11 червня 2015

"Молочні війни" у Баранівському районі. Коментарі влади


У Баранівському районі люди виступають проти здешевлення закупівельних цін на молоко. Ще недощавно вони здавали молоко по 3 грн за 1 літр, а навесні їм повідомили про зниження ціни до 2,5 грн.

Обурені селяни навіть вдалися до бунту - у селі Табори 21 травня заблокували молоковоз з надією на те, що виручати автомобіль приїде власник заготівельного підприємства. Проте заступник директора Рихальського молокозаводу Василь Клименко, який таки приїхав на розмову з мешканцями Таборів, розповів, що незважаючи на протести закупівельна ціна на молоко вищою не стане.

Дану ситуацію прокоментував голова Баранівської РДА Микола Вельчинський.

"На сходах сіл ми пообіцяли людям, що спробуємо вивчити дане питання і їм якимось чином допомогти. Впливати на комерційні структури ми не маємо права, тому що це заборонено, але ми побіцяли їм, що будемо ініціювати дане питання по цінах перед вищестоящими органами. 28 травня відбулась сесія обласної ради, на якій ми звернулися до депутата Романа Будніка, щоб він озвучив наше звернення від керівництва Баранівського району на сесії, що він і зробив", - сказав Микола Вельчинський.


У результаті, 28 травня на 31 сесії Житомирської обласної ради 6 скликання депутати облради ухвалили звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів, у якому просять негайного втрутитися в ситуацію на ринку закупівлі молока та ухвалити закон, який би змусив заготівельників та переробників встановити адекватні ціни на молоко.


Міський голова Баранівки Анатолій Душко вважає, що ні Кабмін, ні обласна рада це питання не вирішать. На думку мера, вести перемовини з переробними підприємствами і обирати закупівельника повинна районна рада, якій таке право мають делегувати рішеннями сесій сільські та селищні ради.

Також міський голова вважає, що у даному питанні селянам слід підтримати баранівське підприємство, оскільки воно буде сплачувати податки до місцевого бюджету.


Як повідомив Кашперівський сільський голова Володимир Муравський, станом на 11 червня закупівельники скуповують молоко у селян за ціною 3,2 грн за 1 літр.

16 коментарів:

  1. Тетяна11.06.15, 16:56

    Нехай Баранівський молокозавод людям платить нормально і люди небудуть шукати інші ринки збуту,а що таке 3,20 за 1л. молока,коли в магазині вода стоїть не менше 5грн.за 0,5л

    ВідповістиВидалити
  2. Ага, селянам стане легше жити,знаючи, що вони працюють виключно на місцевий бюджет)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анонім12.06.15, 12:40

      Нам, покупцям, не стане легше від того, по якій ціні будуть здавати молоко здавачі. Як на мене, то держава взагалі не повинна втручатися у відносини між продавцями й покупцями. А "добрі" сільські жителі готові збувати своє молоко здавачам по три гривні, тоді як продають це ж саме молоко для сусіда удвічі або й утричі дорожче. Спробуйте виторгувати на ринку хоча б одну гривню за молоко. Господиня швидше виллє його свиням, ніж уступить комусь бодай 50коп. Розумію, що утримувати ВРХ - дуже важка праця. Але чому тоді власники ВРХ із звичайних людей деруть утридорога, а якимось ділкам збувають молоко за безцінь? Тут напевно справа в якості. Ніхто ж не перевіряє здавача молока на предмет дотримання санітарних умов. А ми змушені потім купувати неякісне молоко в магазині або ж придбавати його на ринку. До речі, у Європі заборонено купувати молоко від населення. Там молокопереробні підприємства мають власні підсобні господарства або закуповують його у великих власників ферм, де все перевіряється санітарними службами. А в нас ні вода, ні молоко не відповідають належній якості. Через те й хворіємо...

      Видалити
    2. Анонім12.06.15, 14:30

      Таке враження що у великих молокопереробних підприємств з'явилися свої "ватники". Селяни здають молоко молокопереробним (чи правильніше молокозаготівельним) підприємствам по такій ціні, тому, що поставлені у безвихідь. А ви, шановний аноніме, заведіть корову, протримайте її хоча б рік, і тоді розказуйте, що бабця на базарі не хоче Вам уступити бодай 50 коп (мабуть все своє свідоме життя прожили на поверсі з балконом і не знаєте тієї праці, яку потрібно вкласти, щоб у Вас на столі був 1 літр молока)..

      Видалити
    3. Анонім12.06.15, 16:55

      Анонім мабуть буває в європі раз такий обізнаний. Через те й хворіє. Його треба пожаліти бо витає десь в небі а може в космосі та ніяк не може спуститись на грішну землю. Встати влітку в 4 год. ранку видоїти корівку а потім весь день сіно заготовляти щоб було що корівці їсти взимку. Побачив би я тоді як би анонім молочком торгував. Мабуть в долларах чи в євро а уступав би для "добрих" сільських жителів по 50 центів. Знаєте хочеться сказати для аноніма 12:40 "Скотиняко на Донбас".

