19 червня 2015

У Баранівському районі лише дві третини закладів культури мають кваліфіковані кадри


Лише дві третини закладів культури Баранівського району мають кваліфіковані кадри. Серед основних причин, на думку начальника райвідділу культури і туризму Віктора Панчука - відсутність коштів.

Про це повідомляє радіо "Житомирська хвиля".

"Села маленькі, прибутків місцевих немає, тому сільські ради змушені переводити своїх працівників на півставки або й менше", - сказав Віктор Панчук.

Така статистика – не привід закрити заклади культури. У Баранівському районі клуби і бібліотеки працюють завдяки людям-ентузіастам. До таких належить Лідія Бояр – художній керівник сільського Будинку культури с.Полянка, в недалекому минулому маляр-штукатур.

"Зараз, в наш час, важко з людьми працювати, особливо з молоддю. Дуже важко залучити їх до цього. Буває по-всякому: беру баян у руки і йду додому до учасника, якщо він не має можливості піти на репетицію. Так ми і розучуємо на дому. Я – самоучка. Граю на баяні і веду хор", - розповіла Лідія Бояр.

Працівникам культури нашої області отримати відповідну кваліфікацію допомагає обласний центр підвищення кваліфікації, запрошуючи до Житомира на тижневі курси, або ж виїжджаючи у райони. Цього тижня з Житомира до Баранівки щодня приїздили бібліотекарі, фольклористи, хормейстери, режисери, спеціалісти зі сценічної мови, психологи, аматорські колективи аби навчити спеціалістів культури.

"Заняття у нас проходили за темою: "Інноваційні напрямки роботи в сфері діяльності клубних та бібліотечних закладів культури". Запросили кращих спеціалістів. На завершення слухачі підготували практичну роботу – Вечорниці. Це був свого роду іспит. Вони проходять курси підвищення кваліфікації один раз в п’ять років і отримують відповідні свідоцтва про підвищення кваліфікації",- повідомила провідний методист центру Наталія Башинська.

За сприяння Баранівської районної влади вперше за час проведення подібних курсів відбувся "круглий стіл" з проблем розвитку культури на селі за участі слухачів курсів, начальника обласного управління культури облдержадміністрації Юрія Градовського, начальників відділів культури Андрушівського та Володарськ-Волинського районів.

13 коментарів:

  1. Анонім21.06.15, 11:42

    Яку пургу несе Панчук!!!! при чому тут вiдсутнсть коштiв , до брaку спецiалiстiв? Купа дiтей з дипломами , але ж туди фiг влаштуються. Там як не сват то брат. починаючи з директора, закiнчуючи технiчкою.

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21.06.15, 11:55

    Не смiшiть! "в нашi часи важко працювати з молоддю?")) "беру баян йду по хатах?".....це в добу iнтернету?) От в тому то i бiда - стоiте ви на мiсцi, трухлявiете. А Панчуку по-барабану йому по тiченiю плить нормально. Ви скажiть який нормальний останнiй захiд був проведений для людей???? Усе по штампу! Короче--"рождённый ползать-летать не умеет" Рiвень Кашперiвки на баранiвськiй сценi вже затягнувся на роки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Павло21.06.15, 21:11

      Про Панчука... Ото гаразд же ти критикувати. І це тобі не так і те тобі не то. Критикувати кожен дурень може. А ну-ка видай пару ідей! Розкажи, як треба? Розкажи, як за пару копійок зробити "нормальний" захід? Розкажи, як організувати людей, коли... але що ти розкашеш? Не напрягайся.
      Про баян і інтернет... Все так, але зовсім навпаки. Саме із-за "доби інтернету" молодь і не знає що таке баян, співи, хор і т.д. Таким ентузіастам, як ця Бояр треба тільки дякувати, що знаходить сили і час на таку гарну справу.

