22 липня 2016

Баранівські лісівники роз’яснили громадськості, чому масово всихає ліс


Баранівські лісівники роз’яснили представникам громадськості на місці проведення рубки, хто насправді винен у масовому всиханні лісів та чому держлісгоспи вимушені вирубувати соснові насадження.

Про це повідомляє прес-служба Житомирського ОУЛМГ.

Чи не кожного дня лісівникам доводиться чути звинувачення в тому, що вони безконтрольно вирубують ліси, набиваючи при цьому власні кишені, що під видом санітарних рубок, площа яких щороку збільшується, знищуються здорові ліси.

Це дуже добре, що громадськість хвилює доля нашого лісу, ми абсолютно підтримуємо прагнення місцевого населення зберегти і примножити зелені багатства нашого краю, - так розпочав зустріч спеціалістів державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» з керівниками Баранівського району та головами сільських і селищних рад його директор Анатолій Остудімов. – Проте ми готові відповідати перед громадськістю за кожне зрубане дерево – хочемо, щоб і громадськість була знайома з нашими проблемами. Саме тому й запросили сьогодні вас у лісовий квартал, де насадження сосни, уражені хворобою та шкідником, стрімко всихають.

Варто сказати, що впродовж останніх років хвойні насадження страждають від всихання не лише на Житомирщині, а на всьому Поліссі та в Карпатах. Вчені лише припускають, що може бути причиною цього явища, проте на разі не пропонують ніяких методів боротьби з ним. Лісівники ж змушені швидкими темпами прибирати хворі дерева, аби деревина зовсім не втратила своїх ділових якостей, та оперативно спалювати порубкові рештки, аби шкідник не розповсюджувався на здорові насадження.

До прикладу, якщо в Баранівському лісгоспі в 2011 році площа санітарних рубок (фактично рубок хворого лісу) складала 40 гектарів, то нинішнього лише за І півріччя таких рубок вже проведено на площі 128 гектарів.

- Масштаби проблеми дійсно вражають, - каже голова Баранівської райдержадміністрації Микола Вельчинський після того, як учасники зустрічі на власні очі побачили цілі квартали лісу із рудою хвоєю(перша ознака всихання), і стовбури зрізаних сосен із посинілою деревиною, яка згодиться вже хіба що на дрова. – Наш район лісовий, його мешканці великою мірою живуть з лісу, збираючи гриби та ягоди - тому й зрозуміло, що вони переймаються його долею. Проте мені відомо, що спеціалісти лісгоспу кожну сільську громаду ознайомлюють з планом рубок на території сільської ради та обговорюють доцільність її проведення. Ми ж маємо підтримати лісівників в подоланні цієї проблеми, адже лісгосп сьогодні – це робочі місця для наших мешканців, це наповнювач місцевих бюджетів.

- Від цього лиха величезні втрати має як лісгосп, так і місцеві бюджети, - пояснює Анатолій Остудімов, - бо ж вартість ділової і дровяної деревини різниться в рази – таким чином і підприємство недоотримує, і податки, що сплачуються лісгоспом, значно менші. А витрати на розробку лісосік, на їх зачищення від порубкових решток, на підготовку грунту та проведення лісовідновлювальних робіт – ті ж самі.

На питання сільських голів «Чи не залишимося ми без лісу, коли хвороба поширюється так швидко?» лісівники впевнено відповідають: ліс буде. Адже жодна освоєна ділянка не залишається незалісненою. Більше того, лісівники шукають шляхи боротьби з лихом: створюють різновікові та різнопородові насадження, сподіваються, що вони стануть більш стійкими до хвороб.


Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ
відео з сайту Житомирської регіональної дирекції НТУ

Немає коментарів:

Дописати коментар