15 лютого 2016

У Баранівському районі полковник міліції у відставці створив музей побуту


«Без знання історії нація не має майбутнього», – переконаний житель селища Полянка Баранівського району Микола Кобилянський. Він давно вивчає історію своєї батьківщини та навіть створив музей побуту.

Про це повідомляє сайт Житомирської регіональної дирекції Національної телекомпанії України.

Розпочинається експозиція музею предметами, що були знайдені на території сучасної Полянки і датуються ще десятками століть до нашої ери. Продовжується – демонстрацією знарядь праці українських селян, одягу, посуду, грошових знаків різних часів.

Подвір’я садиби – це продовження музею. Тут відвідувачі можуть побачити, як виглядав верстак для виготовлення посторонок, вулик із 200-літньою історією, черепиця з початку минулого століття та переконатися в тому, що Україна має давні ділові стосунки з Європою. Зокрема, була експортером цегли для передових європейських країн.

Історія ж музею така: у 2004 році колишній полковник міліції Микола Кобилянський залишає столицю і повертається до рідного дому. Починає налагоджувати тут своє життя.

Перебираючи речі в садибі бабусі знайшов знаряддя праці, якими у давнину користувалися селяни - так з’явилася ідея створити музей побуту, аби наступні покоління мали уявлення про життя своїх попередників. Микола Михайлович починає збирати історичні дані про своє селище та експонати спочатку в рідній Полянці, а згодом і у навколишніх селах.

Допомагала йому в цьому вчителька історії місцевої школи, яка охоче підтримала ідею. Розмістили музей у старенькій хатинці, яку спеціально і придбали. Навіть сама хата – це експонат, оскільки побудована більше 100 років тому. Тут проходять різні заходи, зокрема, районним відділом культури проводилися Дні європейської спадщини.

Зазвичай відвідувачі музею – це місцеві жителі, школярі, вихованці дитячого садка. Микола Кобилянський знайомить їх з історією рідного селища та демонструє речі, якими у своєму побуті користувалися наші предки.

Відео з сайту Житомирської РД НТУ






фото з соцмереж

1 коментар:

  1. Оксана..16.02.16, 16:57

    Молодець! Отак би всі по смітинці і - дивись, піднімемо те, що затоптувалось роками!

    ВідповістиВидалити