17 квітня 2016

Забруднення річок у Баранівському районі: є загроза здоров'ю людей, - експерт


16 квітня у прямому ефірі на радіо «Голос Столиці» мер Баранівки Анатолій Душко та голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко розповіли про забруднення річок Случ і Хомора.

Як відомо, у Баранівському районі оголошена надзвичайна ситуація техногенного характеру місцевого рівня у зв'язку із забрудненням річок Случ та Хомора. У цих річках невідома речовина викликала масову загибель живих організмів, риби і раків. Зовні речовина схожа на клей. Поліція вже почала кримінальне провадження за даним фактом. Детальніше про подію в ефірі радіостанції «Голос Столиці» розповів мер міста Баранівка Житомирської області Анатолій Душко.

Що зараз відбувається на місці подій?

― Дуже давно ситуація у нас критична: викиди в річки були малі і великі. В Баранівці позавчора зірвалась річка. Спочатку полізли раки на берег, вчора вранці у нас масова загибель риби. Риба вся підійшла до берегу, риба вся піднялась до верху. Вона намагалась дихати. Є хімічні елементи в воді, які пожирають кисень. Треба говорити про розслідування, тому що ситуація критична. За словами очевидців, це клей, якась суспензія клеєвидна.

Що відбулось?

― В перших числах березня до мене зателефонували активісти з Хмельницької області, селище Понінка, де є картонно-паперова фабрика. Там, де є картонно – паперова фабрика, не проводиться ніяка очистка води, все йде в річку.

Тобто це все відбувається місяць?

― Ще 10 березня ми підняли це питання на всеукраїнський рівень, ми стали звертатись, писати.

Зберігання ядерних відходів: старі могильники непридатні, а нових немає — еколог

Збитки рахували?

― Давайте будемо реалістами. Збитки можна нараховувати тоді, коли відкривається кримінальне провадження, мають бути призначені експертизи, потрібно визначити, звідки вони йдуть.

Тобто нині співробітники МЧС чи екологи не вживають ніяких заходів?

― Позавчора я звернувся до голови районної державної адміністрації. Баранівка – мале місто, 12 тисяч населення. Звернувся, щоб голова адміністрації скликав комісію техногенного напрямку. Скликали. І починається процес. Наскільки мені відомо, така ж комісія буде в понеділок засідати, будуть приймати рішення.

Ситуацію в Житомирській області прокоментувала і голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Ми чули, що понад місяць триває ця ситуація. Чи можна вже говорити про якісь збитки?

― Насправді ці збитки можна обрахувати, зрозумівши ступінь забруднення, зробивши повністю всі аналізи. Але для мене дуже підозрілим є отруєння і забруднення саме в цьому містечку, тому що саме в цьому містечку знаходиться підприємство з утилізації непридатних пестицидів. І для мене є дуже важливим чистота експерименту, чистота проб води. І Всеукраїнська екологічна ліга в понеділок направляє туди незалежних лаборантів, щоб робити пробу води, щоб визначити, що ж все-таки призвело до загибелі риби і до такого катастрофічного забрудненні ріки. Тому що в Києві кілька разів був замор риби на річці Коник. І з’ясувалось, що на прибережній смузі цієї річки було підприємство, яке промивало пестицидні бочки, тару і зливало залишки в річку, що призводило до отруєння води.

Скільки потрібно часу на аналіз води?

― Екологічна інспекція вже не раз говорила, а потім ще міністерство екології додало, що нема ніякого забруднення. Вони просто не перевіряють відповідні інгредієнти, які ми шукаємо. Якщо взяти жорсткість води, біологічне забруднення, то це не весь перелік. В Україні 26 показників перевіряють, в Європі 116 перевіряють різних показників. Тому перевірка екологічної інспекції – не факт, що ми дізнаємось, що там відбулось. Але ми говоримо про забруднення, воно може бути довготривалим, і, звичайно, воно повториться. Це забруднення спуститься вниз по течії, розбавиться водою і буде отруєна значно більша територія.

Якщо це біоємне забруднення, треба встановити джерело, що спричиняє забруднення. Якщо це біологічного походження, це одні наслідки, а якщо хімічного, токсичного характеру джерело викидів забруднення, то це значно серйозніші наслідки не тільки для довкілля, але й для здоров’я людей можуть бути.

Місцеві екологи кажуть, що одночасно річку можуть забруднювати кілька підприємств. Як ви вважаєте, це може бути?

― Безперечно, скидають кілька підприємств - і всі це знають. Але ж вони і до цього скидали. І не було такого катастрофічного наслідку. Значить, відбувся залповий викид отруйних речовин. І, скоріше всього, це було хімічне походження, тому що не може при такій холодній температурі біологічне забруднення спричинити загибель риби. Зменшення рівня кисню не відбувається в такий холодний період. В теплий – так, а зараз ні. Тому треба шукати джерело забруднення, пройтись по всій течії, встановити всі очевидні і таємні зливи в воду, можливо, там є труба. Все це треба дослідити і зробити ретельний, комплексний і дуже розширений аналіз води.