      Видалити
    2. Анонім22.06.15, 13:42

      Якщо я йому маю розповiдати, як усе робиться, то якого милого вiн у тому крiслi сидить? Ганьба!

      Видалити
    3. Анонім22.06.15, 14:08

      штат як у мiнiстерствa-а працювати нема кому.

      Видалити
    4. Анонім22.06.15, 14:49

      Чого це нема кому працювать?) Там одна Маша-"куди пошлеш" чого варта))

      Видалити
  3. Анонім21.06.15, 17:20

    А Сергiя з Жарiв за що поперли? Освiти не мав, чи роботу не виконував? Ще й з дiтьми як палочка-виручалочка в район iздив. Я рахую, що до СПРАВЖНIХ людей культури потрiбно особливе ставлення, бо багато чому можна навчитися, а талант за грошi не купиш. Biдстоювати iх та iхнi потреби необхiдно. А Панчуку сказали перевести на 0.25,так вiн i рад стараться, й слова в захист не скаже (пiсняр, блiн меланхолiчний)аби свiй зад зберегти. Гидко дивитися.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім22.06.15, 10:31

      Посади сільських завклубів скорочують відповідні сільські ради, а не відділ культури і туризму.

      Видалити
    2. Анонім22.06.15, 14:45

      Я не про те, хто скоротив! Я про те, шо язика в зад засунув, нiчого в захист своiх сказати не може, нiчого не робить аби пiдтримати своiх в районi. Оце аби тiльки його не чiпали. А ви запитайте самих завклубiв, чи треба iм такий начальник!? Одне знае, як тiльки грошi на масову попойку житомирського начальства зi своiх дерти.

      Видалити
    3. Анонім22.06.15, 15:55

      Та ніякий він не начальник для сільських завклубів. Відділ культури може лише надавати для них методичну допомогу. А керують ними сільські голови, і зарплату отримують вони із сільського бюджету. Тому подібні запитання адресуйте сільським головам та депутатам. А щодо того, чи потрібні для молоді нині клуби, завітайте на міську дискотеку й побачите там аж 30-50чол. І це в місті, де проживає 12 тисяч. Що вже говорити про села...

      Видалити
    4. Анонім22.06.15, 17:44

      при чому тут дискотека до культури? по - перше вона нiколи не вiдносилась до ВК а до МБК але останнi часи взята в оренду. А якщо Панчук нi за що не вiдповiдае, тодi питання:"Для чого районний вiддiл культури?"Не тратьте куме сили)

      Видалити
  4. Анонім22.06.15, 16:40

    Що з нього взять? Ну не пригне вiн вище своєї голови! Ех.....а було колись, а було))

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім24.06.15, 08:43

    наша культура це і фолькльорні свята, що проводяться в районі (в усіх селах, а не лише в Баранівці), районні огляди культури, пісенні та танцювальні конкурси, а також і дискотеки.щоб судити начальника відділу культури багато розуму не треба.А щоб Ви, шановний, хотіли б щоб він робив? (Панчук чи хто інший) У нього є круг своїх обов'язків за які він відповідає. А чому б Вам на добровільних засадах не показати приклад, як потрібно працювати в культурі. часто чуємо, що раніш художня самодіяльність була на високому рівні усюди. але ж колись цим опікувались профсоюзні комітети підприємств та колгоспів. люди були зайняті на виробництві, а той час, що вони присвячували пісні їм оплачувався, як середньоденний заробіток. і щоб поїхати на огляд, керівник підприємства надавав транспорт. але ж то було в "гнилому" совку. а ще танці по селах були на які з'їжджалися з усього району, молодь знайомилась, одружувалась. а куди вона поділась зараз. адже на дискотеках лише малявки 12-13 років і то в невеликій кількості. а, я ж забув, що ми живемо в час інтернету, коли можна ніч просидіти в соціальних мережах, а не з дівчатами в солов'їних гаях. шкода... нікого не хотів образити, просто думки вслух.

    ВідповістиВидалити