26 лютого 2016

«Житомиргаз» планує відключити від газу заклади освіти у Баранівському району


«Житомиргаз» не має законних підстав продовжувати розподіл природного газу боржникам і планує найближчим часом припинити газопостачання до закладів освіти Баранівського району.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПАТ "Житомиргаз".

Заборгованість за постачання природного газу установ та організацій, що фінансуються з місцевого та державного бюджетів, становить 9,8 млн грн, а за розподіл газу – 1,2 млн грн. Фактично бюджетні установи здійснюють несанкціонований відбір газу з газорозподільної системи. Тому «Житомиргаз» не має законних підстав продовжувати розподіл природного газу боржникам і зобов’язаний припинити їм газопостачання.

За новим законодавством, що діє з 27 листопада 2015 року (зокрема Кодексу газорозподільних систем і Правил постачання природного газу), за всіма споживачами закріплене право вільного вибору постачальника газу. Бюджетні організації також отримали право купувати газ у будь-якої газопостачальної компанії на рівні з іншими суб’єктами господарської діяльності. Для законного оформлення взаємовідносин з постачальниками газу бюджетні установи повинні пройти процедуру укладання відповідних договорів, замовити обсяги газу і здійснити передоплату. Адже якщо ці умови не виконуються, відбір газу вважається несанкціонованим.

ПАТ «Житомиргаз» інформувало місцеві адміністрації щодо змін у взаємовідносинах споживачів і газорозподільної та газопостачальної компаній. Втім не всі керівники бюджетних установ та організацій звернули на це належну увагу і заздалегідь не потурбувалися про виконання вимог закону.

Ігнорування органами місцевого самоврядування та органами загальнодержавних міністерств та відомств вимог законодавства, що регулює ринок газу, спричинило, те, що у найближчі дні газопостачання буде припинене до закладів освіти Андрушівського, Бердичівського, Баранівського, Брусилівського, Житомирського, Любарського, Народицького, Овруцького районів, які заборгували найбільше.

Зауважимо, що відповідальність за часткове або повне припинення газопостачання, що сталося внаслідок несвоєчасного проведення розрахунків за спожитий природний газ, зумовленого недостатнім виділенням коштів для забезпечення природним газом споживачів, що фінансуються з відповідних бюджетів, несуть місцеві держадміністрації (відповідного до постанови Кабміну від 27.12.2001 №1729 «Про порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом»).

«Постає питання: чому за безвідповідальність керівників райвно, в підпорядкуванні яких є об’єкти соціального призначення, повинні страждати діти, які не можуть повноцінно навчатися, та газовики, які через відсутність коштів не можуть у повній мірі  здійснювати обслуговування газових мереж Житомирщини», – зауважує заступник голови правління «Житомиргазу» з постачання і обліку газу Ольга Іванова.

Газ є державним ресурсом, тому «Житомиргаз» як оператор розподільних мереж, і «Житомиргаз збут», який здійснює постачання газу споживачам області, зобов’язані щомісяця звітувати за нього гроші НАК «Нафтогаз України». Крім того, через відсутність оплати ТОВ «Житомиргаз збут» не в змозі вчасно сплатити за поставлений газ, що спричиняє скорочення постачання палива на територію Житомирської області.

3 коментарі:

  1. Анонім26.02.16, 14:51

    Та у нас в освіті, так як і в країні, повна ж..., з таким керівництвом.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.02.16, 21:44

    У нашому районі ще ні одна школа не відключена від газу. Саме завдяки такому керівництву. Так що це у вас повна ж...

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім27.02.16, 01:13

    Оце мені особливо подобається: "право вільного вибору постачальника газу. Бюджетні організації також отримали право купувати газ у будь-якої газопостачальної компанії". Можна подумати, що газопостачальників у Баранівці як продавців ковбаси на базарі, і кожен навперебій просить - підключіться до моєї труби, я вам прямо в хату заведу і ще й скидочку зроблю. :)))))

    ВідповістиВидалити