      Видалити
    4. Анонім15.06.15, 12:48

      А ви придбайте те молоко, яке люди здають для молокозбирачів, і у кращому випадку, опинитеся в інфекційному відділенні. Ще гірше, коли його скуштує ваша дитина.Живу не на поверсі, маю корівку, і п'ю тільки те молоко, яке дає моя корівка. Принципово не продаю його нікому. Бо ні мої прадіди, ні діди ніколи не були торгашами, а осуджували спекуляцію. Коли просять продати молочко для дитини, даю просто так, бо наш рід споконвіків допомагав нужденним, адже і худоба, і городина приносять плоди завдяки Богу. Надлишками потрібно ділитися з нужденними, а спекуляції призводять до виродження.
      Про те, яке молоко здають наші селяни, знаю достеменно. Добре, коли туди потрапляє лише бруд з недобре вимитого вимені. Гірше, коли корова хвора, наприклад, на лейкемію, а господиня спокійнісінько реалізовує це молоко. Його ж ніхто не перевіряє! Якщо вам подобається пити таке молоко, то пийте на здоров'ячко. Смачного!!!!

      Видалити
  3. Корова13.06.15, 12:14

    Не здавати молоко заготівельникам! Бойкот! Нехай їдуть скуповують на базарах по 15 грн. за літр. Може тоді щось дійде... .

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім13.06.15, 17:43

    Закупівельні ціни на молоко станом на 09. 06. 2015
    ( це ціни молокозаводів)
    Регіон Ґатунок екстра Вищий ґатунок Перший ґатунок
    Київська обл. 5,30 4.92 4.75
    Вінницька обл. 5,03
    Волинська обл. 5,00
    Донецька обл. 4,80
    Запорізька обл. 4,78
    Івано-Франківська обл. 4,70
    Кіровоградська обл. 5,20 4.30
    Луганська обл. 4,36
    Одеська обл. 4,80
    Полтавська обл. 5,30 5.03 4.90
    Рівненська обл. 5,00 5.08
    Сумська обл. 5,20 5.00
    Тернопільська обл. 5,00
    Харківська обл. 5,16 4.18
    Херсонська обл. 5,30 4.80 4.20
    Хмельницька обл. 5,20 4.95
    Черкаська обл. 5,30 4.54
    Чернівецька обл. 4,40
    Чернігівська обл. 5,25 4.80

    ВідповістиВидалити
  5. Корова13.06.15, 21:51

    А де в цьому списку Житомирська?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Житомирська обл.14.06.15, 06:13

      В Житомирській корів немає , а якщо ї є то вони молока не дають тут всі ялівки.
      І хто ж це такий експерт- ононім . Да голова людям для того щоб їсти і пити молоко з усіх областей України.

      Видалити
  6. Вадим13.06.15, 22:37

    Понастворювали антимонопольних комітетів,комісій і підкомісій по цінах,комісій по контролю за роботами цих комісій.....А потрібно зробити єдине - вивчити собівартість,проаналізувати рентабельність і встановити закупівельні ціни не вищі ніж 20-25%рентабельності.Узаконити це рішеннями влади.І контролювати цими створеними комісіями по цінах,а то вони не знають чим зайнятися.Повірте,я знаю що кажу!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Павло15.06.15, 09:57

      Ви праві, але пане Вадиме, щоб так у нас все робилося, як Ви говорите, то в Україні був би порядок. А це нікому не вигідно. Наприклад, всі ці комітети, комісії і підкомісії прийдеться розпустити. І не тільки в цій сфері. Уявіть, одночасно на вулиці опиняться тисячі нічого не вміючих робити держиморд - це жахливо!

      Видалити
  7. Анатолій13.06.15, 23:19

    Жалке зреліще. Шо ці двоє говорять, хай би ще третього рядом посадили, Литвина, той теж брався перед виборами за молоко, а віз і нині там. Треба брати за одне місце цих закупівельників, хіба їх ніхто не знає, тягти в адміністрацію разом з тими євреями, що ними керують , ставити умови. Будуть розказувати шо в собівартості великі транспорті, світло на заморозку, зарплати і т. д.то все так , але не зовсім. Вийти на ціну 4.4 можна тільки бажання.Влада розказує про децентралізацію, повноваження на місця то хай і покажуть що вони можуть . Памятається дехто говорив, що голова адміністрації може навіть ціну на газ зменшити, що району не можна бути без голови...

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім16.06.15, 18:51

    Сьгодні Вельчинський і Цицюра зустрічались з власником Баранівського молокозаводу, яких привіз Зубар (чи вони його).....можливо про щось домовляться.......кому і скільки відкату потрібно дати.....

    ВідповістиВидалити
  9. Мойша16.06.15, 21:29

    Невже крига скресла, з завтрішнього дня Баранівський молокозавод купляє молоко по 4.80 ото закрутяться остальні приймальники.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяна17.06.15, 16:34

      Це ще вилами по воді писано,хто знає хто керує Баранівським молокозаводом?Напишіть

      Видалити