневі води, керівництвом інспекції було прийнято рішення щодо проведення комплексного обстеження річки Случ та її притоки річки Хомора.

Працівниками Державної екологічної інспекції у Житомирській області 13 липня 2016 року було обстежено річку Случ та її притоку річку Хомора, а саме:
  • р. Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння у р. Случ - село Глибочок Баранівського району; 
  • р. Случ від смт Миропіль Романівського району до міста Новоград-Волинський, який здійснює питне водопостачання з р. Случ. 
Обстеження проводилось з метою встановлення якості води у річках та виявлення ймовірних забруднювачів водних об’єктів. Лабораторією Держекоінспекції під час обстеження було відібрано 13 проб поверхневих вод. З яких, 3 проби води було відібрано з річки Хомора від межі Житомирської та Хмельницької областей до місця впадіння в річку Случ.

Лабораторні дослідження засвідчили, що якість води в річці покращилась по всіх показниках у порівнянні з пробами, які були відібрані та досліджені в березні-квітні 2016 року. Так, вміст азоту амонійного зменшився в 5 раз, ХСК, БСК5 - в 10 раз, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми - від 2,3 до 7,4 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3).

По річці Случ було відібрано 10 проб. З них, від смт Миропіль Романівського району до міта Баранівка відібрано 6 проб води. У порівнянні з пробами відібраними в березні-квітні 2016 року, видно, що вода стала чистішою по всіх показниках: вміст азоту амонійного зменшився в 10 разів, ХСК, БСК5 – в 6 разів, вміст розчиненого кисню в воді досягнув норми – від 2,4 до 7,9 мг/дм3 (при нормі не менше 6,0 мг/дм3).

Від Баранівки до Новограда-Волинського відібрано 4 проби води з річки Случ, де видно, що якість води залишається незмінною майже по всіх показниках, крім незначного погіршення, яке спостерігається по хлоридам, ХСК, сухому залишку та завислим речовинам в 1,2-1,4 рази, вміст розчиненого кисню коливається в межах від 10,9 до 7,5 по всій протяжності річки. Така сама ситуація з якістю води у річці Случ спостерігалась у червні 2015 року.

"Таким чином, є достатньо підстав щоб засвідчити, що вода у річці Случ перебуває в нормальному стані і її можна використовувати для загального та спеціального водокористування, а саме напувати худобу, купатися, рибалити, поливати присадибні ділянки тощо", - констатують екологи.

фото з сайту Держекоінспекції

8 коментарів:

  1. Анонім29.07.16, 22:51

    Судячи з усього,аналізи води робилися за кошти Понінківської паперової фабрики,звідси і такі позитивні.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім30.07.16, 01:18

    а що в Держекоінспекції є своя лабораторія,яка проводить хім, аналіз води?

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім31.07.16, 17:40

    Щось і правда дуже вже позитивні результати, як ото нічого і не було. Мабуть сильно переплатили за позитивні результати, от і перестаралися.

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім31.07.16, 18:50

    Я підводний мисливець. Те що вони втирають що річка чиста,хай буде на їх совісті. Понінка весь чась протягом десятиліть скидае відходи. Вони частично осідали але основна масса їх уходила за течіею. Були великі паводки,всю гадость змивало. Згадайте останю повінь коли вона була? Коли в нас піднялась вода хоть на метр?. Річка обвита стіною водорослі схожа на павутину або на вату. Дно в більшості покрите 20 сантиметровою подушкою з водорослів. Що сприяе для цього посилення активності росповсюдження рослинності? Думаю вся та гидота з Понінки.І те що дозволили купатися-- це неприпустимо. Вся ця зараза буде просочуватись через шкіру в тіло якщо ви будете находитись в воді.Хто робить решітку на тілі з йоду знає як він проходить в шкіру. Так і хімічний стан води пройде в тіло. Купатися нам не світить ще довго.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім31.07.16, 22:50

      Слухай, підземний мисливцю, в Случі з`явилися раки і мальок, а їм до дупи всі комісії і думки вголос таких як ти...

      Видалити
    2. Анонім01.08.16, 00:05

      Раки і мальок - це добре, значить вода нормальна. Але річка справді поміліла за останні роки, замулилась, заросла водослями і на дні багато осаду, що з Хомори нанесло. Подивись сам з нового мосту, вже за тими водослями і річку не видно.

      Видалити
  5. Анонім01.08.16, 19:50

    підводний мисливець каже правду!Річку дійсно потрібно чистити,коли в останнє був весняний паводок та такий що жабориця (заріччя )по новому плаває?

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім04.08.16, 11:07

    А нормального паводка не буде доти, доки в нас буде будуватися гребля. Уже більше 5 років насипана земляна дамба, біля якої гниє тисячі кубометрів води із Случі! Обіцяне будівництво ГЕС жваво йде тільки перед виборами, а далі знову зупиняється. А мер тим часом кладе грошики в кишеню від цього горе-будівництва та тишком-нишком розпродує берегову лінію біля Случі. Зараз ніхто не купається через брудну воду, а через рік-два ніхто не зможе навіть підійти до річки, бо там відпочиватимуть і жаритимуть пузо на сонці нові "хазяї", які заплатили за це меру!

    ВідповістиВидалити