15 коментарів:

  1. не Той19.04.16, 14:21

    "ТОЙ - це голова адміністрації..." - ну, що можна сказать?..

    ВідповістиВидалити
  2. теж не ТОЙ19.04.16, 18:11

    Набір слів, уривки думок... жодного логічного закінчення початої фрази))) жесть!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім20.04.16, 16:30

      Уважно послухайте початок програми: "Сьогодні Всесвітній день цирку". Що можна чекати від клоуна, крім циркового шоу? А для цього достатньо набору заяложених фраз без будь-якої логіки. Публіка буде все одно аплодувати, бо любить клоунаду.

      Видалити
    2. М. Опанасюк20.04.16, 21:35

      Ото розумні всі такі тут. А ну щоб тебе у прямий ефір, та без попередньої підготовки? Адже сценарій ніхто не писав і питання заздалегідь не роздавали. Та нащо прямий ефір, у клубі перед мікрофоном постав - то будеш бекати як баран, три речення докупи не складеш. Ото й буде цирк. Це не так легко, як здається, тримати у голові те, що вже сказано (щоб не повторюватись), слідкувати за ходом думки, осмислювати те, що треба сказати, одночасно контролюючи стилістику і т.д. Це вам не анонімки писати. Часом журналісти, кому, як кажуть, сам бог велів, так "е-е"-кають і "м-м"-укають та такі "шедеври" видають у прямому ефірі... . Що вже казати про якогось мера.
      (Упереджуючи тих, хто зараз напише, що я з мерової команди, кажу - ні. Але у даному разі виходить, що захищаю його. Роблю це просто заради об'єктивності. Був у дещо схожій ситуації і можу чесно сказати - це аж геть не так просто. Як декому може видатися зі сторони (екрану або дивану). Особливо, коли не анекдот розказуєш, а маєш нести відповідальність за сказане.
      Всім дописувачам бажаю поваги до опонентів, якщо сподіваєтесь на увагу до ваших реплік. Бо, хто інших обзиває, сам доброго слова не вартий.

      Видалити
    3. Анонім21.04.16, 12:45

      Еколог Тетяна Тимочко давала інтерв'ю на таких же умовах, як і мер. Але їхні коментарі - то небо й земля. З боку мера - "сон рябої кобили", а з боку еколога - коментар фахівця, який не просто протирає штани у владному кабінеті, а працює.

      Видалити
  3. Анонім19.04.16, 21:20

    Класичний приклад демагогії і бюрократії!Пройшов місяць Все гине.Результатів нуль.На все повинні бути встановлені строки.І коли ці роботи не проведено - на другий день привезти всіх виконавців-бюрократів і скупати їх в Случі!!!!може тоді до них дійде,що вони слуги народу і все роблять для народу!!!!!!Позорище!Місяцьпройшов...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім20.04.16, 21:38

      так шо ж ти лежиш? біжи тягни бюрократів в Случ. ато тільки скиглиш що всьо гине. класичний приклад демагогіі :))

      Видалити
  4. Петрович20.04.16, 10:06

    А за яйця кого візьмуть? Хто понесе кару за здіяне? Коли будуть відшкудовані збитки? Хто відновить річки? А чи ТОЙ, чи не ТОЙ нам поцимбалах. Коли будуть чистити річку? Запускати рибу? За чиї кошти. Знаю так: насрав - прибири. Коли буде прибрано на річках? Скотиняки! А хто підняв шум: ВЕЛИКЕ СПАСИБІ.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. теж син рибалки20.04.16, 14:00

      Шум підняли жителі Понінки, а пронирливий Укроп вирішив пропіаритись на спільній болячці - ось такі цимбали. А річки буде чистити матінка Природа, і це вона зробить без "без шуму і пилу", як робила уже не раз, на радість усім і скотинякам у т.ч.

      Видалити
  5. Анонім20.04.16, 14:34

    Дуже гарно прозвучало "Той". Якшо щитати шо це посадовиць мер посилався на раісполком Вельчинського то це шикарно друзі. Видно мирно живуть.

    ВідповістиВидалити
  6. А що тут ще й робити щось треба?

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім20.04.16, 16:26

    Еколог натякнула в інтервю, що забруднювачем може бути й Еконова, яка миє й подрібнює тару з-під агрохімікатів. Чому мер про це взагалі промовчав?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім20.04.16, 21:42

      Говорять, у них свої очисні вже працюють

      Видалити
  8. Анонім20.04.16, 16:42

    Якщо вірити словам мера, то України немає. Де ж він тоді живе й керує? Невже в Гондурасі? І керує гондурасцями?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім21.04.16, 22:00

      Вірити словам нашого мера - себе не поважати. А керує він лише невеличким гуртом людей, які добровільно погодились бути підлеглими у такого клоуна, але там можуть бути і нормальні, бо життя не завжди нам дарує гарний вибір...

      Видалити