26 лютого 2016

Баранівські держслужбовці мають дотримуватися правил етичної поведінки


Баранівські державні службовці мають дотримуватися правил етики, які затвердив Кабінет міністрів України, дія яких також поширюється на керівників державних підприємств.

Про це йдеться у постанові Кабміну «Про затвердження Правил етичної поведінки» опублікованій на Урядовому порталі.

«Для відновлення громадської довіри до діяльності державних органів, їх посадових осіб Урядом прийнято рішення про запровадження стандартів етичної поведінки державних службовців. Відповідна постанова враховує прогресивний і успішний досвід країн-членів ЄС. За основу акта взято запроваджену в Республіці Польща модель гарантування максимальної прозорості діяльності державних органів. Прийняття акта започатковує єдині обов'язкові вимоги до стандартів етичної поведінки, доброчесності у діяльності державних службовців, а також сприятиме недопущенню тиску з боку представників бізнесу чи політичних сил на посадовців державних органів», – йдеться в документі.

Державні службовці у своїй діяльності відповідно до правил керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції, а саме:

1) служіння державі і суспільству: забезпечення державних інтересів під час виконання завдань та функцій держави; сприяння реалізації прав та законних інтересів людини і громадянина; формування позитивного іміджу держави.

2) гідної поведінки: повагу до гідності інших осіб; ввічливість та дотримання високої культури спілкування; доброзичливість і запобігання виникненню конфліктів у стосунках з громадянами; недопущення, у т. ч. поза державною службою, дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам держслужби чи негативно вплинути на репутацію держслужбовця.

3) доброчесності: спрямованість дій на захист публічних інтересів, забезпечення пріоритету загального блага громадян над особистими, приватними або корпоративними інтересами; неприпустимість використання державного майна в особистих цілях; недопущення наявності конфлікту між публічними і особистими інтересами; нерозголошення та невикористання інформації, що стала відома у зв’язку з виконанням державним службовцем своїх обов’язків, у тому числі після припинення державної служби.

4) лояльності: добросовісність щодо виконання рішень ВР, Президента, Кабміну та державного органу, в якому працює держслужбовець, незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів; утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності держорганів, їх посадових осіб; коректне ставлення до керівників і співробітників держоргану під час виконання державним службовцем своїх обов’язків.

5) політичної нейтральності: недопущення впливу політичних інтересів на дії та рішення державного службовця; відмову від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій; уникнення використання символіки політичних партій під час виконання своїх обов’язків.

6) прозорості і підзвітності: відкритість та доступність інформації про діяльність державного службовця, крім випадків, визначених Конституцією та законами України.

Водночас для державних службовців першої та другої категорії передбачено:

- ведення обліку телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб’єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі у порядку, встановленому законодавством про доступ до публічної інформації;

- ведення обліку фактів використання транспортних засобів, майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, наданих за рахунок фізичних чи юридичних осіб у службових цілях.

7) сумлінності: добросовісне, чесне та професійне

- виконання державним службовцем своїх обов’язків, виявлення ініціативи і творчих здібностей; постійне підвищення рівня своєї професійної компетентності; недопущення ухилення від прийняття рішень та відповідальність за свої дії та рішення.

Під час прийняття на державну службу особа ознайомлюється з цими правилами та зобов’язана їх дотримуватися у своїй подальшій службовій діяльності.

За порушення цих правил державні службовці несуть дисциплінарну відповідальність відповідно до закону.

11 коментарів:

  1. Анонім26.02.16, 14:12

    Так хочеться щоб наше телятко та й вовка з"їло...

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.02.16, 17:38

    З цим обовязково потрібно ознайомити працівників (дер.с.) управління праці

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім26.02.16, 21:42

      Шкода, що це поки що не поширюється на органи самоврядування. А то в мерії ненормативна лексика вже давно "в законі".

      Видалити
    2. Анонім28.02.16, 07:58

      А лікарні не треба???????

      Видалити
    3. Анонім29.02.16, 16:17

      І ОБОВ'ЯЗКОВО першого заступника голови рда.

      Видалити
  3. Анонім29.02.16, 20:08

    Що так добре себе веде??

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім01.03.16, 14:53

      Усі названі вами установи й особи - то тільки "квіточки", якщо порівняти їх з добірними матами, які щодня чутно від першого і аж до третього поверхів мерії.

      Видалити
  4. Петрович01.03.16, 13:53

    Що помаленьку в стойло знову заганяють? Країну до ручки довели і пропонують мовчати. Яка тут етика? Людині коли болить, вона кричить. А злиднів ще таких - давно не було. Тому етично: гнати вас всіх деятелів, та й годі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім02.03.16, 09:13

      А поставити тебе, Петровичу? Що, ще не всю самогонку випили в котельні?

      Видалити
    2. Анонім02.03.16, 11:22

      ДА... ця яценюкова постанова справді ДИКТАТОРСЬКА, законам януковича ще далеко до неї

      Видалити
  5. Анонім02.03.16, 14:36

    Заспокойтесь, постанова ця персональна - для Саакашвілі

    ВідповістиВидалити