21 липня 2015

Пляжний сезон у Баранівці: вода за мікробіологічними показниками відповідає нормі


У зоні відпочинку на річці Случ санепідслужба відібрала проби води для перевірки. Результати досліджень показали, що за мікробіологічними показниками відхилень немає, однак вміст заліза перевищує норму.

Про це місто Баранівка повідомив начальник Новоград-Волинського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області, головний державний санітарний лікар Новоград-Волинського, Баранівського, Червоноармійського районів Юрій Козир.

"З усіх відібраних проб води у зоні відпочинку на річці Случ відхилень за мікробіологічними показниками не виявлено. Однак за вмістом заліза зафіксовано перевищення від норми у 14 разів. У річці Видолоч, що впадає в Случ, у поточному році реєструвався перевищений вміст заліза в 2,7-18 разів", - йдеться у повідомленні.

Скиди господарської побутової каналізації до рівчаків, підключення її до мереж зливової каналізації, розташовані на берегах річок сміттєзвалища, надвірні вбиральні, гноярки, вигрібні ями мають негативний вплив на якість води в річках.

На  межі Баранівського та Романівського районів протягом 2015 року реєструються відхилення від нормативів за  мікробіологічними  (в 4,8 рази) та санітарно-хімічними показниками - за вмістом заліза. З боку Хмельницької області, при вході в смт Першотравенськ, якість води в річці Хомора також не відповідає санітарним вимогам за мікробіологічними показниками (більше в 4,8-48 разів) та за вмістом заліза (до 2 разів).

На думку Юрія Козира, ймовірними джерелами забруднення річок Случ та Хомора, яка впадає в Случ, можуть бути Миропільська та Понінківська паперові фабрики.

В річці Случ за 200 м вище та 500 м нижче місця скиду стічних вод з очисних споруд КП «Баранівка міськводоканал» реєструвались відхилення від вимог за мікробіологічними показниками (в 4,8-48 разів), а також за вмістом заліза (до 2 разів). В самому скиді гранично допустимі мікробіологічні показники перевищували нормативи в 4,8- 480 разів. Крім того, скидались стічні води з перевищенням вмісту заліза в 6,7 раз, аміаку - в 4 рази.

Юрій Козир вважає, що джерела забруднення річок можна було б виявити після проведення повного спектру лабораторних досліджень, в першу чергу, на солі важких металів, але їх неможливо виконати на районному рівні. Також у повній мірі здійснювати свої функціональні обов’язки (проводити перевірки суб’єктів господарювання, виявляти джерела забруднення та притягувати винних до адміністративної відповідальності) санепідслужбі не дозволяють законодавчі акти, якими накладено мораторій на обстеження.

"Зі сказаного можна зробити висновок , що ситуація із забрудненням відкритих водойм нашого регіону є небезпечною. Річкова вода є сприятливим середовищем для передачі дизентерії, лептоспірозу, вірусного гепатиту «А», холери та багатьох інших захворювань, що може спричинити виникнення епідемій. Після купання у брудній воді у людей можуть виникати дерматити та алергічні захворювання. Тому потрібно робити все можливе, щоб запобігти забрудненню водойм", - сказав Юрій Козир.

Нагадаємо, працівники Житомиррибоохорони у річці Хомора виявили масову загибель риби.

27 коментарів:

  1. Тетяна21.07.15, 21:19

    Люди а де там купатись,річку по коліна води можна перейти дякуючи нашому меру

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. У Баранівці вираз "У всьому винен мер!" - це вже бренд. Команді мера варто взяти на замітку. Вам з цим гаслом треба йти восени на вибори, точно переможете.

      Видалити
    2. Та причому тут Душко, ти статтю прочитай, чи забагато букв - вода загаджена, а ми її п`ємо цілий рік і з року в рік, в квартирах, садочках, школах, лікарні, закладах громадського харчування...

      Видалити
    3. Анонім22.07.15, 11:36

      по колина перейти це ще таке..., а от в чому наши дитки купаються и чим дихають оце вже проблема та й ще не маленька, наше начальство кармани грошима понабивали и на курорти а в нас, простих людей нема можливости шоб кудись поихати видпочити, оздоровити диточок, и мусим ити на це болото, тому що дитина просить : - мам коли на ричку пидем и т.д. P.S. Чи вже самому брати лопату и розкопувати те мисце де перегородили шлюз?

      Видалити
    4. Анонім22.07.15, 11:37

      головне потрибно людям минятись и почати з самого себе, не забруднювати и прибирати писля себе а не свинюшник оставлять!!!!!!!!!!!!

      Видалити
    5. Тетяна22.07.15, 21:32

      ми вже також думали розкопати,дістали вже

      Видалити
  2. Анонім22.07.15, 11:54

    ну-ну... Козир "один єдиний неперевершений" вже дав заключення, що на підприємстві еко-нова все в нормі... я б його не сприймав серйозно. хто платить, той і замовляє музику... а річка загаджена, тому що не тримається і не регулюється рівень води, так як немає греблі. от тут вже повністю винна міська рада та їх очільник...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім22.07.15, 16:03

      А де в повідомленні йдеться про "ЕКО НОВУ"? Хто і коли їх перевіряв,коли вже рік,як усім службам обстеження заборонені.Ніхто і не знає,яку діяльність вони ведуть і що скидають.Тому дослідження ,як я розумію, по них ніхто і не проводить.

      Видалити
    2. Володимир22.07.15, 16:21

      Дійсно, як міг Козир дати заключення по Еко-Нова, якщо мораторій на перевірки?

      Видалити
    3. Анонім22.07.15, 20:37

      Та немає ніякого заключення. Це хтось тролить. Не звертайте уваги. Краще гадити в річку перестаньте. Це ж правда написана "розташовані на берегах річок сміттєзвалища, надвірні вбиральні, гноярки, вигрібні ями". Подивіться, що на Душнівці робиться. Це вже не водойма, а відкрита каналізація. Де Душко? Чому нікого не штрафує? Не заставляє позносити забори. Кожен двір так перегородив собі кусками ту Душнівку ніби це їх куски річки. Чому не виконується закон про вільний доступ до водойм? Колись ми могли від центру вільно вздовж берега Душнівки дійти до самої Случі, а тепер? Чому все перегороджено??? Пане мер! Наведіть лад! Ми Вас для чого обирали???

      Видалити
    4. Анонім22.07.15, 22:29

      читайте документи, які давались в мін.екології. єдине погодження, яке надалось з області було з нов.-волинської міжрайонної санеіпедмстанціїї за підписом Козира... висновки робіть самі...

      Видалити
    5. Анонім22.07.15, 22:31

      тут дійсно не йдеться про еко... я просто пишу, що такій організації якою керує пан козир не варто вірити, тому що він єдиний хто надав погодження по резонансній справі Еко-Нова.

      Видалити
    6. Анонім22.07.15, 22:32

      йому зараз не до р.Душнівка. на носі вибори... чхати він хотів на нас з Вами всіма разом взятими. як не працював на громаду так і не буде...

      Видалити
    7. Анонім23.07.15, 10:44

      Ви не праві. Є закон про вільний доступ до водойм. Він мер і як гарант законності має виконувати свої функції. Це його робота, навіть обов'язок!!!

      Видалити
    8. Анонім23.07.15, 12:53

      Мер може тільки написати відповідне клопотання у відповідну інспекцію. Якщо Ви так знаєте законодавство, то повинні розуміти, що штрафи та інші адміністративні стягнення накладають інспекції. Баранівка - місто районного значення, а тому при міській раді не створені й не діють Держземінспекція та інші. Як відомо, Верховна Рада України продовжила мораторій на будь-які перевірки суб'єктів господарювання. Так що у відповідь на звернення мера інспекція скаже: МОРАТОРІЙ. Отже, якщо Вам конче потрібно пройтися по Душнівці, плюньте на все, зробіть лаз у самочинно встановлених огорожах і йдіть, куди Вам потрібно. Господар огорожі нічого Вам не зробить, бо вона там стоїть незаконно. Робіть, як Саакашвілі в Одесі!!!!

      Видалити
    9. Анонім23.07.15, 13:20

      А що йому заважає діяти як Саакашвілі? Бере трактор, пару працівників відділу благоустрою з ломами, предстаника міліції, пресу і гайда на Душнівку. Скоро вибори... рейтинг зашкалить! З мера 100 баксів за ідею!

      Видалити
  3. Юрій Козир23.07.15, 19:58

    Офіційно повідомляю,що жодних дозвільних документів по підприємству ЕКО НОВА Новоград-Волинським міжрайонним управлінням Держсанепідслужби не видавалось.В публікації ніяким чином зазначене підприємство не згадується тому,що воно,як і інші,не обстежувалось через мораторій.До речі,"спрощенці", до яких відноситься переважна більшість харчових об"єктів, по тій же причині,не перевіряються уже три роки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім25.07.15, 09:39

      http://baranivka.blogspot.com/2015/06/blog-post_1.html
      Скажіть ще раз людям що Ви нічого не погоджували... Якщо дійсно ні, то чому немає судового звернення? Га, пане Козире? Офіційно брехати гарно вмієте!!!

      Видалити
    2. Анонім25.07.15, 14:59

      Ви хоч розумієте різницю між дозвільним документом і погодженням документації на державну екологічну експертизу ?

      Видалити
    3. Анонім25.07.15, 22:53

      А Ви розумієте, що погодження все таки було? Чи Вам повилазило??? Очевидно одне - документи Козир підписав... А тепер з Душком нехай розгрібають...

      Видалити
  4. Юрій Козир25.07.15, 22:09

    Взагалі-то,видача таких дозволів,в тому числі,погодження документів на державну екологічну експертизу,є прерогативою вищестоящої інстанції.Проте,наскільки я знаю,Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області,їх також не надавало.Якщо комусь відомо про такі документи,оприлюдніть їх на цьому сайті. Мені здається,що окремі люди,які дуже бояться назвати себе, отримують велику насолоду від того,що ллють бруд своїми недоказовими коментарями.Якщо так і далі буде продовжуватися,багато хто перестане надавати необхідну населенню інформацію на сайт,який я дуже поважаю.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім26.07.15, 14:45

      Ви пункт 8 читали? навіщо включати д....? ясно ж написано - перелік організацій з якими погоджено документацію. 3 підпункт якраз і є сес? чи ні? окуляри потрібно?

      Видалити
    2. Володимир26.07.15, 21:25

      Погодження документації - це не є дозвільний документ на виробництво! Чи я чогось не розумію? І взагалі, чого ви тут про еконову підняли питання? Вам людина все пояснила. Є питання - зв'яжіться та обговоріть.

      Видалити
  5. Юрій Козир26.07.15, 23:04

    Дякую Вам,Володимире,за глибоке розуміння проблеми та мудрі коментарі.Ви вірно помітили,що полеміка не по темі і дали правильну пораду-нехай людина зв"яжеться зі мною і отримає відповіді на свої запитання.Та,повторюю, ми ніяку документацію ТОВ "ЕКО НОВА" не погоджували.Анонім може піти іншим шляхом,якщо боїться зустрітися,-звернутися до керівництва підприємства і нехай вони покажуть підписаний мною документ в підтвердження своєї заявки.Далі вести віртуальний діалог з нетолерантною людиною вважаю недоцільним.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім27.07.15, 09:53

      бачте, Юрію, як воно вам по одному місцю ріже... зверніться до керівників підприємства... Ви ж добре знаєте, що вони нічого нікому не нададуть... якщо людина не винна то вона взагалі не відписується...

      Видалити
    2. Богдан27.07.15, 13:33

      А я думаю навпаки, якщо людина невинна то вона про це і пише, а коли винна то седить мовчить тихенько, роблячи вигляд що нічого не відбувається.

      Видалити
    3. Що за впертий анонім? Забаньте його хто-небудь! Тобі ж сказали - не підписували! З чого ти взяв, що ця заявка є еталон правди? Ця заявка подана підприємством Еко-Нова в Мінекології. Підприємство там могло (і написало) все що хотіло, не маючи на це жодних підстав. Про це Вам і говорить Козир. Про це говорить вже який місяць підряд Вельчинський і вся ота громадська рада. Саме про це писали в прокуратуру. Саме цим займаються зараз відповідні органи. Включи вже мозок!

      Видалити