10 квітня 2016

У Баранівському районі почастішали випадки злісного ухилення від сплати аліментів


На території Баранівського району почастішали випадки притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Про це місто Баранівка повідомила ювенальний прокурор Новоград-Волинської місцевої прокуратури Тетяна Кравчук.

"Протягом 2016 року до Баранівського районного суду направлено 6 кримінальних проваджень щодо осіб винних у вчиненні злочинів, передбачених ст.164 ч.1 КК України, тобто у злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей. Із них станом на квітень судом вже розглянуто 3 провадження з винесенням обвинувальних вироків та призначення покарання винним", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, багато жінок (інших осіб), отримавши рішення суду про стягнення аліментів та звернувшись до виконавчої служби для примусового виконання рішення суду, зіштовхуються з такою ситуацією, коли платник аліментів не сплачує їх.

У разі якщо боржник не платить аліментів, то за заявою отримувача аліментів державний виконавець має право звернутися до правоохоронних органів (прокуратури, поліції) з поданням про вирішення питання про притягнення його до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду аліментів на утримання дітей. Стягувач може й сам звернутись з відповідною заявою до правоохоронних органів.

"Кримінальна відповідальність у разі злісного ухилення від сплати, встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, а також за злісне ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні, передбачена ст. 164 Кримінального кодексу України. При цьому відповідальність настає у разі виникнення заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно складає суму виплат за 6 місяців відповідних платежів", - інформує прокуратура.

Санкція ч.1 ст.164 передбачає покарання у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин, або виправними роботами на строк до 1 року, або обмеженням волі на строк до 2 років.

"Тому, боржникам слід зрозуміти, що несплата аліментів призведе до накопичування боргів та надасть стягувачам право на стягнення пені і застосування більш суворих заходів, що може призвести до притягнення до кримінальної відповідальності", - наголошує прокурор.

Нагадаємо, у результаті діяльності Новоград-Волинської місцевої прокуратури, на рахунки Баранівської райлікарні та управління фінансів Баранівської РДА перераховано 27 тис. грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар