16 квітня 2016

Прокуратура почала перевіряти, хто забруднив річки Случ та Хомору


Новоград-Волинська місцева прокуратура організувала перевірку інформації про забруднення річок Хомора і Случ та доручила відділу поліції внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Інформацію про забруднення річок Хомора і Случ, що прозвучала на центральних телеканалах, вивчено Новоград-Волинською місцевою прокуратурою, організовано перевірку та доручено Баранівському відділенню поліції Новоград-Волинського ВП ГУНП в Житомирській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні.

За словами керівника Новоград-Волинської місцевої прокуратури Галини Пилипчук, на території Баранівського району склалась катастрофічна екологічна ситуація із забрудненням невідомою речовиною річок Хомора та Случ, що спричинило масову загибель живих організмів, риби та раків. Екологічну небезпеку відразу відчули місцеві жителі, що живуть поблизу річок, та поскаржилися журналістам.

«Як свідчать попередні висновки спеціалістів, у річку Хомору, яка впадає в річку Случ, ймовірно, скинуло екологічно небезпечні викиди підприємство Хмельниччини. З метою виявлення джерела забруднення, встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності, місцевим відділенням національної поліції розпочато кримінальне провадження», - уточнила Галина Пилипчук.

Наразі залучено спеціалістів екологічних служб, проводиться огляд місця події, здійснюються першочергові слідчі дії. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Новоград-Волинська місцева прокуратура.

Нагадаємо, 15 квітня рибоохорона за один день нарахувала 312 мертвих рибин у річці Случ.

12 коментарів:

  1. Я думаю що вже скоро ми будем знати в чому справа.А можливо так і не узнаємо. Аналіз води по багатьом хімічним (органічним і не органічним сполукам) не дешевий. Його можуть якісно провести тільки незалежні лабораторії. Результати їх не будуть прийматися судами і адвокати підозрюваного у викидах підприємства легко закриють всім нам рота. Державні лабораторії можуть таке враження виміряти тільки вміст кисню у воді. Тут треба підходити комплексно. Перевіряти наші очисні, створити комісію по виявленню і фіксуванню прямих викидів в річку від населення. Те місце де виявлено мор риби напряму зв'язане із тим рівчаком із Душнівки. Це не під силу нашим місцевим чиновникам. Хомора і Случ крім паперових фабрик мають і ще проблеми від населення і інших підприємств всі потихеньку гадять туди. І хтось один так на гадив...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім17.04.16, 10:32

      Маєте рацію шановний. Це. як в анекдоті. Розлючений натовп женеться за злодієм і кричить: "Тримай злодія". А злодій, що біжить впереді натовпу також волає:"Тримай злодія". Понінку, звісно, потрібно, як мінімум знищити...разом з керівництвом держави... Але ж і ми, пересічні, які нап'яли на себе овечі шкіри, також добрі скотиняки, як говорить наш відомий брехунець педикал ляшко...

      Видалити
  2. Анонім17.04.16, 10:20

    Галино Володимирівно, на Вас вся надія!!! Ви, як місцева жителька, як ніхто, повинні перейнятися нашою проблемою.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім17.04.16, 11:03

      київських прокурорів на фабрику не пустили,а нашу Галю пустять!

      Видалити
  3. Анонім17.04.16, 11:49

    Мабуть,завдяки цим загинувшим ракам та рибі взнав,що населення Марківки,Гути,Баранівки і т.д вже роками !!!!! купається в Случі в неочищених фекаліях з Понінки з добавкою різних хім.продуктів з паперової фабрики. А де ж скажіть Баранівська та Полонська санепідемстації, де Хмельницька та Житомирська екоінспекції,-як можна було роками скидати все це неочищене в річки. Боляче дивитися, що Случ перетворили в сточну, мертву,вонючу канаву. Хотілобись. щоб прокуратура в усьому обєктивно розібралась та зупинила подальше забруднення Случі та Хомори.

    ВідповістиВидалити
  4. Тетяна17.04.16, 12:45

    Вже трохи запізно щось перевіряти,треба було ще зразу щось робити а всі думали що до нас це не дійде,схаменулись вже запізно,а чому ж Заріччя мовчить як школу відстояти то вони можуть а річка яка біля них тече то вони мовчать

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім17.04.16, 22:09

    На всіх телеканалах - Понінка, Хомора, Баранівка, Случ...Невже схаменулись, невже зрозуміли... що разом з вищеназваними містами і річками гине матінка УКРАЇНА....Ганьба скотиняці президенту, ганьба всім його підтирачам міністрам і депутатам... і нам з вами ганьба лди добрі, бо ми з вами таку ганьбу собі обрали...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім17.04.16, 22:27

      Слухай, хом'ячок, іди краще десь на соціалках пошарся.

      Видалити
    2. Анонім19.04.16, 00:05

      Ганьба тобі ущербному за те, що гадиш тут, а "людям добрим" за те, що гадять скрізь де можуть. Чи це хтось із Києва надоумив жителів Лугової гадити в Душнівку? А в Случ і Хомору хіба кияни гадять роками? Просто, коли води було більше, то річки ще якось справлялись. А схаменутись мав кожен із цих "людей добрих" щоразу, коли всідався на унітаз.

      Видалити
  6. Анонім18.04.16, 18:46

    Всі називають "підприємство на Хмельниччині", але чомусь бояться сказати, що це Понінківська картоно-паперова фабрика, яка виготовляє пакувальні коробки для кондитерської фабрики "Рошен".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім18.04.16, 22:34

      ти ще забув сказати, що ця фабрика виготовляє шестислойний туалетний папір з національним орнаментом для адміністрації президента і ВР

      Видалити
  7. Сточные воды целлюлозно-бумажных предприятий по характеру загрязнений можно разделить на 5 групп: щелокосодержащие, кислотощелокосодержащие (с минеральными примесями), волокносодержащие, коросодержащие, дурнопахнущие (в основном от некоторых цехов сульфат-целлюлозного завода).

    Спуск неочищенных или недостаточно очищенных сточных вод целлюлозно-бумажной промышленности в водоемы, особенно в маловодные реки, непроточные озера и водохранилища, ведет к сильному их загрязнению. Предприятия целлюлозно-бумажной промышленности загрязняют водоемы сульфитными и сульфатными щелоками, древесным волокном, корой, отходами древесины, кислотами, щелочами, активным хлором, дурнопахнущими веществами. Некоторые предприятия сбрасывают вместе со стоками, используя гидроудаление, колчедановые огарки и пыль из сульфиткислотного цеха, золу и шлак из ТЭЦ, известковый шлам из хлороразводного цеха и нейтрализационного отдела сульфит-спиртового завода и т.д.

    В результате поступления в водоем указанных сточных вод снижается прозрачность воды, изменяется ее цвет, появляется специфический неприятный запах и привкус, увеличивается содержание взвешенных веществ, сухого и плотного остатка, сульфатов и хлоридов, возрастает окисляемость, БПК, уменьшается содержание растворенного кислорода.

    Степень загрязнения определяется в основном количеством сбрасываемых вод, их качественной характеристикой и гидрологическими особенностями водоема.

    Физико-химический состав сточных вод зависит от выпускаемой продукции. Сточные воды содержат волокна целлюлозы, бумаги, наполнители, красители, латексы, эмульсии, клейкие вещества и др. Они разного цвета, с высоким содержание взвешенных и органических веществ, специфическим запахом.

    Взято на просторах інету - робимо висновок про шкідливість даної промисловості - другий "Чернобиль" в нашому городі

    ВідповістиВидалити